Mikä neuvoksi, jos lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa?
 

Mikä neuvoksi, jos lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa?

Tämän päivän artikkelissa puhumme siitä, kuinka saada lapsi nukkumaan yksin omassa sängyssään.
Mikä neuvoksi, jos lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 30 huhtikuuta, 2023

Vanhemmuus on täynnä haasteita. Joskus ylämäki on niin jyrkkä, että emme usko selviävämme. Mutta kun katsomme taaksepäin, huomaamme, että useimmat ongelmista menevät kyllä ohi ajallaan ja että kärsivällisyys on hyvinvointimme kannalta ratkaisevaa. Yksi yleisistä vanhempien kohtaamista haasteista on saada lapsi nukkumaan yksin omassa sängyssään. Mikä siis neuvoksi, jos lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa?

Aiheesta kiertää paljon uskomuksia ja hajanaista tietoa. Ongelma syntyy, kun noudatamme näitä suosituksia kritiikittömästi ja vakuutamme itsellemme, että vastaus löytyy ulkopuolelta, muista ihmisistä. Tukahdutamme vaistomme ja unohdamme erään tärkeän seikan: että ratkaisu on aivan edessämme, siinä lapsessa, joka kyllä näyttää, kun aika on hänelle oikea.

Taapero istuu sängyllään itkien.
Lapset sopeutuvat muutoksiin omaan tahtiinsa. Se mikä toimii yhdelle perheelle, ei välttämättä toimi toiselle. Kuuntele omaa lastasi.

Miksi lapsi haluaa nukkua vanhempiensa kanssa?

On totta, että vanhemmat saavat lepoa ja omaa rauhaa, kun lapset nukkuvat omissa huoneissaan. Vanhemmuuden alkuvuodet ovat haastavia sekä ajallisesti että fyysisesti. Siksi on ymmärrettävää, että vanhemmat haluavat parantaa elämänlaatuaan, mutta eivät sen kustannuksella, että lapset jätetään yksin pelkoineen.

On tärkeää löytää kultainen keskitie ja kunnioittaa tahtia, jolla lapsi tottuu uuteen huoneeseensa. On loogista, että lapsi tuntee pelkoa tai epävarmuutta, varsinkin kun kotona on pimeää ja hiljaista.

Pitäisikö hänen vain antaa itkeä tottuakseen siihen? Ei, tätä ei suositella laisinkaan. Tavoitteena on, että lapsi tottuu nukkumaan yksin, ei luonnollistaa yksinäisyyttä.

Lapsen on opittava, että vanhemmat tulevat kyllä hänen luokseen, kun hän tarvitsee heitä, sillä onhan lapsella tarve saada hellyyttä ja kiintymystä vanhemmiltaan. Muutoin yksin nukkumisesta voi tulla vieläkin haastavampaa.

Samalla on otettava huomioon, että lasten ajattelulle on tyypillistä mielikuvituksellisuus: he uskovat kummituksiin ja hirviöihin eivätkä ymmärrä kuvaannollista kieltä. Lisäksi pimeän pelko itsessään on osa evolutiivisia pelkoja. Siksi lasten voi odottaa kokevan ahdistusta, kun heidät jätetään yksin huoneeseensa nukkumaan.

Ymmärtämällä tämän voimme muokata odotuksiamme ja vaatimuksiamme sen mukaan, mitkä ovat oman lapsemme mahdollisuudet. Aina meidän ei tarvitse toimia muilta saamiemme ratkaisujen, tahdon, toiveiden tai suositusten mukaisesti.

Kun pystyt ymmärtämään lastasi myötätuntoisesti, voit tukea häntä kunnioittavasti.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Yleiset lasten pelot

Kuinka auttaa lasta nukkumaan yksin?

Suositusten lisäksi on tärkeää ymmärtää, että avainasia on hidas eteneminen. On myös tärkeää, että vanhemmat ovat samaa mieltä tavoitteista, että he keskustelevat strategioista ja että ne ovat johdonmukaisia tehdyn päätöksen kanssa. Katsotaanpa muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä, kun lasta yritetään saada nukkumaan yksin.

Nukkumaanmenorutiini

Tämä tarkoittaa tiettyjen tapojen omaksumista, jotka valmistelevat lasta nukkumaanmenoon. Esimerkiksi hampaiden harjaus, pyjaman pukeminen, iltasadun lukeminen jne. On myös hyvä syödä kevyt iltapala ajoissa ja sammuttaa näytöt vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Miellyttävät iltapuuhat

Jos lapsi nauttii nukkumaanmenoa edeltävästä ajasta, hän nukahtaa varmasti rauhallisemmin ja nukkuu paremmin. Esimerkiksi iltasadun lukeminen yhdessä, päivän parhaista hetkistä keskusteleminen tai kiitollisena oleminen siitä, mitä teillä on, on hyvä keino antaa turvallisuudentunnetta yötä varten.

Edistä lapsen itsenäisyyttä päivän aikana

Lapsen kannustaminen tekemään asioita itse ilman apua on hyvä strategia itseluottamuksen ja itsevarmuuden rakentamiseksi.

Ennakoi, kuuntele ja huomioi lapsen tarpeet

Kun osaamme ennakoida tapahtumia, voimme hillitä lapsen ahdistusta missä tahansa iässä. Lapselle kannattaa kertoa, että jos hän herää keskellä yötä, hän voi kutsua sinut luokseen. Anna hänen myös kertoa sinulle peloistaan, esittää kysymyksiä ja tuntea, että et petä häntä.

Rauhoittele lasta tuntematta kiukkua tai turhautumista

Muista, että tavan muodostuminen vaatii kärsivällisyyttä, tukea ja ymmärrystä. Monet ammattilaiset suosittelevat, että sen sijaan, että lapsen annettaisiin tulla vanhempiensa sänkyyn yöllisen heräämisen jälkeen, toinen vanhemmista menisi pitkälleen lapsen sänkyyn rauhoittamaan häntä.

Nelihenkinen perhe nukkuu yhdessä samassa sängyssä.
Lapset eivät vaadi vanhempia olemaan läsnä itsekkyydestä, vaan tarpeesta. Tue heitä myötätuntoisesti, heidän tahtiaan kunnoittaen ja epäitsekkäästi rakastaen.

Lopuksi on hyvä ottaa huomioon, mitä neuropsykologi Álvaro Bilbao on aiheesta sanonut. Hän väittää, että nukkumista koskevat suositukset perustuvat usein ääripäihin: joko annamme lapsen itkeä yksin tai nukumme hänen kanssaan. Tosielämässä on kuitenkin vivahteita, ja vanhemmat voivat hyvin kehitellä omat ratkaisunsa.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Pienen lapsen uniregressio

Lasta ei voi opettaa nukkumaan yksin hinnalla millä hyvänsä

Kunnioitus on avainasia yrittäessämme saada lasta nukkumaan yksin. Tämä kuvastaa tapaa, jolla häneen suhtaudumme.

Luottamukseen, rakkauteen ja empatiaan perustuva side on paras työkalu, johon voimme kasvatuksessa turvautua.

Ole varovainen soveltaessasi sokeasti niitä menetelmiä, joissa lapsen annetaan itkeä yksin eikä hänen kutsuihinsa vastata. Näillä menetelmillä lapsi toki oppii nukkumaan jonkin ajan päästä yksin, mutta sen kustannuksella, että hän kokee tunteidensa olevan merkityksettömiä.

Minkä hinnan siis olemme valmiita maksamaan siitä, että lapsi oppii nukkumaan yksin? Tätä meidän tulee vanhempina pohtia. Meidän velvollisuutemme on toimia periaatteidemme mukaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Montserrat Gala, A. M., & Fortes del Valle, M. A.. (2013). Aprender a dormir. Pediatría Atención Primaria, 15(60), e145-e155. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Bilbao, Alvaro (2015) El cerebro del niño explicado a los padres. Plataforma Actual.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.