Ensimmäisen raskauskolmanneksen oireet
Raskauden paljastuminen on yleensä iloa ja onnea tuottava asia, mutta raskauteen liittyy myös monia fyysisiä muutoksia, jotka tuovat mukanaan epämukavuutta ja jopa kipua. Etenkin ensimmäisen raskauskolmanneksen oireet pahoinvointeineen ja väsymyksineen voivat olla odottavalle äidille raskaita. Jokainen nainen ja raskaus on yksilöllinen, mutta monet odottavat äidit kokevat samankaltaisia oireita, joita ovat edellä mainittujen väsymyksen ja pahoinvoinnin lisäksi muun muassa epämukava tunne rinnoissa, mielialan vaihtelut, hajuaistin herkistyminen, närästys, ruoansulatusongelmat ja muutokset ruokahalussa.
Ensimmäisen raskauskolmanneksen oireet
On tavallista, että nainen tuntee ennen raskauden varmistumista munasarjoissaan kevyttä kipua, joka muistuttaa kuukautiskierron alussa tuntuvaa kipua. Kipuun saattaa liittyä myös vaaleanpunertavaa tai rusehtavaa vuotoa, mikä johtuu hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisestä kohtuun. Vaikka tämän tyyppinen vuoto onkin normaalia, myös tiputteluvuotoon on syytä kiinnittää huomiota läpi koko raskauden. Kevyt vuoto 1-2 viikkoa hedelmöittymisen jälkeen ei ole yleensä merkki ongelmista, mutta hedelmöittymisen jälkeinen runsas verenvuoto on syy hakeutua lääkäriin välittömästi.
Ensimmäiseen raskauskolmannekseen liittyviä yleisimpiä oireita ovat pahoinvointi, kova väsymys, uupumus ja rintojen arkuus. Näistä kaikki voivat alkaa jo ensimmäisenä raskauskuukautena ja voimistua toisen kuukauden aikana. Pahoinvointiin voi liittyä lievää huimausta, joka on yleensä voimakkaimmillaan aamun tunteina. Lisäksi nännipihat voivat tummua ja laajentua ja nännit kasvaa. Myös pienet näppylät nännipihoissa ovat tavallisia.
Lue myös: 12. raskausviikko
Mitä kolmannelta raskauskuukaudelta voi odottaa?
Raskaana olevan naisen vatsa ei välttämättä ole kasvanut silminnähtävästi vielä kolmannellakaan raskauskuukaudella, joskin osalla voi näkyä jo vatsakummun pyöristymistä. Rinnat kuitenkin alkavat jo tuntua normaalia suuremmilta ja herkemmiltä, minkä lisäksi niissä voi näkyä selvempiä verisuonia tummentuneiden nännipihojen lisäksi.
On tavallista, että odottavan äidin mielialassa alkaa tapahtua äkillisiä muutoksia. Ne voivat olla hyvinkin radikaaleja, ja nainen saattaa tuntea yhdessä hetkessä valtavaa onnea ja toisessa ahdistuneisuutta tai pelkoa esimerkiksi raskauden etenemisestä. Kun raskauden ensimmäinen kolmannes on ohitettu, pienenee keskenmenon riski huomattavasti, jolloin suurimmat pelotkin saattavat hälventyä.
Hormonaaliset muutokset ja painonnousu saattaa alkaa näkyä ihossa sen venymisenä ja kunnon vaihteluna. Vartalon ihoa ja etenkin vatsaa, lantiota ja rintoja kannattaa alkaa rasvata jo raskauden alussa raskausarpien ehkäisemiseksi. Positiivinen asia on se, että hiukset voivat usein tässä vaiheessa raskautta erittäin hyvin. Myös pahoinvointi alkaa yleensä lievittyä ensimmäisen raskauskolmanneksen lopulla.