Opettavaiset lelut kaksivuotiaille
Olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat opettavaiset lelut kaksivuotiaille. Nämä lelut auttavat lasta tutustumaan maailmaan ja olemaan sen kanssa vuorovaikutuksessa.
Leikkisät aktiviteetit tarjoavat lapselle mahdollisuuden kommunikoida, pitää hauskaa ja kehittää taitojaan, ja siksi oikeanlaisten lelujen valinta on tärkeää.
Markkinoilla on miljoonia leluvaihtoehtoja, mutta kaikki niistä eivät sovi kaksivuotiaille, jotka ovat vielä pieniä lapsia. Lelujen tulisi kehittää lapsen motorisia, kognitiivisia ja sosiaalisia taitoja samalla lasta viihdyttäen.
“2 tai 3 ikävuoden jälkeen leikki saa symbolisen muodon. Lapsi ottaa ympäristönsä huomioon ja matkii mieluusti näkemäänsä maailmaa leikkiensä kautta. Lapset eivät ole kiinnostuneita esineistä sen takia, mitä niillä voi tehdä, vaan sen takia, mitä ne edustavat tai voivat edustaa.”
– Lääkäri Eva Hernandez
Parhaat opettavaiset lelut kaksivuotiaille
1. Taidetarvikkeet
Maalit ja tussit ovat oivallisia välineitä, joiden avulla lapselle voidaan opettaa värejä ja niiden sekoittamista. Näillä välineillä opetat lapsellesi syy- ja seuraussuhteita samalla, kun hän kokeilee eri asioita.
Luonnollisesti voit myös hyödyntää tilaisuuden kehittää lapsen luovuutta.
2. Palapelit
Kahden vuoden iässä lapset voivat alkaa kasata yksinkertaisia palapelejä ja tunnistaa osia ja kokonaisuuksia. Palapelit ovat hyviä leluja tarkkaavaisuuden kehittämiseen. Aloita ensin 2-5 palan palapelillä ja nosta sitten vaikeustasoa asteittain.
3. Asut, asusteet ja puvut
Hyvä tapa vilkastuttaa lapsen mielikuvitusta, on antaa hänen leikkiä pukeutumisleikkejä. Terveessä ympäristössä tapahtuvat roolileikit auttavat meitä havainnoimaan, kuinka lapsemme näkee maailman.
Älä siis heitä halloweenasuja menemään, vaan säilytä ne ja hyödynnä niitä lapsen leikkeihin.
4. Interaktiiviset kirjat
Markkinoilla on tarjolla kirjoja, joihin on yhdistetty ääniefektejä todellisesta maailmasta. Joissakin kirjoissa on esiin ponnahtavia kuvia ja muita interaktiivisia elementtejä.
Tämänkaltaisen opettavaisen lelun myötä lapsellasi on taas yksi syy lisää rakastaa lukemista. Voit opettaa hänelle pienestä pitäen, että jokaisessa kirjassa on kokonainen uusi maailma löydettävänä.
5. Rakennuspalikat
Tämä opettavainen lelu on ihanteellinen lapselle, jonka motoriset taidot ovat kehittymässä. Lapsi oppii päivä päivältä käsittelemään hänelle annettuja palikoita taidokkaammin.
Haluamme korostaa, että pienen lapsen käsittelyssä olevien palikoiden on oltava kooltaan suuria, jotta lapsi ei päädy syömään leluja, ja että hänen on helppo tarttua palikoihin ja sovittaa niitä yhteen.
6. Oikeaa elämään simuloivat välineet
Esimerkiksi työkalupakki, keittiösetti ja muovailuvaha ovat erinomaisia leluja, joiden avulla lapsi oppii käsittelemään ympärillään olevia esineitä.
Ne ovat myös kätevä tapa lujittaa ihmissuhteita, kommunikoida muiden kanssa sekä parantaa motorisia taitoja.
7. Lajittelulelut
Monet esineet on luotu kehittämään useita eri taitoja samanaikaisesti. On olemassa esimerkiksi ämpäreitä, joihin lajitellaan eläimiä, kirjaimia, numeroita, hedelmiä tai värejä.
Nämä lelut paitsi kehittävät lapsen hienomotorisia taitoja, myös laajentavat hänen sanavarastoaan.
8. Kolmipyörä
Kaksivuotiaan lapsen on harjoitettava ja vahvistettava karkeamotorisia taitojaan, koordinaatiokykyään ja tasapainoaan.
Kolmipyörä on tehokas ja hauska tapa harjoitella ja testata näitä kykyjä. Perheen yhteinen pyöräretki on ihanteellinen tapa vahvistaa emotionaalisia yhteyksiä ja stimuloida kehoa.
9. Labyrintit
Labyrintin ideana on siirtää esineitä sokkelon yhdestä päästä toiseen päähän. Kyseessä on esimatemaattinen peli, joka saa aivopuoliskot työskentelemään yhdessä. Tämän lisäksi se parantaa lapsen syvyysnäköä.
Lapsen rohkaiseminen oppimaan aina ensimmäisistä elinvuosista lähtien on vanhempien tehtävä. Ota avuksesi opettavaiset lelut ja näet lapsesi kehityksessä valtavia edistysaskeleita. Varaa siis aikaa leikkimiseen ja hauskanpitoon herättääksesi lapsesi koko potentiaalin eloon.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Instituto de consumo de Extremadura. Un juguete para cada edad. Extraído de: https://saludextremadura.ses.es/filescms/incoex/uploaded_files/CustomContentResources/UN_JUGUETE_PARA_CADA_EDAD.pdf
- AIJU. (2019). Juego y juguete 2019/2020 – Guía AIJU. AIJU, Instituto Tecnológico de Producto Infantil y Ocio. https://guiaaiju.com/guias/Guia-AIJU-2019-20.pdf