6 vinkkiä ruokahalun kontrolloimiseksi raskauden aikana
On tavallista, että naisen ruokahalu vaihtelee suuresti raskauden aikana. Tietyssä raskauden vaiheessa näläntunne saattaa loistaa poissaolollaan, ja monet ruoka-aineet voivat jopa tuntua vastenmielisiltä. Seuraavassa kuussa odottava äiti saattaakin juosta jatkuvasti jääkaapilla ja rakentaa erikoisia yhdistelmiä erilaisista raaka-aineista. Tämä on se hetki, jolloin vinkkimme ruokahalun kontrolloimiseksi raskauden aikana tulevat tarpeeseen.
Tarve syödä paljon ja tavallisesta poikkeavat ruokaan liittyvät halut ovat tavallinen ilmiö raskauden aikana. Kaikki naiset eivät koe näitä asioita samalla tavalla, mutta jokaisen on hyvä oppia monitoroimaan omaa ruokavaliotaan ja kontrolloimaan näläntunnettaan. Aivan ensimmäisenä kannattaa alkaa seurata aktiivisesti omia syömisiään ja kiinnittää huomiota terveelliseen ruokavalioon.
Aikaisemmin on ajateltu, että raskaana olevan naisen on syötävä kahden edestä. On totta, että odottavan äidin täytyy syödä tarpeeksi ja terveellisesti sekä omien että kehittyvän sikiön tarpeiden täyttämiseksi, mutta tämä ei tarkoita ruokamäärän kaksinkertaistamista. Määrää tärkeämpi tekijä on ruoan laatu.
6 vinkkiä ruokahalun kontrolloimiseksi raskauden aikana
1. Syö kunnollinen aamiainen
Syömällä kunnollisen aamiaisen et tunne itseäsi nälkäiseksi ennen lounasaikaa. Aamiainen voi sisältää esimerkiksi jogurttia, muroja ja hedelmän. Jos pidät tuhdimmasta aamiaisesta, ruisleipä kevyellä leikkeleellä on hyvä vaihtoehto.
2. Muista säännöllinen ruokarytmi
Jos huomaat, että vietät tavallisesti useita tunteja syömättä aamiaisen ja lounaan välillä, jaa päivän ateriat pienempiin osiin ja syö useammin. Aterioiden väliin ei pitäisi jäädä yli neljää tuntia. Jos esimerkiksi syöt aamiaisen kello 7:00, nauti hedelmä kello 10:00, lounas puolen päivän jälkeen, seuraava välipala iltapäivällä ja päivän toinen lämmin ateria alkuillasta.
3. Nauti aikainen päivällinen
Jos kaipaat ruokaa iltapäivällä, nauti kevyt välipala ja aikaista tarvittaessa illallista. Voit syödä iltapäivällä esimerkiksi jogurtin tai ruisleivän maidon kera. Illallisen on hyvä on kevyt ja sisältää viljoja, kasviksia ja kevyttä proteiinin lähdettä.
4. Valitse terveellisiä välipaloja
Jos tunnet itsesi yllä mainituista ohjeista huolimatta nälkäiseksi aterioiden välissä, valitse terveellisiä ja vähäkalorisia välipaloja, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita.
5. Nauti kuivattuja hedelmiä
Kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja antioksidantteja, mutta ne ovat tuoreita hedelmiä huomattavasti kalori- ja sokeripitoisempaa syötävää, eli niitä kannattaa nauttia kohtuudella. Myös erilaiset pähkinät ja mantelit ovat kohtuudella nautittuina erinomaisia välipaloja.
6. Syö runsaasti hedelmiä
Raskauden aikana on hyvä syödä 3-4 hedelmää päivässä, ja etenkin sitrushedelmät ovat hyvä vaihtoehto niiden runsaan C-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Jos olet nälkäinen, syö vähäkalorinen omena, joka kuitenkin saa sinut tuntemaan olosi täydeksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cendrowska-Pinkosz, M., Dworzański, W., Krauze, M., & Burdan, F. (2017). Kofeina a zmiany adaptacyjne układu krążenia u kobiet w okresie ciąży [Caffeine and adaptive changes in the circulatory system during pregnancy]. Polski merkuriusz lekarski : organ Polskiego Towarzystwa Lekarskiego, 42(247), 42–45.
- Forbes, L. E., Graham, J. E., Berglund, C., & Bell, R. C. (2018). Dietary Change during Pregnancy and Women’s Reasons for Change. Nutrients, 10(8), 1032. doi:10.3390/nu10081032
- Orloff, N. C., Flammer, A., Hartnett, J., Liquorman, S., Samelson, R., & Hormes, J. M. (2016). Food cravings in pregnancy: Preliminary evidence for a role in excess gestational weight gain. Appetite, 105, 259–265. doi:10.1016/j.appet.2016.04.040