15 tavallista raskauden sivuvaikutusta - Äitiyden Ihme
 

15 tavallista raskauden sivuvaikutusta

15 tavallista raskauden sivuvaikutusta

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauteen liittyy monia fyysisiä muutoksia, joista osa valitettavasti tuo mukanaan myös epämukavuutta ja kipua. Raskauden aikana naisen aineenvaihdunta nopeutuu sikiön kehityksen tukemiseksi. Tämä tarkoittaa, että odottavan äidin sisäelinten on työskenneltävä tavallista kovemmin, mikä näkyy erilaisina oireina. Tänään listaamme 15 tavallista raskauden sivuvaikutusta, joista moni raskaana oleva nainen kärsii.

5 raskauden sivuvaikutusta ensimmäisellä raskauskolmanneksella

Ruoansulatusvaivat

Naisen keho käy läpi suuria muutoksia raskauden aikana, ja nämä muutokset voivat tuoda mukanaan myös erilaisia ruoansulatukseen liittyviä ongelmia. Ruoansulatusvaivoja voi pyrkiä minimoimaan tasapainoisella ruokavaliolla, syömällä pieniä annoksia säännöllisesti ja nukkumalla pää hieman kohotettuna.

Väsymys

Odottava äiti saattaa tarvita tavallista enemmän lepoa jo ensimmäisellä raskauskolmanneksella. Tämä on täysin normaalia, sillä keho on väsynyt kaikista sen sisällä tapahtuvista muutoksista. Tässä vaiheessa istukka muodostuu ja keho tuottaa suuria määriä verta. Tämä prosessi vaatii paljon energiaa, minkä vuoksi nainen saattaa tuntea itsensä väsyneeksi.

Ummetus

Raskauden aikainen ummetus on hyvin tavallinen vaiva, josta jopa puolet odottavista äideistä kärsii jossain raskauden vaiheessa. Paras tapa ehkäistä ummetusta on riittävän kuitu- ja nestemäärän nauttiminen, liikunnan harrastaminen, stressin hallinta ja säännöllisistä elämäntavoista kiinni pitämistä. Raskauden aikana kuidun tarve kasvaa entisestään, joten ruokavalioon on hyvä lisätä liukenevaa kuitua.

Lisääntynyt virtsaamistarve

Tarve käydä tavallista useammin vessassa on yksi ensimmäisistä oireista, joihin odottava äiti törmää. Virtsaamistarve lisääntyy raskauden alussa, mutta normalisoituu toisella raskauskolmanneksella, vain lisääntyäkseen uudestaan raskauden lopussa. Nestehukkaa tulee välttää juomalla tarpeeksi.

Pahoinvointi ja oksentelu

On tavallista, että odottava äiti kokee lievää pahoinvointia ja oksentelua etenkin raskauden alussa. Pieni osa raskaana olevista äideistä kärsii hypereemistä eli vakavasta pahoinvoinnista, joka vaatii toisinaan jopa sairaalahoitoa.

5 raskauden sivuvaikutusta toisella raskauskolmanneksella

Krampit

Moni odottava äiti kärsii lihaskrampeista etenkin toisen raskauskolmanneksen aikana. Kramppaavaa lihasta voi yrittää hieroa, minkä lisäksi runsaasti kalsiumia ja magnesiumia sisältävä ruokavalio voi auttaa ehkäisemään kramppeja.

Nenän tukkoisuus

Myös tukkoinen nenä on yleinen toisen raskauskolmanneksen oire, eikä sillä ole mitään tekemistä flunssan kanssa. Nenän tukkoisuus johtuu siitä, että keltarauhashormoni lisää nenän limakalvojen verenkiertoa, mikä johtaa limakalvojen turpoamiseen.

Raskauden aikana tukkoisen nenän hoitoon voi tarvittaessa käyttää ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita.

Käsien ja jalkojen turvotus

15 Common Pregnancy Side-Effects

Suurin osa raskaana olevista naisista kärsii jonkin asteisesta turvotuksesta. Turvotus johtuu raskauden aiheuttamasta ylimääräisestä nesteestä elimistössä. Paras tapa ehkäistä turvotusta on juoda runsaasti vettä ja suosia vähäsuolaisia ruokia. Rauhallinen liikunta ja jalkojen koholla pitäminen voivat myös helpottaa oireita.

Maksaläiskät

Siinä missä joillakin naisilla raskaus saa ihon hehkumaan, osalla hormonitasojen vaihtelut aiheuttavat kasvoissa tummina läikkinä ilmeneviä maksaläiskiä, jotka ovat hyvänlaatuisia ihon pigmenttimuutoksia. Tärkein maksaläiskien syntymistä ennaltaehkäisevä keino on käyttää riittävän tehokasta aurinkosuojaa.

Suonikohjut

Suonikohjut ovat tavallisin laskimovajaatoiminnan ilmentymä. Niiden syntyminen johtuu pintalaskimoiden läppien vajaatoiminnasta. Kun jalkojen laskimoverisuonten läpät eivät toimi kunnolla, veri lähtee virtaamaan ylhäältä alaspäin.

Suonikohjut ovat hyvin yleisiä odottavilla äideillä, ja ne voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta niin raskauden aikana kuin sen jälkeenkin. Suonikohjujen yhteydessä voi ilmetä kihelmöivää tai painavaa tunnetta jaloissa, mikä voi aiheuttaa myös väsymystä.

Suonikohjujen syntymistä voi pyrkiä ehkäisemään vaihtelemalla säännöllisesti asentoa, harrastamalla liikuntaa, välttämällä jalkojen ristimistä, luopumalla liiallisesta suolan käytöstä ja tarvittaessa käyttämällä tukisukkia.

“Mikään kieli ei pysty ilmaisemaan äidin rakkauden voimaa, kauneutta ja sankaruutta.”

– Edwin H. Chapin

5 raskauden sivuvaikutusta viimeisellä raskauskolmanneksella

Peräpukamat

Peräpukamat ovat hyvin yleisiä raskaana olevilla naisilla. Niiden välttämiseksi kannattaa huolehtia, että ruokavalio sisältää runsaasti kuitua, sillä tämä edistää suoliston toimintaa.

Selkäsärky

Noidannuoli, eli ristiselässä tuntuva äkillinen kipu ja jäykkyys, on sekin hyvin yleinen raskauden aikainen ongelma. Selkäkipua voidaan hoitaa lämpöhoidolla ja rauhallisilla venytyksillä.

Ientulehdus

15 Common Pregnancy Side-Effects

Ientulehdus on melko yleinen vaiva raskauden aikana. Ongelman ehkäisemiseksi suuhygieniasta tulee pitää hyvää huolta ja säännöllisistä hammaslääkärin tarkastuksista kannattaa pitää kiinni.

Sydämentykytykset

Moni odottava äiti kärsii sydämentykytyksistä raskauden viimeisessä vaiheessa, mikä johtuu elimistön kasvaneesta verimäärästä. Yleensä oire ei ole merkki mistään vakavammasta, mutta jos sydämentykytykset ovat jatkuvia, asiasta kannattaa keskustella äitiysneuvolassa.

Kipu kyljissä

Rintakehän ja kylkien kipu on tavallista raskauden loppuvaiheessa. Tämä johtuu kohdun kasvaneesta koosta ja sikiön liikkeistä. Odottavan äidin kannattaa yrittää välttää liiallista istumista raskauden viimeisinä viikkoina. Hän voi kokeilla asentoja, jotka auttavat venyttämään kylkiä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.