Tapoja pitää vauva viihdytettynä - Äitiyden Ihme
 

Tapoja pitää vauva viihdytettynä

Kun vauva on vielä pieni, hän ei pysty liikkumaan itsenäisesti, eikä hän ymmärrä vanhempiensa sanoja. Hän nauttii kuitenkin suuresti äitinsä ja isänsä kanssa viettämästään ajasta ja siitä, että saa tuntea heidät lähellään.
Tapoja pitää vauva viihdytettynä

Viimeisin päivitys: 21 elokuuta, 2020

Ensimmäiset vauvan kokemat ärsykkeet ja stimulaatio ovat vanhemman kanssa kontaktissa oleminen. Lapsi kuulee vanhempansa pehmeän äänen ja tuntee tämän kehon lämmön. Jossain vaiheessa tämä ei kuitenkaan enää riitä, ja vauvan täytyy saada kokea uusia asioita ja alkaa tutkia omia kykyjään. Tämän vuoksi jaamme tänään vanhemmille muutamia tapoja pitää vauva viihdytettynä päivästä toiseen.

Pienikin lapsi tarvitsee viihdykettä

Ihmisillä on sisäsyntyinen tarve tulla viihdytetyksi. Viihdykkeet pitävät meidät elossa tunnetasolla, eivätkä vauvat ole tässä mikään poikkeus. Onneksi lapsella on jo valmiiksi mukanaan kaksi asiaa, jotka viihdyttävät häntä – oma kehonsa, johon tutustua, sekä ympäröivä ympäristö.

Vanhemmat voivat hyödyntää näitä kahta aluetta, jotta vauva saa kiinnostavaa tekemistä. Aikaisessa vaiheessa aloitettu vuorovaikutus, leikki ja hauskanpito auttavat lasta muodostamaan siteen ympärillään oleviin ihmisiin.

Jos vauva on vain muutaman viikon vanha, hän ei luultavasti tartu vielä mihinkään käsillään, eikä hän ole vielä pitkään aikaan kiinnostunut leikeistä. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös hyvin pieni vauva voi tylsistyä tai ahdistua, jos vanhempi ei ole hänen lähellään pitämässä hänelle seuraa ja vuorovaikutuksessa hänen kanssaan. 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vanhempien täytyisi kiinnittää lapseen huomiota jatkuvasti ympäri vuorokauden – vauva nimittäin tarvitsee aikaa myös lepoon ja rentoutumiseen. Nämä hetket mahdollistavat sen, että vauva löytää kätensä ja jalkansa. Hän pystyy myös tarkastelemaan ympärillään olevaa maailmaa ja prosessoimaan saamiaan ärsykkeitä.

Tapoja pitää vauva viihdytettynä

Mitä enemmän rakkautta vanhemmat osoittavat vauvalle, sitä positiivisempi vaikutus heillä on tämän kehitykseen. Pian lapsi oppii matkimaan vanhempiaan ja alkaa hymyillä, halata ja lopulta puhua.

Vauvaa voidaan stimuloida ja viihdyttää esimerkiksi seuraavin tavoin:

  • Seuran pitäminen: Vanhempien kannattaa keksiä erilaisia tapoja tehdä oma läsnäolonsä viihdyttäväksi ja miellyttäväksi vauvalle – kuitenkaan hämmentämättä tätä.
  • Käsivarsilla kantaminen: Ollessaan vanhempansa käsivarsilla, vauva näkee paremmin ympärillään olevat asiat. Jos jokin pelottaa tai hämmentää häntä, vanhempi on lähellä antamassa suojaa.
  • Ympäristö: Ympäristössä, jopa tutussa omassa kodissa, on aina uusia asioita, joita vauva voi tarkkailla ja löytää.
3 tapaa pitää vauva viihdytettynä

Jotta vauva voi nauttia ystävien ja perheen seurasta, hänet kannattaa asettaa sellaiseen paikkaan, josta käsin hän voi olla osallisena tapahtumissa. Vauvan sänky tai sitteri voidaan nostaa samaan huoneeseen vieraiden kanssa. Lapsi voidaan asettaa myös viltille tai muulle alustalle, jotta hän saa tarkkailla maailmaa lattialta. Kannattaa kuitenkin pysytellä lähellä turvallisuuden takaamiseksi. 

Myös kantoliina tai -reppu on loistava idea, jonka avulla vauva voi olla jatkuvasti mukana vanhemman touhuissa. Kantoliinassa kannettu vauva tuntee vanhempansa lämmön ja sydämen sykkeen, mikä muistuttaa häntä kohdussa vietetystä ajasta. Samalla hän saa tarkkailla vanhempansa toimintaa aivan kuin hän katsoisi elokuvaa – pienelle lapselle kaikki on uutta ja jännittävää.

Lapsen kanssa kannattaa ehdottomasti ulkoilla jo pienestä pitäen. Jos lapsi osaa jo istua, kävelyllä käyminen on erityisen jännittävää, sillä lapsi pystyy katselemaan maailmaa aivan uudesta näkökulmasta.

3 tapaa pitää vauva viihdytettynä

Yksi hyvin helppo asia, jolla vauvan viihtymistä voidaan edistää, on asetella tämän sänky uudella tavalla. Näin vauva saa uuden näkökulman ympäristöönsä. Myös makuuhuoneen sisustuksen yksityiskohtia voidaan muttaa – kaikki tällaiset muutokset vangitsevat varmasti pienen huomion.

Yksinkertaisetkin asiat, kuten tuulen liikuttamat verhot, pienelle lapselle ihmeellinen ja uusi asia. Sama koskee auringonvaloa, joka pääsee huoneeseen sälekaihtimien välistä, tai ulkoa kuuluvaa linnunlaulua. Kaikki tällaiset ärsykkeet stimuloivat vauvan aisteja ja pitävät hänet näin viihdytettynä.

Pelkkä käsien avulla toteutettu varjoteatteri seinällä voi olla lapselle äärimmäisen jännittävä. Sängyn yläpuolella pyörivä mobile kiinnittää vauvan katseen pitkiksi ajoiksi.

Lapsen kasvaessa hänelle kannattaa tarjota paljon asioita, joihin tarttua käsillä. Leluihin ja muihin esineisiin tarttuminen auttaa lasta kehittämään tuntoaistiaan. Eri muotoisten, kokoisten ja väristen esineiden käyttäminen tehostaa vauvan aistien kehitystä. Hän tietysti myös nauttii tällaisesta vaihtelusta suuresti.

Viimeisenä – muttei missään nimessä vähäisimpänä – mainittakoon, että lukeminen on erinomainen tapa viihdyttää ja  stimuloida lasta ja luoda side hänen kanssaan. Lapsi nauttii vanhempansa kertomasta tarinasta, vaikka ei ymmärräkään sanoja ja juonta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.