Mistä tietää, saako lapsi tarpeeksi unta?
Ensimmäisten kahden elinviikkonsa aikana vauva heräilee unesta jatkuvasti. Tämä johtuu siitä, että lapsen vatsa on vielä niin pieni, että lapsi täytyy ruokkia 2-3 tunnin välein. Joillekin vanhemmille tämä voi tulla yllätyksenä, ja he saattavat miettiä, saako lapsi tarpeeksi unta.
Hyvä uutinen on se, että lapsen kasvaessa tämän nukkuma aika pitenee. Vanhemmilla on tässä tärkeä rooli, sillä on heidän tehtävänsä luoda miellyttävä ympäristö, jossa lapsi saa tarpeeksi unta.
Mukava sänky, himmeästi valaistu huone ja sopiva lämpötila ovat tärkeitä tekijöitä lapsen nukkumisen kannalta. Kodin olisi hyvä olla hiljainen ennen nukkumaanmenoaikaa, ja turhia ärsykkeitä kannattaa välttää.
Unen tarve vaihtelee iän mukaan
Eri ikäiset ihmiset tarvitsevat eri määrän unta, ja vanhempien on tärkeä tietää, nukkuuko lapsi sopivan määrän omaan ikäänsä nähden. Nukuttujen tuntien ei tarvitse olla peräkkäisiä, vaan lapsi voi nukkua montaa pätkää vuorokauden aikana.
Luonnollisesti tietyissä tilanteissa nämä tarpeet vaihtelevat. Tärkeää on kunnioittaa nukkumistapoja ja -määriä parhaan kyvyn mukaan. Lasten tarvitsema unen määrä ikäryhmittäin on seuraava:
- 0-3 kuukauden ikäiset: 14-17 tuntia
- 4-11 kuukauden ikäiset: 12-15 tuntia
- 1-2-vuotiaat: 11-14 tuntia
- 3-5-vuotiaat: 10-13 tuntia
- 6-13-vuotiaat: 9-11 tuntia
- 14-17-vuotiaat: 8-10 tuntia
Kuuden kuukauden iässä lapsi alkaa nukkua vähemmän päiväsaikaan, ja hänen yöllä nukkumiensa tuntien määrä kasvaa – mikä on erinomainen uutinen vanhemmille! On kuitenkin muistettava, että kaikki lapset ovat erilaisia ja niin on myös heidän unen tarpeensa. Osa lapsista nukkuu toisia enemmän.
Jos lapsen epäillään nukkuvan liian vähän, on ongelman syyt ja sitä kautta ratkaisu selvitettävä mahdollisimman pian.
Väsymyksen merkkien tarkkailu
Vanhempien on tärkeä tarkkailla lasta mahdollisten väsymyksen oireiden varalta. Väsynyt pieni lapsi hieroo silmiään, haukottelee ja imee peukaloaan, minkä lisäksi kulmakarvojen alue voi olla punainen. Lapsi kannattaa laittaa sänkyyn mahdollisimman nopeasti tällaisten merkkien ilmaannuttua.
Yksi asia, jota vanhempien kannattaa pyrkiä välttämään, on lapsen nukuttaminen sylissä, vaikka aikomus onkin luonnollisesti hyvä. Jos lapsi on tottunut nukahtamaan sylissä, hänen voi olla vaikea nukahtaa uudestaan itsekseen, kun hän herää kesken unien. Lapsi tulee riippuvaiseksi äitinsä tai isänsä läheisyydestä.
Jos lapsen epäillään nukkuvan liian vähän, on ongelman syyt ja sitä kautta ratkaisu selvitettävä mahdollisimman pian.
Kuinka toimia, jos lapsi herää jatkuvasti kesken unien?
Lapsi saattaa herätä usein kesken päiväunien tai nukkua levottomasti ja itkeä paljon. Tämä on merkki siitä, että lapsen on vaikea siirtyä unen vaiheesta toiseen, mutta hän ei tosiasiassa herää täysin.
Tällaisessa tapauksessa lasta ei kannata yrittää herättää nostamalla hänet sängystä, eikä hänelle kannata tarjota maitoa. Vanhempi voi mennä huoneeseen hiljaa, varmistaa kaiken olevan kunnossa ja koskettaa lasta kevyesti, jotta tämä rauhoittuu.
Näin lapsi ei herää unesta täysin. Jos hänet herätetään, uudelleen nukahtaminen voi olla vaikeaa. Pahimmillaan tilanne voi johtaa erilaisiin nukkumisongelmiin.
Hyvät tavat varmistavat, että lapsi saa tarpeeksi unta
Lapsen nukkumaan laittaminen ja herättäminen joka päivä samaan aikaan sekä yksin nukkumiseen rohkaiseminen lisäävät lapsen itsevarmuutta. Nämä ovat myös hyviä ensimmäisiä askelia nukkumisongelmien välttämiseksi.
On ymmärrettävä, että lapsi syntyy tyhjänä kirjana, ja vanhemmat ovat pitkälti vastuussa sivujen täyttämisestä. Kun vanhempi huomaa, että jotain on vialla, eikä lapsi saa tarpeeksi unta, hänen kannattaa analysoida lapselle opettamiaan rutiineja sekä niiden riittävyyttä ja toteutusta.
Vanhemmat ovat vastuussa lapsensa fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista, minkä vuoksi heidän on oltava varovaisia kaikessa, mikä voi vaikuttaa lapsen terveeseen kehitykseen. Hyvä nukkumisrutiini hyödyttää niin lapsen kuin vanhempienkin terveyttä.
Uni on elintärkeä osa lapsen kasvua ja kehitystä, joten jos lapsi ei kaikista vanhempien yrityksistä huolimatta nuku tarpeeksi, on aika keskustella lääkärin kanssa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sánchez, M. (2004). Los niños que duermen con sus padres pueden sufrir trastornos del sueño y del desarrollo. El País. [En línea] Disponible en: https://elpais.com/diario/2004/03/09/salud/1078786803_850215.html
- El sueño infantil. Instituto del Sueño. [En línea] Disponible en: https://www.iis.es/problemas-trastornos-del-sueno-infantil-en-ninos-insomnio-especialista/
- Healthy sleep habits for infants and toddlers. Nationwide Children’s. [Online] Avaiable at: https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/health-wellness-and-safety-resources/helping-hands/healthy-sleep-habits-for-infants-and-toddlers
- Children and sleep. National Sleep Foundation. [Online] Avaiable at: https://www.sleepfoundation.org/articles/children-and-sleep