Itse tehdyt lelut takaavat hauskoja hetkiä - Äitiyden Ihme
 

Itse tehdyt lelut takaavat hauskoja hetkiä

Lelujen itse valmistaminen ja niillä leikkiminen mahdollistaa muun muassa sen, että lapsi viettää vähemmän aikaa tietokoneen tai muun laitteen ääressä. Hän saa olla luova ja samalla auttaa omalta pieneltä osaltaan myös ympäristön suojelemisessa.
Itse tehdyt lelut takaavat hauskoja hetkiä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Itse tehdyt lelut tarjoavat lapselle eri tyyppisiä hyötyjä. Ne edistävät luovuutta, viihdyttävät ilman teknologiaa ja saavat lapsen kiinnostumaan ympäristöstään. Lisäksi yhtenä ehdottomana hyötynä vanhempien kannalta on tietysti rahan säästyminen.

Seuraavaksi kerromme muutamasta kätevästä ideasta, joiden avulla vanhemmat ja lapset voivat valmistaa yhdessä hauskoja, kotitekoisia leluja.

Itse tehdyt lelut takaavat hauskoja hetkiä

Haluaisitko, että lapsesi leikkisivät teollisten lelujen sijaan itse tekemillään? Haluatko opettaa lapsillesi kierrätyksen hyödyistä ja ympäristöstä huolehtimisen tärkeydestä? Ja ennen kaikkea, onko sinustakin ikävä ajatus käyttää satoja euroja rahaa leluihin, joihin lapsi kyllästyy jo pian?

Mikäli näin on, itsetehdyt lelut ovat paras valinta. Sen lisäksi, että vältät edellä kuvatut pulmat, nämä lelut mahdollistavat loistavan tilaisuuden viettää aikaa perheen kesken – ja ilman laitteita ja ruutuja. Seuraavat ovat eräitä käteviä ideoita, jos haluat vaihtaa teolliset lelut itsetehtyihin.

1. Linnat ja raketit kartonkiputkista

Vessa- ja talouspaperirullien kartonki menee yleensä suoraan roskikseen, mutta jos otat näitä rullia talteen, voit hyödyntää niitä sekä tytöille että pojille sopivien lelujen valmistamiseksi.

Yksi esimerkki ovat satulinnat. Ota vain kolme tai neljä putkiloa ja leikkaa niistä eri kokoisia osioita. Sitten valmista katot pahvista tai paperista tehdyistä kartioista ja liimaa osat yhteen. Maalaa ja kuvioi pahvit tiili- tai betoniseiniä muistuttaviksi.

Jos taas haluat mieluummin valmistaa raketteja, tarvitset pahvirullan, paperista tehdyn kartion sekä kartonkia perustaksi. Voit maalata materiaalit mielesi mukaan, tai sitten voit koristella ne värikkäällä paperilla, jonka liimaat päälle.

Itsetehdyt lelut takaavat hauskoja hetkiä

2. Käsi- ja sätkynuket

Pienet lapset pitävät nukketeatteria todella viihdyttävänä. Mutta lapsi voi myös valmistaa tällaisia nukkeja – näin hän saa luoda tarinan hahmot ja kehittää kokonaisen teatteriesityksen perheen iloksi.

Käsinukkejen valmistukseen tarvitaan vanhoja sukkia tai käsineitä, ja silmät ja tukka lisätään pahvista ja villasta. Jos haluat valmistaa sätkynuken, tarvitset myös lankaa, kepin tai oksan, pahvia sekä liimaa.

Prosessi on hyvin helppo: ensin valmista halutun hahmon muoto ja varmista, että kiinnität langan käsivarsiin ja jalkoihin. Sitten kiinnitä tikku toiseen päähän – tuloksena on se, että sätkynukke “herää henkiin”, kun lankoja liikutellaan.

3. Geometriset muodot ja värit

Riippuen lapsesi iästä, voit opettaa hänelle väreistä, numeroista, kirjaimista ja muodoista erilaisilla loistavilla itsetehdyillä leluilla. Et tarvitse näiden lelujen valmistamiseksi juurikaan materiaaleja, joten kannattaa kokeilla!

Esimerkiksi geometrisia osioa on helppo valmistaa paksusta kartongista. Sitten maalaa kortteja samoilla väreillä kuin muodot, ja pyydä pientäsi tunnistamaan yhteensopivat kappaleet. Hän nauttii varmasti leikistään ja sen ohella saamastaan oppimisesta.

4. Kalastusleikki

Jo pienellä määrällä mielikuvitusta ja luovuutta voit valmistaa hyvin viihdyttäviä leikkejä lapsellesi. Yksi esimerkki tällaisista on kangaspalojen “kalastaminen”. Leikkaa tätä varten kalan muotoisia paljoa erilaisista kankaista.

Sitten kiinnitä kaloihin silmukka villalangasta – tämä esittää kalan suuta. Ongen valmistamiseksi tarvitset kepin, lankaa sekä koukun (teräslangasta tai muusta vastaavasta valmistetun) kärkeen.

Lopuksi laita kalat lattialle – lapsen seistessä tai istuessa tuolilla, hän saa noukkia kalat onkeensa kiinnittämällä koukun villalangasta tehtyyn silmukkaan. Tässä on leikki, joka tarjoaa lapselle tuntikausia hauskuutta!

Itsetehdyt lelut takaavat hauskoja hetkiä

Itsetehdyt lelut sopivat kaiken ikäisille lapsille, ja niihin tarvitaan vain kotona jo valmiiksi olevien materiaalien tutkimista ja mielikuvituksen päästämistä valloilleen.

Suosittelemme, että laitat tähän tarkoitukseen sopivia materiaaleja talteen pussiin tai laatikkoon. Tällä tavalla pystyt helposti – vaikkapa sadepäivinä – hyödyntämään materiaaleja uusien lelujen luomiseksi, mikäli tavalliset lelut eivät enää jaksa kiinnostaa lastasi.

Minkälaisia materiaaleja sitten kannattaisi säästää itsetehtyjen lelujen valmistamista varten? Vaikkapa muovipulloja, korkkeja, pahvia, lankaa, laatikoita, värikkäitä papereita, nappeja… Eli käytännössä aivan mitä tahansa, joka muuten menisi hukkaan, mutta joka voidaan hyvin kierrättää viihdyttävien lelujen luomiseksi.

Lapsesi saa mahdollisuuden tehdä jotakin uutta, ja koko perhe saa tilaisuuden puuhata yhdessä.

Itsetehdyt lelut ovat loistava idea myös siksi, että lapsi saa niiden kautta kokea seikkailuja. Ne tarjoavat hänelle myös mahdollisuuden nauttia jostakin, jonka tekemiseen hän on osallistunut. Ja jos lapsesi on hyvin nuori, yritä löytää aikataulustasi aikaa lelujen valmistamiseksi hänen puolestaan – tämä on hyvä keino yllättää pienesi toimivalla ja kiinnostavalla lahjalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.