Taikahiekka valmistuu helposti myös kotona - Äitiyden Ihme
 

Taikahiekka valmistuu helposti myös kotona

Taikahiekka valmistuu helposti myös kotona
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Taikahiekka on kiehtova materiaali, joka pitää perheen pienimmät viihdytettyinä pitkiä aikoja. Kineettinen hiekka näyttää tavalliselta hiekalta, mutta sitä voi muotoilla loputtomiin, eikä se tartu käsiin lapsen leikkiessä sillä.

Taikahiekkaa voi muotoilla käsin tai muotteja tai perinteisiä hiekkaleluja käyttäen. Se eroaa tavallisesta hiekasta siinä, että siitä rakennetusta rakennelmasta voi leikata paloja. Hiekkaa voidaan myös käyttää uudelleen niin monta kertaa kuin halutaan, ja vanhemmat pitävät siitä, ettei taikahiekka tahraa tai kulkeudu kaikkialle kotiin, vaikka sillä leikittäisiin sisätiloissa.

Taikahiekkaa voidaan ostaa valmiina, mutta sitä on helppo valmistaa myös itse, ja tähän annamme seuraavaksi ohjeet.

Taikahiekka valmistuu helposti myös kotona

Taikahiekan valmistusaineet

Taikahiekan valmistaminen on helppoa, ja siihen tarvitaan vain muutamia raaka-aineita – joista suurin osa löytyy valmiiksi monesta kodista.

 • (Värjätty) hiekka
 • Vesi
 • Astianpesuaine
 • Maissitärkkelys
 • Haluttaessa koristehileet

“Lapselle ei voi antaa parempaa lahjaa kuin sinun aikasi.”

– Tuntematon

Taikahiekan valmistusohjeet

Taikahiekka valmistuu helposti myös kotona
 • Varaa iso ja syvä kulho valmistusaineiden sekoittamiseen. Anna lapsen valita, minkä väristä hiekkaa hän haluaa käyttää, ja kaada sitten hiekka astiaan.
 • Lisää teelusikallinen maissitärkkelystä ja sekoita seos erittäin hyvin. Varmista, ettei seokseen jää paakkuja.
 • Sekoita toisessa, pienemmässä astiassa hyvin keskenään teelusikallinen vettä ja pisara astianpesuainetta.
 • Kaada neste kuivien raaka-aineiden joukkoon ja sekoita hyvin saadaksesi aikaan kostean taikinan.
 • Siirrä taikina kulhosta pöydälle ja vaivaa sitä käsin. Anna myös lapsen osallistua vaivaamiseen.
 • Voit halutessasi piristää taikahiekan ulkonäköä lisäämällä siihen hieman koristehileitä.
 • Kun taikina on vaivattu hyvin, leikki voi alkaa.

Huomioon otettavia asioita

Yllä mainitun reseptin materiaalien tarkat määrät riippuvat valmistettavan hiekan määrästä. Suosittelemme määräksi noin 100 grammaa, mutta jokainen perhe päättää itse, mikä määrä sopii parhaiten heidän tarpeisiinsa ja makuunsa.

Taikahiekka valmistuu helposti myös kotona

Taikahiekan oikeaoppinen säilöminen on tärkeää. Hiekkaa ei tule jättää leikin jälkeen pöydälle, vaan se kannattaa säilöä ilmatiiviiseen astiaan tai pussiin, jotta se ei pääse kuivumaan. Näin lapsi pystyy hyödyntämään saman hiekan monissa leikeissä.

Kun olet kerran saanut taikahiekkaa käsiisi, olet iloinen, että kokeilit sitä. Seos liikkuu erikoisella tavalla ja vaikuttaa lähes elävän. Taikahiekalla leikkimisellä on monia etuja. Se ei esimerkiksi ala missään vaiheessa haista, eikä se aiheuta isoa sotkua. Taikahiekan valmistusaineet ovat antibakteerisia, mikä on erityisen tärkeää, kun sillä leikkivät lapset.

Taikahiekka on hyvä tapa tutustuttaa lapset uusiin materiaaleihin ja koostumuksiin, minkä lisäksi hiekan muovailu kehittää hienomotorisia taitoja. Sitäkään ei sovi unohtaa, että taikahiekkaleikit stimuloivat mielikuvitusta ja luovuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.