Kuinka toimia, jos lapsi on hukkumaisillaan? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos lapsi on hukkumaisillaan?

Kuinka toimia, jos lapsi on hukkumaisillaan?

Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2021

Moni lapsi viettää kesäisin paljon aikaa vedessä tai sen läheisyydessä. Vaikka lasta valvottaisiinkin tarkkaan, vahinkoja ja onnettomuuksia valitettavasti sattuu. Hukkumisen arvioidaan olevan toiseksi yleisin lasten kuolinsyy kehittyneissä maissa, mistä syystä kaikkien aikuisten on tärkeää tietää, miten toimia, jos lapsi on hukkumaisillaan. Tällaisessa tilanteessa aikuisen on tärkeää pysyä mahdollisimman rauhallisena ja toimia nopeasti ja tehokkaasti.

Mitä hukkuminen tarkoittaa?

Hukkumisella tarkoitetaan tukehtumista, joka johtuu keuhkojen nesteellä täyttymisestä. Useimmiten ihmiset hukkuvat veteen. Hukkumisessa keuhkoihin joutunut neste estää hapensaannin ja aiheuttaa asfyksian. Kun kudosten hapensaanti estyy, ihmisen toimintakyky laskee ja hän menettää tajuntansa. Tajunnan menettämisen jälkeen hapensaanti vähenee, kunnes elintoiminnot loppuvat ja ihminen kuolee.

Vedessä tai sen läheisyydessä oleilevaa lasta on aina vahdittava tarkkaan, eikä häntä saa jättää ilman aikuisen valvontaa hetkeksikään. Vaaratilanne voi nimittäin syntyä hyvin nopeasti esimerkiksi lapsen siirtyessä liian syvään veteen tai menettäessä tasapainonsa tai virran viedessä hänet. Lapsi voi hukkua jopa 30 senttimetriä syvään veteen, eli jopa kylpyammeessa ja puhallettavassa kahluualtaassa piilee vaaransa. Jokainen veden äärellä aikaa viettävä lapsi on hyvä opettaa uimaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mutta edes uimataito ei korvaa aikuisen valvontaa.

Kuinka toimia, kun lapsi on hukkumaisillaan?

Kuinka toimia, jos lapsi on hukkumaisillaan?

Tärkeintä on toimia mahdollisimman nopeasti, jos huomaat lapsen olevan hukkumaisillaan. Joten heti kun huomaat jonkin olevan vinossa, sinun on tärkeää tarkastaa, mitä tapahtuu. Usein on niin, että lapsi ei välttämättä pidä minkäänlaista ääntä ollessaan hädässä. Sen sijaan lapsi pyytää apua liikkeillä, kuten nostamalla käsiään ja päätään veden yläpuolelle. Lopulta lapsi uupuu pyristellessään pyytäessään apua tällä tavoin.

Vaihe 1

Kun huomaat, että lapsi on hukkumaisillaan, sinun tulee ensiksi pyytää apua, jotta lapsi saataisiin pois vedestä, ilman että joudut itse vaaraan. Jos olet altaalla tai rannalla, ja siellä on hengenpelastaja, pyydä hänen apuaan, niin hän tietää miten toimia siitä eteenpäin.

Vaihe 2

Kun olet saanut lapsen pois vedestä, vie hänet turvalliseen paikkaan. Tässä vaiheessa sinun tulee tarkistaa, onko lapsi tajuissaan ja reagoiko hän ärsykkeisiin. Voit esimerkiksi kutsua häntä nimellä, taputtaa häntä sekä hellästi ravistella, jotta näet, reagoiko lapsi niihin. Joka tapauksessa sinun on tärkeää soittaa hätänumeroon, jotta ensiapu pääsee paikalle ja pystyy arvioimaan tilanteen kunnolla. Tähän voi liittyä kaksi skenaariota.

  • 1. skenaario: Lapsi reagoi ärsykkeisiin, mikä tarkoittaa hänen olevan tajuissaan. Jos näin on, aseta lapsi kylkiasentoon turvallisesti. Tämä on tärkeää siitä syystä, että mikäli lapsi aikoo oksentaa, hän ei nielisi oksennustaan. Sinun tulisi myös riisua lapsen märät vaatteet pois ja peitellä hän kuivalla viltillä tai pyyhkeellä hypotermian ehkäisemiseksi.
  • 2. skenaario: Lapsi ei reagoi ärsykkeisiin, mikä tarkoittaa sitä, että lapsi on tajuton tai lähes tajuton. Jos lapsi on tajuton, sinun tulee tarkistaa, hengittääkö lapsi laittamalla kasvosi lähelle lapsen nenää. Tarkkaile myös lapsen rintakehää nähdäksesi hengittääkö lapsi. Jos lapsi hengittää, toimi samalla tavalla kuin lapsen ollessa tajuissaan eli kuin edellisessä kohdassa esitimme. Aseta lapsi turvallisesti kylkiasentoon ja pidä huoli, että lapsi on turvassa siihen saakka, kun ensiapu saapuu paikalle.
Kuinka toimia, kun lapsi on hukkumaisillaan?

Vaihe 3

Jos lapsi on tajuton eikä hän hengitä, lapselle tulee antaa painelu-puhalluselvytystä. Jotta voit suorittaa elvytyksen oikein, sinun tulee noudattaa seuraavia vaiheita:

  1. Aseta lapsi kasvot ylöspäin tukevalle ja turvalliselle pinnalle.
  2. Avaa lapsen hengitystiet. Aseta kätesi lapsen otsalle ja kallista lapsen päätä taaksepäin. Tämä mahdollistaa ilman kulkemisen keuhkoihin.
  3. Puhalla ilmaa viisi kertaa. Peitä lapsen nenä sekä suu omalla suullasi ja puhalla lapsen suuhun ilmaa viisi syvää henkäystä.
  4. Painele rintakehää minuutin ajan. Sinun tulisi asettaa kädet keskelle rintakehää, nännien puoliväliin. Painelun tulisi olla tarpeeksi voimakasta, jotta sydän alkaisi pumpata verta manuaalisesti.
  5. Kun olet puhaltanut ilmaa viisi kertaa ja painellut rintakehää minuutin ajan, soita hätänumeroon, mikäli olet tilanteessa yksin. Jos lähettyvillä on muitakin ihmisiä, jonkun olisi jo tähän mennessä pitänyt soittaa hätäkeskukseen.
  6. Jatka puhaltamalla ilmaa kaksi kertaa ja painelemalla 30 sekuntia siihen saakka, kunnes ensiapu saapuu paikalle tai kunnes lapsi alkaa hengittää itse.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Blasco Alonso, J., Moreno Pérez, D., Milano Manso, G., Calvo Macías, C., & Jurado Ortiz, A. (2005). Ahogamientos y casi ahogamientos en niños. Anales de Pediatría, 62(1), 20–24. https://medes.com/publication/15731
  • Rodríguez-Núñez, A., & Van De Voorde, P. (n.d.). Actualización de las recomendaciones internacionales de reanimación cardiopulmonar pediátrica (RCP): recomendaciones europeas de RCP pediátrica. Retrieved July 9, 2020, from https://www.researchgate.net/publication/319653211
  • Carrillo Álvarez, A., & López-Herce Cid, J. (2006). Conceptos y prevención de la parada cardiorrespiratoria en niños. In Anales de Pediatria (Vol. 65, Issue 2, pp. 140–146). Elsevier Doyma. https://doi.org/10.1016/s1695-4033(06)70166-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.