Missä iässä pojat lakkaavat kasvamasta ja kehittymästä? - Äitiyden Ihme
 

Missä iässä pojat lakkaavat kasvamasta ja kehittymästä?

Harva asia herättää vanhemmissa yhtä paljon uteliaisuutta kuin oman lapsen kasvu. Lähes jokainen vanhempi kysyy itseltään, milloin lapsi lakkaa kasvamasta, ja kuinka pitkä hän tässä vaiheessa on. Tämän päivän artikkelissamme kerromme, mitkä tekijät vaikuttavat lapsen kasvuun.
Missä iässä pojat lakkaavat kasvamasta ja kehittymästä?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 29 toukokuuta, 2019

Lähes kaikki vanhemmat tietävät tasapainoisen ruokavalion näyttelevän suurta roolia lapsen kehityksessä. Ravinto ei kuitenkaan ole ainoa lapsen kasvuun ja kehitykseen vaikuttava tekijä. Olemme jo aikaisemmin kertoneet, milloin tyttöjen kasvu päättyy, ja tänään vastaamme kysymykseen siitä, missä iässä pojat lakkaavat kasvamasta ja kehittymästä.

Mitä kasvu tarkoittaa?

Kasvu on biologinen prosessi, johon lapsen vanhempien tulee aina kiinnittää tarkkaa huomiota. Se alkaa jo hedelmöityksen hetkellä ja jatkuu aina luiden kehittymisen päättymiseen ja seksuaalisen kypsyyden saavuttamiseen.

Puhuessamme kasvusta, kyse ei siis ole ainoastaan pituuskehityksestä. Kasvu viittaa myös painon, lihasmassan, seksuaalisen kypsyyden, sisäisten biologisten prosessien ja muiden fyysisten muutosten kehitykseen.

Lapsen kasvuun ja kehitykseen vaikuttavat tekijät

Lapsen ja nuoren kehitykseen vaikuttavat monet synnynnäiset ja ulkoiset tekijät, jotka voivat olla joko positiivisia tai negatiivisia. Näistä tekijöistä tärkeimmät ovat seuraavat:

 • Perimä
 • Sukupuoli
 • Ruokavalio
 • Lepo ja unirytmi
 • Aktiivisuus ja liikunta
 • Terveys ja krooniset sairaudet
 • Psykologinen hyvinvointi
 • Hormonitoiminta
 • Lääkitys

Lapsen kasvun vaiheet

Lapsen fyysinen kehitys on asteittaista. Ensimmäisten elinvuosien aikana kehittyvät erityisesti motoriset taidot ja kognitiiviset kyvyt. Lapsi oppii liikkumaan, ilmaisemaan itseään ja suhtautumaan ympäröivään maailmaan.

Lapsuuden aikana kasvu vaikuttaa lähes pysähtyvän hetkeksi ennen uutta kasvuspurttia. Tämä saattaa säikäyttää osan vanhemmista, vaikka kyseessä onkin täysin luonnollinen osa lapsen kehitystä.

Vaikka lapsen lopullista pituutta ei voida varmasti tietää, voidaan sitä pyrkiä arvioimaan erilaisten metodien avulla. Tavallisin tapa ennustaa, kuinka pitkäksi lapsi kasvaa, on ottaa huomioon vanhempien pituus.

Huomattavimmat muutokset tapahtuvat murrosiässä, joka alkaa tytöillä noin 10 ja pojilla 12 vuoden iässä. Tähän kehityksen vaiheeseen liittyy monia fyysisiä ja henkisiä muutoksia.

Aikuisuuden kynnyksellä ihmisen kasvu alkaa hidastua ja loppuu lopulta kokonaan viimeistään noin 21 ikävuoden iässä. Jokainen luonnollisesti kasvaa omaan tahtiinsa, ja toisilla kasvu loppuu jo huomattavasti aikaisemmin.

Voidaanko lapsen lopullinen pituus ennustaa?

Moni vanhempi miettii, koska hänen lapsensa lakkaa kasvamasta. On tavallista, että vanhemmat ovat uteliaita sen suhteen, kuinka pitkäksi lapsi lopulta kasvaa. Vaikka lapsen lopullista pituutta ei voida varmasti tietää, voidaan sitä pyrkiä arvioimaan alla esitettyjen metodien avulla.

 • Tavallisin tapa ennustaa, kuinka pitkäksi lapsi kasvaa, on ottaa huomioon vanhempien pituus. Poikien kohdalla äidin pituuteen lisätään 13 cm sekä isän pituus ja tulos jaetaan kahdella. Jos kyseessä on tyttö, isän pituudesta vähennetään 13 cm ja siihen lisätään äidin pituus. Tulos jaetaan kahdella. Lapsen lopullinen pituus on useimmiten enintään 5 cm tulosta vähemmän tai enemmän.
 • Tarkin tapa ennustaa lapsen lopullinen pituus on hyödyntää tämän luustoikää. Tällöin lapsen vasemmasta kämmenestä ja ranteesta otetaan röntgenkuva, jonka perusteella lääkäri arvioi, kuinka paljon rustoa on vielä käytettävissä. Ruston sulkeutuessa luut lakkaavat kasvamasta.
 • Neuvolassa käytetään erilaisia kasvukäyriä seuraamaan lapsen kasvua. Kasvu on mittari, joka kertoo hyvin ja luotettavasti lapsen terveydentilasta. Kasvukäyrät ovat hyvä mittari kasvun poikkeamien havaitsemiseen pitkällä aikavälillä.

Missä iässä pojat lakkaavat kasvamasta ja kehittymästä?

Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa, eikä yksilön kehitystä ja kasvua pystytä ennustamaan tarkasti. Lapsen kehitys riippuu perintötekijöistä ja muista yllä esittelemistämme tekijöistä. Yleisellä tasolla pystytään kuitenkin arvioimaan, missä iässä pojat lakkaavat kasvamasta ja kehittymästä.

Poikien fyysinen kehitys alkaa ja myös päättyy myöhemmin kuin tyttöjen. Pojilla murrosikä alkaa noin 9-15 vuoden iässä, ja keskimääräinen alkamisikä on noin 12 vuotta, jolloin sukurauhaset, eli kivekset, alkavat kasvaa.

Poikien keskimäärin 13,5 vuoden iässä alkava kasvupyrähdys kestää tyypillisesti vuodesta kahteen, ollen nopeimmillaan noin 14,5-vuotiaana. Pituuskasvu loppuu kokonaan noin 17-20-vuotiaana.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.