5 luonnollista tapaa nopeuttaa synnytyksen käynnistymistä - Äitiyden Ihme
 

5 luonnollista tapaa nopeuttaa synnytyksen käynnistymistä

5 luonnollista tapaa nopeuttaa synnytyksen käynnistymistä

Viimeisin päivitys: 04 maaliskuuta, 2021

On tavallista, että odottava äiti alkaa tuntea olonsa tukalaksi ja turhautuneeksi siinä vaiheessa, kun laskettu aika on takana, eikä vauvaa vieläkään kuulu. Tällainen tilanne saattaa saada äidin etsimään erilaisia keinoja synnytyksen käynnistämiseksi. Tänään esittelemämme 5 luonnollista tapaa nopeuttaa synnytyksen käynnistymistä ovat turvallisia äidille ja lapselle, mutta tästäkin huolimatta on hyvä muistuttaa, että sikiön täytyy saada kehittyä täysiaikaiseksi, eikä synnytystä pidä missään nimessä yrittää käynnistää ennen laskettua aikaa. Vaikka laskettu aika olisikin jo takana, on hyvä keskustella lääketieteen ammattilaisen kanssa ennen kuin yrittää käynnistää synnytystä itse. On myös hyvä muistaa, että erilaisten luonnollisten synnytyksenkäynnistystapojen toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä.

5 luonnollista tapaa nopeuttaa synnytyksen käynnistymistä

Synnytys käynnistyy yleensä luonnollisesti kehon ollessa siihen valmis. Jos raskaus on edennyt niin pitkälle, että edessä on lääkkeellinen synnytyksen käynnistys, voidaan synnytystä yrittää edistää myös luonnollisin keinoin.

1. Rentoutustekniikat

Stressi ja ahdistuneisuus voivat saada kehon tuottamaan adrenaliinia, joka estää supistusten alkamiseen vaikuttavan oksitosiini-hormonin erittymisen. Jännitys ja hermostuneisuus voivat aiheuttaa myös lihasten jännittymistä, mikä ei helpota synnyttämistä.

2. Liikunta

Vaikka fyysinen aktiivisuus ei suoranaisesti vaikuttaisikaan synnytyksen käynnistymiseen, se auttaa kehoa valmistautumaan synnytykseen. Etenkin käveleminen auttaa vauvaa liikkumaan kohti kohdunkaulaa sekä aiheuttaa painetta kohdulle auttaen kohdunsuuta avautumaan. Tämän lisäksi käveleminen saa elimistön erittämään oksitosiinia, jolla on tärkeä rooli supistusten käynnistämisessä. Monet lääkärit suosittelevatkin odottavia äitejä kävelemään loppuraskauden aikana puoli tuntia päivässä.

5 luonnollista tapaa nopeuttaa synnytyksen käynnistymistä

3. Vadelmanlehtitee

Vadelmanlehtitee tasapainottaa hormoneja, vahvistavaa kohdun lihaksia ja tehostaa supistuksia. Sen sanotaan lyhentävän synnytyksen kestoa ja vähentävän synnytyksen aikaisen lääkityksen tarvetta.

4. Kuumavesikylpy

Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressi ja jännittyneisyys voivat hidastaa synnytyksen käynnistymistä. Kuumassa vedessä kylpeminen voi auttaa synnytyksen käynnistämisessä, sillä se auttaa rentoutumaan ja siirtämään ajatukset muihin asioihin.

5. Akupunktio ja akupainanta

Akupunktio ja akupainanta ovat luonnollisia keinoja synnytyksen käynnistymisen nopeuttamiseen. Akupunktiossa pistellään neuloja kehon akupisteisiin, jotta energia saadaan virtaamaan tasaisesti ympäri kehoa. Akupainantaa voidaan luonnehtia ilman neuloja suoritettavaksi akupunktuuriksi, sillä siinä akupisteitä hierotaan tai painellaan. Menetelmää käytetään paitsi supistusten vahvistamiseen, myös synnytyskivun lievittämiseen.

Synnytyksen käynnistämiseen liittyvät riskit

5 luonnollista tapaa nopeuttaa synnytyksen käynnistymistä

Synnytyksen käynnistämiseen voidaan päätyä tilanteessa, jossa raskauden jatkumisen riskit ovat äidille ja lapselle suuremmat kuin raskauden käynnistämiseen ja päättämiseen liittyvät riskit. Kohdunkaulaa voidaan kypsytellä joko lääkkeellisesti tai mekaanisesti, ja varsinainen synnytyksen käynnistäminen aloitetaan puhkaisemalla sikiökalvot. Suurimmassa osassa tapauksia käynnistetty synnytys johtaa onnistuneeseen alatiesynnytykseen, mutta synnytyksen käynnistämiseen liittyy myös tiettyjä riskejä.

  • Epäonnistunut käynnistäminen. Joidenkin tilastojen mukaan jopa 25 % synnytyksistä, joita yritetään käynnistää, joudutaan turvautumaan sektioon.
  • Sikiön alhainen sydämen syke. Synnytyksen käynnistämiseen käytetyt lääkkeet, kuten oksitosiini ja prostaglandiini, voivat aiheuttaa poikkeavia ja poikkeuksellisen voimakkaita supistuksia sekä heikentää vauvan hapensaantia ja alentaa tämän sydämen sykettä.
  • Tulehdukset. Jotkut synnytyksen käynnistämiseen käytettävät menetelmät voivat kasvattaa äidin ja lapsen infektioriskiä.
  • Kohdun repeytyminen. Kohdun repeytyminen on hyvin harvinainen, mutta vakava komplikaatio, jossa kohdun sivut avautuvat edellisen sektion tai kohtuleikkauksen aiheuttaman viillon mukaisesti.
  • Synnytyksen jälkeinen verenvuoto. Synnytyksen käynnistäminen kasvattaa sen riskiä, että kohdun lihakset eivät palaudu kunnolla synnytyksestä. Tämä voi aiheuttaa runsasta verenvuotoa synnytyksen jälkeen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.