Lapsen oppimista edistävät ruoat
Tasapainoinen ruokavalio on paitsi kouluikäisen lapsen kasvun ja kehityksen perusta, myös hyvä tapa edistää tämän koulumenestystä. Ravinto on nimittäin erittäin tärkeä tekijä lapsen kognitiivisten prosessien ja keskittymiskyvyn kannalta. Myöhemmin tässä artikkelissa listaamme parhaat lapsen oppimista edistävät ruoat.
Koulutyö vaatii runsaasti energiaa lapsen viettäessä tuntikausia opiskellen, lukien ja kirjoittaen ja yrittäen ymmärtää ja muistaa opetuksen sisällön.
Tämä yhdistettynä kokeiden asettamiin paineisiin, voi tuottaa lapselle paljon stressiä.
Hyvin syöminen ei tarkoita välttämättä runsasta ruoan määrää, vaan enemmänkin huomion kiinnittämistä ruoan laatuun. Avainasia on syödä kevyesti, jotta lapsen vatsa ei ole liian täynnä. Ylensyönti pakottaa ruoansulatuksen toimimaan kovemmalla teholla, ja ajatteluun jää vähemmän energiaa. Kevyesti syöminen sen sijaan edistää hyvää ruoansulatusta.
Verenkierto keskittyy niihin kehon elimiin, jotka tekevät eniten työtä. Toisaalta tietyt ruoat edistävät älyllistä suoriutumista toisia enemmän. Kokeiden aikana kannattaisi tietysti tarjota aivoille niin paljon energiaa kuin mahdollista.
Lapsen oppimista edistävät ruoat
Seuraavaksi listaamme tutuimmat lapsen oppimista edistävät ruoat, jotka ovat erityisen hyödyllisiä koulua ja opiskelua ajatellen. Ne sisältävät ravinteita, jotka edistävät välittäjäaineiden aktiivisuutta. Samalla ne ovat niin herkullisia, että sekä pienemmät lapset, teini-ikäiset että aikuiset nauttivat niitä hyvillä mielin.
1. Saksanpähkinät ja muut pähkinät
Vaikka onkin pelkkää sattumaa, että saksanpähkinä näyttää aivan ihmisen aivoilta, kyseinen pähkinä sisältää runsaasti rasvahappoja, fosforia ja omega-3-rasvahappoja, tarjoten täydellisen yhdistelmän aivojen toiminnan stimuloimiseksi.
Saksanpähkinöiden ja muiden pähkinöiden nauttiminen tekee hyvää ihmisen muistille. Ne parantavat prosesseja, joiden avulla uusi tieto yhdistyy vanhaan, ja ovat siten hyödyksi kriittisen ajattelun kannalta.
Saksanpähkinällä on esimerkiksi seuraavia ominaisuuksia:
- Sisältää magnesiumia ja kuitua, jotka säätelevät verensokeria ja verenkiertoa.
- Sisältää antioksidantteja, jotka torjuvat vapaita radikaaleja ja pitävät mielen nuorena.
- Parantaa kognitiivisia toimintoja korkean omega-3-rasvahappojen määrän ansiota.
- Stimuloi serotoniinin tuotantoa ollen erinomainen luonnollisen energian lähde.
2. Banaani
Toinen herkullinen ja täysipainoinen tuote opiskelun edistämiseksi on banaani. Ihmisen aivojen toimintaan kuluu keskimäärin 20 % elimistön energia-aineenvaihdunnasta, ja on tärkeää, että aivoille tarjotaan niiden tarvitsemaa ravintoa. Aivot käyttävät pääasiallisena energianlähteenään sokeria.
Banaanissa on runsaasti B- ja C-vitamiinia, mutta ennen kaikkea siitä saadaan suuri annos kaliumia ja tyrosiinia, jotka stimuloivat muun muassa välittäjäaineiden tuotantoa. Nämä ovat välttämättömiä ihmisen kognitiivisten prosessien toiminnan kannalta, ja niihin sisältyvät muun muassa serotoniini ja dopamiini.
Banaanin nauttiminen 2-3 päivän välein on keholle suureksi hyödyksi. Banaanin tärkeimpiin vaikutuksiin kuuluvat seuraavat:
- Tyrosiini auttaa uusien välittäjäaineiden tuotannossa.
- Kalium, B6-vitamiini ja foolihappo vahvistavat aivotoimintoja.
3. Avokado
Myös avokado tukee lapsen opiskelua korkean omega-3-rasvahapposisältönsä ja muiden tärkeiden ravintoaineiden vuoksi. Omega-3-rasvahapot ovat monotyydyttymättömiä rasvoja, jotka edistävät tervettä hermoston toimintaa.
Lisäksi avokadossa on runsaasti B- ja C-vitamiinia, kaliumia ja magnesiumia. Jos avokadoa nautitaan suolan ja sitruunan kanssa, mainittuja ravintoaineita saadaan riittävästi hermoston toiminnan optimoimiseksi.
Avokadon nauttiminen koetta edeltävänä iltana auttaa lasta muistamisessa, oppimisessa ja loogisessa ajattelussa.
Ylensyönti pakottaa ruoansulatuksen toimimaan kovemmalla teholla, ja ajatteluun jää vähemmän energiaa. Kevyesti syöminen sen sijaan edistää hyvää ruoansulatusta.
4. Tumma suklaa
Suklaa on luonnollinen energianlähde, joka auttaa opiskelussa ja muissa älyä vaativissa tehtävissä. Liiallisen sokerin, maidon ja rasvan välttämiseksi kannattaa valita tumma suklaa maitosuklaan sijaan.
Muutama pala tummaa suklaata ennen opiskelua tai sen aikana helpottaa lapsen keskittymistä suuresti. Aivan kuten saksanpähkinät ja banaanikin, myös suklaa stimuloi endorfiinien tuotantoa. Nämä auttavat hermoston kehityksessä ja pitävät mielen valppaana.
Suklaan sisältämässä kaakaossa on runsaasti antioksidantteja ja kofeiinia, minkä vuoksi suklaa stimuloi kognitiivisia prosesseja ja aivojen aktiivisuutta.
5. Omena
Kun aiheena ovat oppimista edistävät ruoat, täytyy listalle lisätä myös monien lasten suosikkihedelmä, omena. Toisin kuin esimerkiksi kahvi, omena auttaa mieltä pysymään valppaana ilman runsasta kofeiiniannosta.
Omena rauhoittaa ahdistuneisuutta ja vähentää janoa. Se tehostaa aivojen toimintaa pitäen ne pidempään aktiivisina, terveinä ja nuorekkaina.
Jos edessä on koejakso tai muu vaativa koulutyö, kannattaa lapselle tarjota opiskelua ja oppimista edistävää ruokaa. Liiallista hiilihydraattien ja rasvan määrää kannattaa välttää, ja lapselle tulee tarjota runsaasti vettä. Nesteytyksestä huolehtiminen on aina hyvin oleellista, kun tavoitteena on onnistunut opiskelu. Ravinnon hyötyjen maksimoimiseksi on tärkeää varmistaa myös kunnollinen lepo ja liikunta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Čížková, H., Ševčík, R., Rajchl, A., & Voldřich, M. (2009). Nutritional quality of commercial fruit baby food. In Czech Journal of Food Sciences. https://www.researchgate.net/profile/Helena_Cizkova/publication/323116230_Nutritional_Quality_of_Commercial_Fruit_Baby_Food/links/5aa7796d0f7e9bbbff8cb3a6/Nutritional-Quality-of-Commercial-Fruit-Baby-Food.pdf
- Mennella, J. A., Ziegler, P., Briefel, R., & Novak, T. (2006). Feeding infants and toddlers study: The types of foods fed to hispanic infants and toddlers. Journal of the American Dietetic Association. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822305017232