Näin autat lasta siirtymään pinnasängystä lastensänkyyn - Äitiyden Ihme
 

Näin autat lasta siirtymään pinnasängystä lastensänkyyn

On tavallista, että vanhemmat kokevat epävarmuutta siinä vaiheessa, kun on aika saada lapsi siirtymään pinnasängystä omaan sänkyyn. Tässä artikkelissa jaamme muutamia ammattilaisen käytännön neuvoja, joiden avulla tästä prosessista voidaan tehdä lapselle luonnollinen tapahtuma.
Näin autat lasta siirtymään pinnasängystä lastensänkyyn
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pinnasängystä lastensänkyyn siirtyminen voi olla pienelle lapselle vaikeaa, eikä siirtymää kannata kiirehtiä turhaan. Liian aikainen pinnasängystä luopuminen voi häiritä yörauhaa, eikä sängyn vaihtoa kannata harkita ennen kuin lapsen nukkumisrutiinit ovat vakiintuneet. Asiantuntijoiden mukaan sopiva aika siirtyä pinnasängystä lastensänkyyn on yleensä noin 2-3 vuoden iässä, vaikka jotkut lapsista ovatkin valmiita tähän siirtymään jo aikaisemmassa vaiheessa.

Pinnasängystä lastensänkyyn

Pinnasängystä lastensänkyyn siirtyminen aiheuttaa pahimmillaan lapselle turhautumista ja pelkoa ja sotkee hänen unirytminsä, minkä vuoksi vanhempien on syytä miettiä tarkkaan, miten ja koska he haluavat aloittaa tämän prosessin. Kirjailija ja lastenpsykologi Noelia Esteban de la Casa on erikoistunut tämän tyyppisiin tilanteisiin. Hänen mukaansa lapsen siirtämistä pois pinnasängystä kannattaa odottaa vähintään siihen asti, että tämä on 18 kuukauden ikäinen. Sekä vanhempien että lapsen itsensä on oltava valmiita ja tarpeeksi kypsiä tähän siirtymään, jotta muutos on kaikille osapuolille miellyttävä ja turvallinen.

On myös tärkeää, että lapsi osallistuu prosessiin aktiivisesti. Hänelle kannattaa selittää, mistä sängyn vaihto johtuu. Muutosta voidaan perustella esimerkiksi niin, että lapselle kerrotaan hänen olevan tarpeeksi iso nukkumaan ikiomassa isojen lasten sängyssä. Jotta prosessi säilyy mahdollisimman luonnollisena, kannattaa liiat selittelyt kuitenkin jättää pois. Lapselle voi kertoa asiasta lyhyesti ja johdonmukaisesti, minkä jälkeen hän saa esittää kysymyksiä, joihin vastataan selkeästi ja ytimekkäästi.

Näin autat lasta siirtymään pinnasängystä lastensänkyyn

Prosessin edistäminen

Lapsen siirtäminen nukkumaan lastensänkyyn vaatii jonkin verran valmistelua. Prosessista voidaan tehdä lapselle hauska ja luonnollinen leikin kautta. Vuoden ikään mennessä lapsi osaa jo matkia tosielämän tapahtumia ja tilanteita leikin kautta. Hän osaa esimerkiksi valmistaa ruokaa ja järjestää ruokailuhetken lelujen tai leikkiastioiden avulla. 18-24 kuukauden iässä moni lapsi pitää pehmoleluilla ja nukeilla leikkimisestä, mitä vanhempien kannattaa hyödyntää, kun lasta opetetaan nukkumaan uudessa sängyssä.

Vanhemmat voivat esimerkiksi järjestää pehmoleluille oman sängyn, johon lapsi saa ne asetella ja peitellä. Tämän tyyppinen leikki voi auttaa lasta hyväksymään uuden tilanteen ja tottumaan muuttuneisiin nukkumisjärjestelyihin. On ensisijaisen tärkeää, että vanhemmat toimivat pienelle lapselle hyvänä roolimallina, sillä tämä matkii vanhempiaan kaikessa. Vanhemmat voivat aluksi itse laittaa pehmolelut nukkumaan samalla tavoin kuin lapsen. Lelut voidaan peitellä ja niille voidaan lukea iltasatu

Näin lapsi tuntee olonsa hyväksi uudessa sängyssä

Voidakseen siirtyä pinnasängystä lastensänkyyn lapsen täytyy tuntea olonsa turvalliseksi ja rennoksi. Hänen tulisi iloita tulevasta muutoksesta, eikä se saa aiheuttaa hänelle ahdistusta tai pelkoa. Yleisesti ottaen lapset ovat melko sopeutuvaisia ja selviävät erilaisista muutoksista ilman suuria ongelmia. Joissain tilanteissa muutos kuitenkin voi aiheuttaa haasteita. Alla jaamme muutamia Noelia Esteban de la Casan vinkkejä muutosprosessin helpottamiseksi.

Hyvä pinnasänky lapselle
  • Puhu lapsen kanssa usein ja paljon. Vaikka lapsi ei välttämättä vielä ymmärtäisikään kaikkea, mitä hänelle sanot, häntä on tärkeää totuttaa vanhempiensa puheeseen jo pienestä pitäen. Lapselle puhuminen myös edesauttaa hänen kielellistä kehitystään.
  • Kun haluat puhua lapselle jostain asiasta, laskeudu hänen tasolleen. Toisin sanoen, kyykisty tai kumarru, katso lasta silmiin ja käytä hänen ikätasoonsa sopivaa puhetta.
  • Lohduta lasta hänen itkiessään, äläkä jätä häntä yksin. Lapsen täytyy oppia liittämään omaan sänkyynsä positiivisia mielikuvia rauhasta ja rauhoittumisesta.
  • Jos lapsi saa kiukkukohtauksen, auta häntä rauhoittumaan. Kun hän on rauhallinen, puhu hänelle hitaasti ja selkeästi. Muista pysyä kärsivällisenä ja pidä mielessäsi, että prosessi saattaa viedä jonkin aikaa.
  • Pidä kiinni rutiineista ja toista lapsen kanssa samat toimet joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Näin lapsi oppii ennakoimaan illan tapahtumien etenemisen ja alkaa itsenäisesti valmistautua rauhoittumaan ja nukkumaanmenoon.

On tavallista ja täysin normaalia, että lapsi herää kesken unien. Tällöin vanhemmat voivat hyödyntää seuraavia vinkkejä lapsen rauhoittamiseen:

  • Käy katsomassa lasta, mutta älä laita valoja päälle. Istu tai käy makaamaan lapsen viereen, jotta hän rentoutuu ja nukahtaa lopulta uudestaan.
  • Jos lapsi tuntee olonsa turvattomaksi, hoivaa häntä ja kuivaa hänen kyyneleensä.
  • Jos lapsi on nähnyt painajaista, käy makaamaan hänen viereensä, jotta hän varmasti tuntee olonsa turvalliseksi. Anna hänen rauhoittua rauhassa, ja poistu huoneesta vasta, kun hän on takaisin unessa.

Jokainen lapsi on ainutlaatuinen yksilö, ja jokaisen kohdalla siirtymä pinnasängystä lastensänkyyn tapahtuu eri tavalla ja eri tahdissa. Vanhempien on tärkeää pysyä kärsivällisinä ja antaa lapselle runsaasti hellyyttä, läheisyyttä ja ymmärrystä päivän aikana. Jokainen lapsi oppii lopulta nukkumaan uudessa sängyssä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.