10 raskausajan ilonaihetta ja uhrausta - Äitiyden Ihme
 

10 raskausajan ilonaihetta ja uhrausta

10 raskausajan ilonaihetta ja uhrausta
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 31 maaliskuuta, 2019

Tässä artikkelissa käymme läpi kymmenen suurinta raskausajan ilonaihetta ja uhrausta. Raskaus tuo mukanaan lukuisia positiivisia ja negatiivisia asioita, jotka voivat muuttaa odottavan äidin ja hänen kumppaninsa elämän radikaalilla tavalla. Olemalla tietoinen näistä muutoksista, voi nainen paremmin valmistautua niiden kohtaamiseen.

Raskaus voi mullistaa niin naisen kuin hänen kumppaninsakin elämän. Sen aikaansaamilla fyysisillä ja psykologisilla muutoksilla on elämäntapoihin omat vaikutuksensa. Jokainen sisäistää muutokset omalla tavallaan.

Joillekin naisille – erityisesti heille, jotka ovat jo äitejä – raskaus on kaunis vaihe, jonka aikana rakennetaan ainutlaatuista yhteyttä syntymättömään lapseen. Toisille monien muutosten läpikäyminen samanaikaisesti on vaikeampaa. Siksi uskomme, että on tärkeää keskittyä raskausajan lukuisiin ilonaiheisiin ja uhrauksiin.

5 raskausajan ilonaihetta

1. Uuden elämän alku valaisee päivät

Jotkut sanovat, ettei aitoa rakkautta voi kokea kuin saamalla lapsen. Raskausaika voi olla yksi elämän palkitsevimpia kokemuksia. Käydessäsi läpi raskautta, koet puhdasta rakkautta, jonka tiedät kestävän koko loppuelämäsi.

Samalla tavoin kuin tiedät lapsesi merkitsevän sinulle enemmän kuin kukaan tai mikään, sinun on muistettava, että myös vanhemmat ovat vauvalle kaikki kaikessa. Vanhempien ja lapsen välisessä yhteydessä on voimaa, joka muuttaa elämiä.

2. Perhe laajenee ja suunnitelmat muuttuvat konkretiaksi

Moni meistä haluaa ennemmin tai myöhemmin perustaa perheen. Olet jo ottanut tässä asiassa ensimmäisen askeleen – tai toisen, jos lapsi ei ole ensimmäisesi.

Olet saavuttanut elämässäsi vaiheen, johon olet aina itsesi kuvitellut. Saat lapsesi käsivarsillesi, saat nähdä hänen kävelevän, kasvavan, menevän kouluun ja leikkivän mahdollisten sisarustensa kanssa.

Se ilo, jonka olet tähän asti jakanut kumppanisi kanssa, on nyt yhteistä kolmelle ihmiselle. Olet alkanut tehdä elämäsi unelmista totta.

3. Parisuhde vahvistuu

Tästä lähtien sinulla ja kumppanillasi on monia kauniita tapoja viettää aikaa yhdessä. Lapsen nimen valitseminen, lastenhuoneen sisustaminen ja vauvan elämän suunnittelu virkistää teitä kumpaakin ja saa teidät rakastamaan toisianne enemmän kuin koskaan.

10 raskausajan ilonaihetta ja uhrausta

4. Naiseus loistaa entistä kirkkaampana

Tiesitkö, että raskaudesta on kehollesi monenlaisia esteettisiä hyötyjä? Hiuksesi muuttuvat sileämmiksi ja kiiltävämmiksi ja ihosi pehmenee vilkastuneen verenkierron ansiosta. Myös rintasi ja kurvisi kasvavat.

5. Terveempi elämä

Vaikka raskaus voikin olla naiselle hankala vaihe, sillä on terveyteen myös monia positiivisia vaikutuksia. Esimerkki eräästä raskauden tuomasta edusta on sen rintasyöpää ehkäisevä vaikutus.

Lisäksi se, että raskaus edellyttää sinua noudattamaan terveellisiä elintapoja vauvasi vuoksi, lisää omaa elinvoimaasi. Raskaus saa mahdolliset kuukautiskipusi katoamaan ja se yhdistetään myös lisääntyneeseen seksuaaliviettiin.

Jotkut sanovat, että aitoa rakkautta ei voi kokea ennen kuin on saanut lapsen.

5 raskausajan uhrausta

1. Työ ei ole enää tärkein asia

Suurin osa naisista haluaa jatkaa tavallista työtahtiaan saatuaan tietää olevansa raskaana. Tämä on täysin normaalia, mutta jossain vaiheessa raskautta eteen saattaa tulla päiviä, joina et välttämättä kykene suorittamaan täyttä työpäivää. Tällaisina aikoina sinun on tärkeä olla tietoinen oikeuksistasi.

2. Seksielämä muuttuu

Se, miten seksielämä muuttuu raskauden aikana, riippuu niin pariskunnasta kuin raskaudestakin. Kuten mainitsimme aiemmin, naisen libido saattaa kasvaa raskauden aikana, mutta myös päinvastainen kehitys on mahdollista.

Kaikista raskauden aikaisista fyysisistä ja hormonaalisista muutoksista sekä aiheen ympärillä esiintyvistä myyteistä huolimatta, raskauden aikainen seksi tekee hyvää, ja suurin osa asiantuntijoista suosittelee sitä.

Raskauden ensimmäiset, pahoinvoinnin ja muun epämukavan olon täyttämät kuukaudet, johtavat yleensä seksuaalisen halukkuuden vähenemiseen. Samoin raskausajan viimeisten viikkojen aikana väsymys, raskauden aikana kertyneet kilot ja lähestyvä synnytys voivat vaikuttaa seksuaalisiin haluihin.

3. Ulkona käyminen ystävien kanssa vähenee

Sinun ei tulisi unohtaa sosiaalista elämääsi raskauden takia. Sosiaalisten kontaktiesi tulisi tarjota sinulle tukea ja helpotusta tämän yhdeksän kuukauden mittaisen prosessin eri vaiheissa.

Totuus kuitenkin on, että todennäköisesti et voi enää ylläpitää entistä rytmiäsi. Raskaus voi estää osallistumisen joihinkin juhliin, konsertteihin, urheilutapahtumiin tai muihin tilaisuuksiin.

Raskaana oleva nainen

4. Urheilu vähenee

Vaikka fyysinen aktiivisuus onkin terveellistä ja jopa suositeltavaa raskauden aikana, tiettyjä urheilulajeja tulisi välttää. Kontaktilajit on hyvä jättää väliin, sillä niistä on sikiölle konkreettisia vaaroja. Sallittuihin lajeihin lukeutuvat muun muassa uinti, kävely, staattinen pyöräily ja jooga.

Esimerkkejä lajeista, joita raskauden aikana tulisi välttää, ovat seuraavat:

  • Kamppailulajit
  • Kaikki extremelajit, kuten laskuvarjohyppääminen
  • Rankat lajit
  • Lajit, joissa peliväline saattaa osua vatsaan
  • Hyppylajit

5. Tietyistä tavoista luopuminen

On selvää, että tupakointi ja alkoholin nauttiminen on lopetettava raskauden ja imetyksen ajaksi. Vaikka tämä kuulostaakin itsestäänselvältä, totuttujen tapojen muuttaminen voi olla toisille vaikeaa.

Epäterveelliset elämäntavat on jätettävä tauolle sikiön hyvinvoinnin turvaamiseksi. Tupakointi voi aiheuttaa muun muassa kasvuhäiriöitä, ennenaikaisen synnytyksen ja hengitystievaivoja. Myös alkoholilla on vauvan terveydelle omat negatiiviset vaikutuksensa.

Yhteenvetona sanottakoon, että raskauden tuomat ilonaiheet ja uhraukset voivat ainakin väliaikaisesti muuttaa elämääsi radikaalilla tavalla. On tärkeää ylläpitää myönteistä asennetta ja vastaanottaa muiden ihmisten suoma tärkeä rakkaus ja läsnäolo, jotta selviät tästä vaiheesta turvallisesti ja hyvällä mielellä.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.