Synnytyksen ensimmäinen vaihe on avautumisvaihe
Synnytys jaetaan avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisten poistumiseen. Tänään artikkelimme aiheena on näistä ensimmäinen, eli avautumisvaihe.
Mikä on synnytyksen avautumisvaihe?
Avautumisvaihe alkaa säännöllisten kohdunsuuta avaavien supistusten alkaessa ja päättyy kohdunsuun avauduttua täysin auki. Tämän vaiheen aikana kohdunkaula pehmenee ja häviää ja vauvan tarjoutuva osa laskeutuu äidin lantion pohjalle.
Kohdunkaula, joka on kuin portti emättimestä kohtuun, on avautumisvaiheen aikana avainroolissa. Supistukset mahdollistavat sen avautumisen ja siten vauvan syntymisen. Kohdunkaulan avautuminen on usein hidas ja kivulias prosessi, joka valmistaa naisen kehoa lapsen syntymään. Moni nainen kokee avautumisvaiheen jopa sietämättömän kivuliaana. Tämä on totta etenkin ensimmäistä kertaa synnyttävillä, joilla kohdunkaulan avautuminen voi viedä useita tunteja.
Avautumisvaihe voi alkaa joko luonnollisesti ja spontaanisti tai lääkkeiden avulla tapauksissa, joissa synnytyksen käynnistämisen arvioidaan olevan tarpeellista äidin tai sikiön terveyden kannalta.
Ennenaikaisten supistusten vuoksi kohdunkaula saattaa lyhentyä tai avautua huomattavankin paljon. Tällaisessa tapauksessa on suositeltavaa lähteä sairaalaan pysäyttämään supistukset ja tarkistamaan äidin ja sikiön tilanne. Raskauden aikana kohdunkaula pysyy kuitenkin normaalisti kiinni, jotta sikiö pysyy kehityksensä ajan lämpimänä ja turvassa.
Avautumisvaiheen eteneminen
Kuten jo mainitsimme, avautumisvaihe alkaa supistusten käynnistymisellä ja päättyy ponnistusvaiheen alkamiseen. Se on synnytyksen pisin vaihe, joka voi kestää tuntien ajan. Ensisynnyttäjillä avautumisvaihe kestää tyypillisesti 7-14 tuntia ja muilla 6-10 tuntia.
Kohdunkaula avautuu keskimäärin senttimetrin tunnissa, mutta avautumistahti ei ole säännöllinen, vaan ensimmäiset senttimetrit vievät tavallisesti eniten aikaa. Jokainen äiti ja synnytys on kuitenkin erilainen.
Avautumisvaihe jaetaan kolmeen vaiheeseen, jotka listaamme alla.
1. Latenssivaihe
Supistuksia ilmenee 5-30 minuutin välein, ja ne kestävät tyypillisesti 30-45 sekuntia. Lievät supistukset voidaan tuntea kipuna selässä ja nivusissa. Lievinäkin supistukset suorittavat tehtävänsä, ja tässä vaiheessa kohdunkaula voi avautua kolmeen senttimetriin.
2. Aktiivinen avautumisvaihe
Tässä vaiheessa supistukset ilmenevät ensin 5 minuutin välein ja kestävät 30-40 sekuntia. Kohdunkaula avautuu 5 senttimetriin asti.
Seuraavaksi supistuksia alkaa ilmetä 2-3 minuutin välein, ja ne voivat kestää 50 sekuntia. Kohdunkaula avautuu kuuteen senttimetriin.
3. Kiihtymisvaihe
Tämä on kohdunkaulan avautumisen viimeinen vaihe, jolloin avautuminen on edennyt 10 senttimetriin asti. Tässä vaiheessa prosessi nopeutuu, ja supistuksia ilmenee 2-3 minuutin välein, ja ne kestävät pidempään, jolloin naisella ei juuri ole aikaa levätä.
Synnyttäjä voi kokea tässä vaiheessa myös pahoinvointia, oksentelua, kuumia aaltoja tai vilunväreitä. Tämä on naiselle synnytyksen vaikein vaihe.
Mitä kohdunkaulan avautumisen helpottamiseksi voidaan tehdä?
Vaikka tämä voikin olla vaikeaa, tärkeintä on pyrkiä pysymään rauhallisena. Vaikka tämä ei saakaan aikaa kulumaan nopeammin, kannattaa luonnon antaa ottaa valta kehosta ja antaa kehon tehdä se, mihin se on valmistautunut monta kuukautta. Hermostuneisuus ja jännitys näkyvät helposti lihasten jännittymisenä, mikä tekee olon entistä epämukavammaksi ja kohdunkaulan avautumisen vaikeammaksi.
Jos mahdollista, avautumisvaiheen alussa kannattaa liikkua, sillä kävely voi paitsi edistää kohdunkaulan pehmenemistä, myös lievittää kipua ja tunnottomuutta.
Myös tiettyjen asentojen tiedetään auttavan monia synnyttäjiä:
- Makaa sängyllä kyljelläsi ja aseta tyyny jalkojesi väliin. Tämä asento auttaa avaamaan kohdunkaulaa ja auttaa lepuuttamaan alaselkää.
- Istu tuolilla väärinpäin. Näin annat selkäsi levätä ja voit nopeuttaa avautumisprosessia.
- Asetu nelinkontin sängylle. Keinu tämän jälkeen hitaasti eteen ja taakse,
- Hyödynnä jumppapalloa. Istu pallon päällä ja anna itsesi keinua hitaasti ja pompi kevyesti.
Epiduraalipuudutus ja avautuminen
Epiduraalipuudutus on pistos naisen selkäytimen ympärille. Se on paikallispuudutus, ja sen tarkoitus on saada kehon alaosa tunnottomaksi (vyötäröstä alaspäin).
Kun puhutaan epiduraalipuudutuksen mahdollisuudesta, moni nainen halua tietää seuraavat asiat:
- Sattuuko se? Pistos tehdään herkällä alueella, joten nainen voi kokea epämukavuutta, kun puudutus annetaan.
- Tunnenko sitten mitään? Kun epiduraali alkaa vaikuttaa, et tule olemaan täysin tunnoton, mutta tulet saamaan suuren helpotuksen supistusten aiheuttamaan kipuun. Synnytys tulee jatkumaan samaan malliin, mutta ilman yhtä kovaa kipua.
- Kuinka monta senttiä avautumisen tulee olla edennyt, jotta epiduraali voidaan antaa? Voit saada epiduraalipistoksen, kun olet avautunut 3-4 senttiä. Jos etenet 7-8 senttiin ilman puudutusta, pistosta ei enää tarvita. Tälllöin olet jo selvinnyt pahimmmasta kivusta.
- Tekeekö epiduraalipuudutuksen saaminen avautumisesta pidempikestoisen? Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat, että epiduraalipuudutus ei tee kestosta pidempää.
Jos sinulla on lisäkysymyksiä, ota asia puheeksi lääkärin, kätilön tai doulan kanssa. He pystyvät auttamaan sinua ymmärtämään selkeästi kaiken sen, mikä sinun tulee tietää epiduraalipuudutuksesta ja sen vaikutuksesta synnytykseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Brown, H. Parto. Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
- Gómez, A. Periodo de dilatación. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. [En línea].