Urheilu pyörien päällä: mitä varotoimia lasten tulee tehdä?
 

Urheilu pyörien päällä: mitä varotoimia lasten tulee tehdä?

Urheilu pyörien päällä vaatii varotoimia, jotta lapset voisivat harrastaa sitä varmoin mielin. Sinun tehtäväsi on varmistaa niiden toteutuminen.
Urheilu pyörien päällä: mitä varotoimia lasten tulee tehdä?
Andrés Felipe Cardona Lenis

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntatieteiden kandidaatti Andrés Felipe Cardona Lenis.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Varotoimet, joita lasten urheilu pyörien päällä (rullaluistimilla, pyörällä jne.) edellyttää, ovat koko perheen velvollisuus.

Lapset eivät yleensä halua käyttää turvavarusteita, koska he kokevat ne epämukaviksi tai jopa ulkonäköhaitaksi. Tästä huolimatta turvavarusteet ovat käytännössä katsoen pakollisia.

Vanhempien on kannustettava lapsiaan käyttämään näitä välineitä sekä tekemään muitakin varotoimia, jotta he voisivat nauttia urheilusta rauhassa ja turvallisesti.

Varotoimet, joita tällaisessa urheilussa tulee noudattaa

Suurin osa tällaisesta urheilusta tapahtuu ulkona, minkä vuoksi sitä pidetään erinomaisena vaihtoehtona lapsille. Tämän lisäksi se tarjoaa lukuisia fyysisiä ja psyykkisiä hyötyjä, joita emme voi sivuuttaa.

Toinen tärkeä seikka tällaisessa liikunnassa liittyy seuraan, sillä näitä lajeja voi harrastaa yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

Kaikki tämä mielessä pitäen ja mahdollisimman suuren hyödyn saamiseksi tällaisissa lajeissa on kuitenkin noudatettava useita varotoimia. Alla esittelemme tärkeimmät varotoimenpiteet, jotka tulee tehdä.

1. Käytä asianmukaisia turvavarusteita

Suojavarusteet ovat avainasia tällaisessa liikunnassa ja kenties tärkein tekijä sen harrastamiseksi turvallisesti. Sekä lasten että aikuisten on varmistettava ennen liikuntaa, sen aikana ja sen jälkeen, että ne on oikein asetettu.

Vanhempana tavoitteesi on rohkaista lapsiasi käyttämään näitä välineitä ja samalla valvoa, että niitä käytetään oikeaoppisesti siten kuin kuuluu.

Toinen huomioitava näkökohta on näiden lisävarusteiden koko, sillä lapsilla näkee usein kokoonsa nähden liian suuria tai pieniä kypäriä. Tämä saattaa olla vakava virhe, koska ne antavat “valheellisen” turvallisuudentunteen, vaikka ne eivät todellisuudessa estä vammoja tehokkaasti.

Kypärä on tärkeä turvavaruste pyöräiltäessä.
Kypärän ja muiden liikunnan edellyttämien välineiden on oltava lapsillesi oikeankokoisia; muutoin ne eivät suojaa tai jopa kasvattavat tapaturmariskiä.

2. Ota käyttöön apupyörät

Apupyörät tunnetaan yhtenä suosituimpana polkupyöriin liittyvänä varotoimenpiteenä. Tämä apuväline on kehittynyt ajan myötä ja sen jäykkyyttä on muutettu, jotta se on saatu mukautumaan maastoon yhä paremmin.

Apupyöriä suositellaan aloitteleville pyöräilijöille ja myös niille, joilla on huono tasapaino tai jotka pelkäävät harjoitella pyörällä ajamista.

Kuten turvavarusteiden kohdalla, suosittelemme varmistamaan, että sekä polkupyörä että apupyörät ovat oikeankokoisia lapsellesi.

3. Varmista, että välineet ovat sopivan kokoisia lapsillesi

Tällaisessa urheilussa käytetään ulkoisia välineitä. Tunnetuimpia ovat muun muassa polkupyörät, rullaluistimet ja rullalaudat.

Välineiden koko on yksi tärkeimmistä varotoimista harrastettaessa näitä lajeja. Ihannetapauksessa lasten tulisi käyttää kokoonsa tai alaraajojensa kokoon nähden sopivia välineitä.

Ilmeinen esimerkki tästä ovat rullaluistimet. Jos lapsi käyttää kokoonsa nähden liian isoja rullaluistimia, hän voi loukkaantua tai kaatua herkemmin. Sama voi tapahtua polkupyörien kanssa – ne ovat epämukavia ja vaarallisiakin, jos ne eivät ole lapsen kokoon nähden sopivia.

4. Anna lapsille sopivat jalkineet

Kaikkia tällaisia urheilulajeja ei harrasteta varusteet jaloissa, kuten rullaluistelua. Monissa lajeissa jalat ovat jatkuvasti kosketuksissa maanpintaan, minkä vuoksi oikeanlaiset jalkineet ovat erittäin tärkeät. Tätä silmällä pitäen sinun on huomioitava jalkineiden kestävyys sekä lapsen jalan koko ja mieltymykset.

5. Käytä metodologisia välineitä

Tällaisiin urheilulajeihin liittyy tietty loukkaantumisriski, minkä vuoksi niitä tulee harrastaa rauhallisesti. Niiden aloittamiseksi asteittain tarvitaan kenties jopa metodologisia harjoituksia. Menetelmä vaihtelee lapsesi valitseman urheilulajin mukaan.

Esimerkiksi rullalautailussa käytetään aluksi paljon tavanomaista leveämpiä lautoja, jotka mahdollistavat hitaamman vauhdin.

Poika työntää tyttöä rullalaudalla.
Urheilu pyörien päällä on haastavaa ja lasten mielestä erittäin hauskaa lasten. Valvo heitä mahdollisimman tarkoin, jotta he voivat nauttia siitä turvallisesti.

Osallistu aktiivisesti lastesi liikuntaan

Vanhempana keskeinen velvollisuutesi on varmistaa lastesi turvallisuus riippumatta siitä, mitä urheilua he harrastavat. Tästä syystä suosittelemme osallistumaan aktiivisesti ja johdonmukaisesti lastesi liikuntaan. Ja jos et tiedä mitään heidän valitsemastaan lajista, pyri ottamaan siitä selvää ja pysymään ajan tasalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.