8 tärkeää asiaa synnytyksen jälkeisestä ajasta - Äitiyden Ihme
 

8 tärkeää asiaa synnytyksen jälkeisestä ajasta

8 tärkeää asiaa synnytyksen jälkeisestä ajasta
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ei ole olemassa taikakeinoa tulla äitiyden asiantuntijaksi, sillä ainoastaan kokemus antaa äidille hänen tarvitsemansa tiedon. Synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyy kuitenkin monta asiaa, jotka jokaisen lasta odottavan naisen on hyvä tietää.

8 tärkeää asiaa synnytyksen jälkeisestä ajasta

1. Synnytyksen jälkeinen aika ei ole helppo kausi

Teoriassa vastasyntyneen hoitaminen voi kuulostaa helpolta tehtävältä, mutta siihen halpaan ei kannata mennä. Saattaa nimittäin yllättää, kuinka vaikeaa se todellisuudessa onkaan. Unenpuute saa asiat tuntumaan entistäkin vaikeammalta, se saattaa hidastaa fyysistä palautumista sekä hyväksyntääsi siitä, että olet nyt äiti.

2. Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen vie aikaa

Et tule palautumaan synnytyksestä täysin ainakaan neljään kuukauteen, ja saatat tuntea itsesi täysin palautuneeksi vasta vuoden päästä synnytyksestä. Hitaasta palautumisesta ei kuitenkaan tule kantaa syyllisyyttä, sillä se on täysin normaalia. Älä edes yritä vastata yhteiskunnan vaatimuksiin palautumisesta, sillä se ei vastaa todellisuutta.

Et tule nukkumaan hyvin, sinua tulee sattumaan niin seisominen kuin istuminenkin, tunnet olosi heikoksi, rintasi vuotavat maitoa jatkuvasti ja jopa suihkussa käyminen saattaa viedä kaikki voimasi. Sinun täytyy olla itseäsi kohtaan armollinen – kannoithan juuri yhdeksän kuukautta lastasi suojellen ja lopulta synnytit hänet. Joten on aivan loogista, että vie jonkin verran aikaa, että kaikki kehossasi asettuvat takaisin paikalleen.

8 tärkeää asiaa synnytyksen jälkeisestä ajasta

3. Myös vauva tarvitsee aikaa palautuakseen

Koska synnytys ei ole helppo prosessi myöskään vauvalle, myös hän tarvitsee aikaa palautuakseen siitä. Kun vauva on levoton ja itkee, ole empaattinen häntä kohtaan. Aivan kuten sinunkin, myös vauvan pitää palautua synnytyksestä. Lisäksi vauvan pitää tottua uuteen elämäänsä.

4. Läheinen mukaan lääkäriin

Neuvolan tai lääkärin tarkistuskäynnit saattavat tuntua todellisilta koettelemuksilta unenpuutteen, hormonimyllerryksen ja kaiken muun uuden vuoksi. Sinun on siksi hyvä pyytää niille mukaan kumppanisi, äitisi, siskosi tai läheinen ystäväsi seuraksi. Hän tulee kuuntelemaan kaiken, kysymään sellaisia kysymyksiä, joita sinulle ei ehkä tullut mieleen sekä muistuttamaan sinua asioista, joita lääkäri sinulle kertoi vastaanotolla.

5. Uudet ihmiset elämässä

Sekä raskauden aikana että sen jälkeen elämääsi saattaa tulla ihmisiä, jotka haluavat tarjota sinulle rakkauttaan ja tukeaan. Tulet yllättymään, kuinka moni lähestyy sinua kysyäkseen vointiasi odottamatta saavansa mitään kuitenkaan takaisin. Nämä ihmiset ovat saattaneet elää kokemustasi kanssasi, ja ymmärtäneet, kuinka vaikeitakin aikoja sinulla saattaa olla. Jos sinulla ei ole sukulaisia tai ystäviä, jotka ovat kokeneet saman kuin sinä, saatat tuntea olosi yksinäiseksi.

Jos joku tarjoaa sinulle auttavaa kättään, tartu siihen, sillä se saattaa olla juuri sitä, mitä sillä hetkellä tarvitset. Saattaa myös olla niin, että he tulevat tarvitsemaan joskus tulevaisuudessa sinun apuasi käydessään läpi samaa kuin sinä nyt.

6. Pienten onnistumisten juhliminen

Yksi voimaannuttavimmista ja tärkeimmistä asioista on juhlia pieniä onnistumisia sekä olla kiitollinen niistä pienistä ilon ja onnellisuuden hetkistä. Nautit ehkä arjen yksinkertaisista iloista, kuten kynsien lakkaamisesta, korttien kirjoittamisesta tai teen nauttimisesta kuumana rauhassa ja hiljaisuudessa. Pienen ajan päästä saatat jo haluta tavata sukulaisia ja ystäviä lounaan merkeissä, käydä vaunulenkillä vauvan kanssa tai ruokaostoksilla.

Kuinka selvitä synnytyksen jälkeisestä ajasta?

Nämä asiat saavat olosi tuntumaan hyväksi ja tulet huomaamaan olossasi edistymistä. Tuoreena äitinä on täysin hyväksyttävää olla ylpeä itsestäsi, kun saat syötyä ruokasi ruokapöydän ääressä kuten ennen, tai kun pystyt käymään asioilla. Niin sinun pitääkin olla! Sinun pitää oikein hehkua ylpeyttä, sillä pystyit siihen!

7. Avun pyytämisen tärkeys

Sinun kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen, sillä heillä on paljon tietoa tarjottavanaan. Saatavillasi on mm. imetyksen asiantuntijoita, unikonsultteja, lantiopohjanlihaksiin erikoistunteita fysioterapeutteja sekä synnytyksen jälkeiseen aikaan erikoistuneita doulia.

Avun pyytäminen voi olla myös sitä, että pyydät äitiäsi katsomaan vauvaa siksi aikaa, kun otat päiväunet. Tai voit pyytää ystävääsi tuomaan paketin vaippoja. Ei myöskään tule unohtaa, että mahdolliseen synnytyksen jälkeiseen masennukseen tai ahdistukseen on myös saatavilla apua. Avun pyytäminen on elintärkeää ja sillä voi olla suuri merkitys palautumisessasi.

8. Tilanne on väliaikainen

Kaikki menee kuitenkin joskus ohi, ja asiat helpottuvat ja muuttuvat paremmiksi. Olet saattanut myös kuulla sanottavan, että “Asiat eivät helpotu, ne vain muuttuvat erilaisiksi.” Tämä ei täysin pidä paikkaansa.

Asiat kyllä helpottuvat. Tulet vielä saamaan paremmin unta, imettäminen (jos päätät imettää) muuttuu helpommaksi, koliikki tulee lopulta loppumaan ja vastasyntyneestä tulee suloinen, hymyilevä ja ihana vauva. Jos et rakasta synnytyksen jälkeistä vaihetta, et todellakaan ole ainoa – ja se on täysin ok.

Tuoreena äitinä oleminen on kuin olisi loputtomassa, pimeässä tunnelissa, jonka päässä ei ole valoa näkyvissä. Mutta älä huoli, tulet kyllä löytämään sieltä tiesi ulos, sekä tulet vielä löytämään itsesi – ja mikä parasta, tulet löytämään maailman ihanimman vauvan! Tulet vielä löytämään äitiytesi ja tulet vielä olemaan ylpeä siitä taistelijaäidistä, joka on aina ollut sinussa, ja joka nyt on herännyt henkiin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.