Äidinmaidon tuotannon lisääminen muutaman vinkin avulla
Moni äiti pelkää, ettei hänen kehonsa pysty tuottamaan tarpeeksi maitoa vauvan tarpeisiin. Äidit turvautuvat usein erilaisten kotitekoisten rohtojen apuun lisätäkseen maidontuotantoa. Nämä keinot ovat kuitenkin yleensä tehottomia, ja ratkaisu on todellisuudessa yksinkertaisempi kuin moni uskookaan. Seuraavaksi kerromme, kuinka äidinmaidon tuotannon lisääminen onnistuu muutaman vinkin avulla.
Ensimmäiset vauvan syntymän jälkeiset tunnit
Äidin keho alkaa erittää ensimaitoa vauvan syntymän jälkeen – joissain tapauksissa jo raskauden loppuvaiheessa. On tärkeää, että äidillä on mahdollisuus alkaa imettää lasta jo tässä vaiheessa, sillä tämä tekee rintaruokinnan aloittamisen helpommaksi lapselle. Vauva on valppaassa ja rauhallisessa tilassa, mikä mahdollistaa äidin ja lapsen läheisyyden. Tämä on hyvin intiimi ja erityinen hetki.
Muutama tunti syntymän jälkeen lapsi nukahtaa syvään uneen nukkuakseen seuraavat 6-12 tuntia. Tänä aikana vauva on vaikea saada imemään rintaa.
Kärsivällisyyden ja verovaisuuden avulla lapsi kuitenkin saadaan syömään.
Äidinmaidon tuotannon lisääminen
- Imetä lasta ympäri vuorokauden, myös yöllä. Tämä on paras tapa saada keho tuottamaan tarpeeksi maitoa. Ensimmäisten elinviikkojensa aikana vauvan tulee syödä vähintään 8-10 kertaa vuorokaudessa, mikä tarkoittaa syöttämistä kellon ympäri.
- Varmista, että vauvan imuote on oikea. Huono imuote on yhteydessä paitsi vähäiseen maidontuotantoon, myös muihin ongelmiin, kuten nännien kuivumiseen. Hyvän imuotteen perusta on oikea imetysasento. Oikea asento mahdollistaa vauvan pään taivuttamisen taaksepäin ja suun avaamisen ammolleen. Lapsen suun tulee olla samalla tasolla nännin kanssa.
- Aseta vauva imetystyynylle. Tämä mahdollistaa vauvan lepäämisen nännin korkeudella ja helpottaa suun ja rinnan oikeanlaista kiinnittymistä. Lapsen tulisi ottaa koko nänni ja osa nännipihaa suuhunsa. Vauvan alakuulen tulee kääntyä ulospäin, eikä imemisen pitäisi aiheuttaa napsahtelevaa ääntä.
- Anna lapsen tyhjentää yksi rinta ennen siirtymistä toiseen. Tämä on ainoa tapa varmistaa rinnan tyhjenevän kunnolla, mikä on tärkeää tehokkaan maidontuotannon varmistamiseksi. Tällä myös varmistetaan, että lapsi nauttii ravinteikkaimman osan maidosta. Jokaisen imetyskerran aluksi vauvan imemä maito on vähemmän konsentroitunutta ja tyydyttää lapsen janon. Vauvan jatkaessa saman rinnan imemistä, hän saavuttaa konsentroituneen maidon, jossa on enemmän rasvaa ja vitamiineja.
- Anna vauvan syödä aina halutessaan. Unohda kellon vilkuilu ja anna lapsen toimia oppaana. Jokainen lapsi seuraa omaa rytmiään. Yksi vauva on nälkäinen kahden tunnin välein, kun taas toinen haluaa syödä vähemmän säännöllisin väliajoin. On hyvä pitää mielessä, että jotkut lapset tyhjentävät rinnan 5-10 minuutissa, kun osalla tähän menee huomattavasti kauemmin.
Imetys takaa elämän alussa emotionaalisen turvan, joka on välttämätön jokaiselle elämälle.
– Tuntematon
- Äidinmaidonkorvike, kyllä vai ei? Jos imetys saadaan hyvin käyntiin, äidin rinnat tuottavat tarpeeksi maitoa lapsen ravinnonsaannin turvaamiseksi. Tällöin mikään muu ravinnonlähde ei ole tarpeellinen. Joissain tapauksissa äidinmaidonkorvikkeen tai glukoosiliuoksen syöttämisen tulos on täysin päinvastainen halutun kanssa; lapsi alkaa syödä vähemmän rintamaitoa, ja äidin keho pitää tätä merkkinä tuottaa vähemmän maitoa.
- Vältä tutin käyttöä. Vauvalle ei kannata antaa tuttia hänen ensimmäisten 10 elinpäivänsä aikana, vaan vasta, kun hän on oppinut imemään rintaa kunnolla. Vauva imee tuttia tai tuttipulloa eri tavalla kuin rintaa. Jos lapsi oppii imemään tuttia, hän saattaa yrittää imeä rintaa samalla tavoin, eikä saa rinnasta hyvää imuotetta. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, ettei lapsi saa tarpeeksi ravintoa.
- Imettämisestä on monia hyötyjä. Yksi monista hyödyistä on imemisen rauhoittava vaikutus vauvaan. Tämän vuoksi lapsi ei välttämättä ole nälkäinen joka kerta kaivatessaan rintaa. Muutama minuutti äidin ihoa vasten voi olla tarpeeksi rauhoittamaan vauvan ja saamaan tämän tuntemaan olonsa turvalliseksi.
- Lepää ja syö terveellisesti. Pyri pitämään yllä tasapainoista ruokavaliota ja nauti päivittäin noin 2500 kilokaloria. Lepää mahdollisimman paljon kerätäksesi energiaa. On tavallista, että lapsen ensimmäisten elinviikkojen aikana vanhemmat viettävät ison osan öistä valveilla. Tämän vuoksi on tärkeää käyttää hyväksi lapsen päiväunilla viettämät hetket ja levätä mahdollisimman paljon päivän aikana.
- Pyydä hierontaa. Hierottavana oleminen on rentouttavaa, mutta hierominen on myös hyvä tapa saada maitoa virtaamaan helpommin. Pyydä kumppaniasi hieromaan selkääsi selkärangan ympäriltä pyörivin liikkein alhaalta ylöspäin siirtyen. Sinun on hyvä istua hieronnan aikana.
Pyydä tarvittaessa apua
Pyydä tarvittaessa apua perheenjäseniltäsi, ystäviltäsi, lääkäriltä tai neuvolahoitajalta. He ovat tukenasi hetkinä, jolloin koet epäilystä tai vaikeuksia imettämisen ja maidontuotannon suhteen. Anna ihmisten auttaa ja huomaat asioiden muuttuvan helpommiksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Binns C., Lee MK., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healht, 2016. 28 (1): 7-14.
- Ciampo LA., Ciampo IR., Breastfeeding and the benefits of lactation for women’s health. Rev Bras Ginecol Obstet, 2018. 40 (6): 354-359.