Mitä ovat tangrammit ja mitä hyötyjä niistä on lapsille? - Äitiyden Ihme
 

Mitä ovat tangrammit ja mitä hyötyjä niistä on lapsille?

Mitä ovat tangrammit ja mitä hyötyjä niistä on lapsille?
Marta Crespo Garcia

Kirjoittanut ja tarkastanut pedagogi Marta Crespo Garcia.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tangrammi on palapeli, jonka juuret ovat tuhansien vuosien takaisessa antiikin Kiinassa. Asiantuntijoiden mukaan ensimmäiset tangrammit saapuivat Eurooppaan 1800-luvulla. Tangrammien kokoaminen voi muun muassa edesauttaa matemaattisten taitojen oppimista ja tukea mielikuvituksen ja luovuuden kehittymistä.

Mitä ovat tangrammit?

Tangrammi on kiinalainen palapeli, jossa on seitsemän kolmi- ja nelikulmaista palaa, jotka asetellaan erilaisiksi muodoiksi. Palasten yhdistämisessä vain mielikuvitus on rajana, sillä niistä voi rakentaa loputtoman määrän erilaisia geometrisia muotoja ja hahmoja. Palapelin ainoa sääntönä on, että kaikkia seitsemää palaa täytyy käyttää uuden muodon rakentamisessa.

Mitä hyötyjä tangrammeista on lapsille?

Tangrammit ovat erinomainen työkalu erilaisten matemaattisten sääntöjen opettamiseen, minkä lisäksi niiden kokoaminen kehittää niin lasten kuin aikuistenkin luovuutta ja mielikuvitusta. Tangrammien kokoaminen auttaa kehittämään ja parantamaan myös:

 • Tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä.
 • Abstraktia ajattelua ja kekseliäisyyttä.
 • Psykomotorisia ja älyllisiä taitoja.
 • Visuaalista muistia, kun lapsen täytyy tarkkailla mallia, jonka mukaan hän kokoaa geometrisen hahmon.
 • Visuaalista hahmottamista, sillä tangrammien tekoon liittyy visuaalisten ärsykkeiden tulkintaa ja toisistaan erottamista.
 • Suhteellisia ja tilallisia rakenteita, kun lapsi oppii suhteuttamaan paloja toisiinsa ja ymmärtämään, onko pala esimerkiksi toisen yläpuolella vai alapuolella.
 • Silmä-käsi-koordinaatiota.

Lisäksi tangrammit kannustavat lasta tutkimaan asioita itsekseen, opettavat kärsivällisyyttä sekä kehittävät kykyä miettiä ja järkeillä oikeanlaisia ratkaisuja. Ne myös opettavat lasta tekemään itse päätöksiä ja johtopäätöksiä.

Tangrammin hyödyt lapselle - se auttaa edistämään lapsen mielikuvitusta ja luovuutta.

Tangrammien hyödyt matemaattisten taitojen kehittämisessä

Tangrammeja voidaan siis käyttää myös erilaisten matematiikan alojen ja matemaattisten sääntöjen, kuten geometrian, algebran ja yhtälöparien, opettamiseen. Erilaisia paloja käsittelemällä voidaan koota ja hajottaa hahmoja ja muotoja ja niiden välisiä suhteita. Tangrammien avulla on myös mahdollista oppia erilaisia matemaattisia konsepteja, kuten:

 • Kulmien mittaaminen, kuvaileminen ja luokittelu
 • Yhtenäisten hahmojen tunnistaminen
 • Yhtenäisyyden konseptin määritteleminen
 • Monikulmion ja muiden muotojen alueen laskeminen
 • Monikulmion ja muiden muotojen kehien mittaaminen

“Leikkiminen on lapselle mahdollisuus leikata pala maailmaa ja käsitellä sitä ymmärtääkseen maailmaa paremmin.”

– Francesco Tonucci

Mitä ovat tangrammit ja mitä hyötyjä niistä on lapsille?

Pienelle lapselle sopivat tangrammiharjoitukset

Koska tangrammit ovat loistava työkalu kehittämään lapsen mielikuvitusta ja luovuutta, niitä voidaan hyödyntää myös tarinoiden keksimiseen. Ne tarjoavat loputtomia mahdollisuuksia luoda uusia ja erilaisia hahmoja.

 • Siluettien piirtäminen. Luotuaan tangrammihahmon lapsi voi jäljentää sen paperille ja värittää sen. Pienen lapsen kanssa hahmojen kokoaminen voidaan aloittaa kahdella tai kolmella palalla
 • Tarinankerronta. Aikuisen avustuksella lapsi voi luoda paloista erilaisia hahmoja ja keksiä niille tarinan. Tämä on yksi tapa tehostaa lapsen luovuutta ja mielikuvitusta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.