Näin pidät lapset irti pistokkeista ja pistorasioista
Turvallisuuden takaamiseksi on oleellista pitää lapset irti pistokkeista ja pistorasioista. Koska jokainen vanhempi haluaa tarjota lapselleen mahdollisimman turvalliset olosuhteet kotona, on hyvä käyttää suositeltuja varotoimenpiteitä, joiden avulla vältytään vaarallisilta onnettomuuksilta.
Tilastojen mukaan palovammoja tai sähköiskuja aiheuttavat onnettomuudet ovat neljänneksi yleisimpiä vaaratilanteita. Tästä syystä on välttämätöntä tietää, miten suojella lapsiamme sähköiskuista johtuvilta tapaturmilta.
Vinkkejä, kuinka pitää lapset irti pistokkeista ja pistorasioista
Pistokkeet ja pistorasiat ovat laitteita, jotka mahdollistavat sähkön kulun kahdella tavalla. Urospistokkeet ovat johtojen ja kaapeleiden, kuten puhelinlatureiden päässä. Pistorasia on seinään kiinnitetty esine, josta saadaan jännitettä siihen liitetyn pistokkeen kautta.
Molemmat laitteet ovat erittäin houkuttelevia pienten lasten mielestä. Pistorasia lienee se, joka herättää enemmän uteliaisuutta lapsissa, ja he pyrkivät usein laittamaan pienet sormensa rasian aukkoihin.
Onneksi on olemassa useita turvatoimia, joilla estää pistokkeisiin liittyvät tapaturmat kotona. Seuraavaksi esittelemme käytettävistä toimenpiteistä yleisimpiä.
Pistokkeisiin liittyvien tapaturmien ehkäisy
Kuten jo mainitsimme, urospuoliset pistokkeet ovat niitä, jotka kytketään sähkölaitteisiin ja pistorasioihin kaapelin avulla. Tämän tyyppisten pistokkeiden suojaustoimenpiteet ovat seuraavat:
- Älä koskaan jätä latureita tai kaapeleita lasten ulottuville.
- Sähkölaitteiden tulee olla mahdollisuuksien mukaan kytkettynä pistorasioihin, jotka eivät ole lattian tasolla tai muulla korkeudella, johon lapsi ylettyy.
- Älä koskaan jätä puhelimen laturia pistorasiaan. Lapset laittavat usein esineitä suuhunsa, ja jos lapsi nappaa suuhunsa pistorasiaan kytketyn laturin johdon, hän voi saada sähköiskun.
- Estä lapsia näkemästä kaapeleita ja johtoja. Näin voit estää lapsen uteliaisuuden heräämisen ja siten välttää lapsen kiinnostusta koskettaa kiellettyjä esineitä.
Tilastojen mukaan palovammoja tai sähköiskuja aiheuttavat onnettomuudet ovat neljänneksi yleisimpiä vaaratilanteita.
Pistorasioihin liittyvien tapaturmien ehkäisy
Pistorasiat ovat kiinnitettyinä seiniin. Ne ovat erittäin vaarallisia lapsille, koska lapsilla on taipumus laittaa sormensa tai esimerkiksi lelu pistorasian reikiin.
Eräs ratkaisu kodin turvallisuuden ylläpitoon ja lapsen pistorasioista erossa pitämiseen, on hankkia suojia pistorasioita varten. Kaikki pistorasiat, joihin lapsi ylettyy, kannattaa peittää tavalla tai toisella.
Rautakaupoissa on saatavilla varta vasten pistorasioiden peittoon suunniteltuja suojia. Suojia on saatavilla eri hintaisia ja mallisia. Ihannetapauksessa, hanki suojat, jotka sekoittuvat kotisi väritykseen, jolloin pistorasiat jäävät helpommin huomaamatta lapsilta.
Kun irrotat suojan jonkin elektronisen laitteen liittämiseksi sähköverkkoon, muista säilyttää suoja poissa lapsen ulottuvilta, jottei lapsi esimerkiksi laita sitä suuhunsa.
Pistorasioihin liittyvien tapaturmien ehkäisy kodin ulkopuolella
Tiedämme jo, kuinka helppoa on estää pistorasioihin liittyvät onnettomuudet ollessamme kotona. Mutta mitä voimme tehdä pitääksemme lapset irti pistokkeista kodin ulkopuolella?
Erittäin tehokas ratkaisu on käyttää peitenauhaa, joka tunnetaan myös nimellä liimanauha tai maalarinteippi. Voit kantaa teippiä mukanasi ja käyttää sitä peittämään pistokkeet tiloissa, joissa lapsi liikkuu kodin ulkopuolella.
Maalarinteippi on erittäin kätevä vaihtoehto! Sen värin ja tekstuurin ansiosta – teippi on valmistettu paperista – se jää helposti lapsilta huomaamatta.
Jos jotain syystä et voi käyttää maalarinteippiä ollessasi matkoilla, kysy majoituspaikastasi, mistä voisit saada käsiisi useita laastareita tai siteitä. Nämä toimivat myös pistokkeiden peittämiseen mainiosti, ja koska niissä on usein hyvä liimapinta, lasten on erittäin vaikea irrottaa niitä.
Kuten näette, vähimmäisvarotoimenpiteiden suorittaminen voi olla erittäin helppoa. Näitä vinkkejä seuraamalla vältymme harkitsemattomuutemme ja lasten uteliaisuuden aiheuttamilta turhilta säikähdyksiltä ja jännityshetkiltä.