Miten lapsen kynsien pureskelu saadaan loppumaan? - Äitiyden Ihme
 

Miten lapsen kynsien pureskelu saadaan loppumaan?

Kynsien pureskelu on hyvin tavallinen ilmiö etenkin lapsuudessa, ja lasta voi olla vaikea pitää erossa kynsistään. Tänään jaamme kuitenkin muutaman hyödyllisen neuvon ongelman ratkaisemiseksi, joten jatka lukemista, mikäli omallakin lapsellasi on tämä vanhemmissa huolta ja ärsytystä herättävä tapa.
Miten lapsen kynsien pureskelu saadaan loppumaan?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 08 joulukuuta, 2021

Moni vanhempi miettii, miten lapsen kynsien pureskelu saadaan loppumaan. Kyseessä on täysin normaali lapsuuden ilmiö, mikä ei kuitenkaan tarkoita sen olevan miellyttävä tai terveellinen tapa. Tästäkään huolimatta lasta ei kannata estää millä keinolla hyvänsä hänen laittaessaan sormen suuhunsa.

Lasten kynsien pureskelun syyt ovat moninaiset, ja ilmiöön liittyy paljon epäselvyyttä ja virheellisiä oletuksia. Monissa tilanteissa vanhemmat esimerkiksi kuvittelevat lapsen pureskelevan kynsiään saadakseen vanhemmiltaan enemmän huomiota. Tämä ei kuitenkaan ole yleisesti ottaen totta, sillä lapsi pureskelee tyypillisesti kynsiään alitajuisesti, eli hän ei edes itse mieti ja huomaa tekevänsä näin.

Ei ole mitään syytä soimata lasta tai rangaista häntä, vaikka kynsien pureskelu ei yrityksistä huolimatta lopu. Alla kerromme, kuinka kannattaa reagoida, jos oma lapsi pureskelee kynsiään, eikä tapaa saada loppumaan.

Miten estetään lapsen kynsien pureskelu?

Hyödynnä keskustelumahdollisuudet

Aivan ensimmäiseksi, jotta voisit estää lastasi puremasta kynsiään, sinun kannattaisi puhua hänen kanssaan. Kuten äsken mainitsimme, on täysin hyödytöntä yrittää rangaistuksilla tai haukkumisella saada lapsi lopettamaan – ei siis missään nimessä kannata huutaa, kritisoida tai uhkailla lasta, kun näet hänen purevan kynsiään.

On tärkeää ymmärtää, että useimmissa tapauksissa kynsien pureminen on oire stressistä tai hermostuneisuudesta. Se voi liittyä johonkin ympäristössä olevaan tekijään tai sitten lapsen omaan persoonallisuuteen. Siksi käykin niin, että kynsien puremisesta lapsen haukkuminen tekee hänestä ahdistuneemman, ja tämä puolestaan pahentaa tilannetta.

Sen sijaan toimi tällöin näin: varmista ensin, että puhut rauhallisesti, ja kysy lapseltasi, mitä hän ajattelee kyseisellä hetkellä ja miten hänen päivänsä on sujunut. Näin pystyt saamaan selville, onko jokin pielessä – kenties lapsi on huolestunut tai jokin on saanut hänet pois tolaltaan. Lapsilla kynsien pureskeleminen on yleensä kolmesta mahdollisesta asiasta johtuvaa, jotka kuvaamme seuraavassa.

Miten estetään lapsen kynsien pureskelu?

Ahdistuneisuus

Kun lapsi pureskelee ahdistumisen vuoksi kynsiään, on hyvin tärkeää puhua hänen kanssaan. Yritä selvittää, mikä häntä huolestuttaa ja pyri löytämään ratkaisu ongelmaan, jonka hän kokee.

Assosiaatio

Usein voidaan huomata, että kynsien pureskeleminen lapsella liittyy johonkin tiettyyn tekemiseen tai aktiviteettiin, ja useimmiten nämä ovat asioita, jotka vievät lapsen huomion hyvin voimakkaasti. Television katselu on tästä tavallinen esimerkki. Tällöin tulisi pyrkiä hallitsemaan sitä, kuinka usein lapsi puree kynsiään ja selittää, miksi tämä tapa on huono .

Matkiminen

Jokainen tietää, että lapsuus on aikaa, jolloin ihminen matkii lähes kaikkia, joita hän ympärillään näkee. Seuraavassa kerromme, miten voit auttaa lastasi siinä tapauksessa, että hän pureskelee kynsiään matkiakseen muita ihmisiä.

Miten estetään lapsen kynsien pureskelu sen johtuessa matkimisesta?

Lapsi näkee itsensä toisten ihmisten kautta

On tunnettu fakta, että kynsien pureskeleminen on tavallisempaa lapsilla kuin aikuisilla. Tästä huolimatta on suuri määrä ihmisiä, joilla kyseinen tapa on jatkunut pitkälle aikuisuuteen.

Jos olet itse aikuinen, joka pureskelee kynsiään, kannattaa miettiä etenkin kahta asiaa. Ensinnäkin lapsi matkii aivan kaikkea, mitä ympärillä tapahtuu, ja etenkin omien vanhempiensa käytöstä. Jos lapsesi siis näkee omat vanhempansa purevan kynsiään, hän haluaa tehdä samoin. Siksi aivan ensimmäiseksi tarvitaan näissä tilanteissa sitä, että vanhemmat lopettavat omien kynsien pureskelemisen lastensa edessä.

Miten estetään lapsen kynsien pureskelu?

Sitten seuraavaksi, jotta voisit auttaa lapsia pääsemään ylitse tästä haitallisesa käytöksestä, sinun tulisi itse lopettaa tapa täysin. Miten tämä sitten tapahtuu? Kannattaa kokeilla selaista “leikkiä” lapsen kanssa, jossa tarkkaillaan, pureeko toinen kynsiään, ja joka kerta kun näin käy, toinen tekee jonkin tietyn eleen, joka muistuttaa että nyt kynnet tulee ottaa pois suusta.

Näin lapsi pystyy ottamaan enemmän vastuuta omista teoistaan ja saa myös tuntea samankaltaisuutta vanhempansa kanssa. Samalla hyötynä on se, että kun lapsi näkee vanhempansa pääsevän eroon huonosta tavastaan, hän pystyy todennäköisesti tekemään itsekin samoin.

Ota avuksi paremmat aktiviteetit

Vanhempina me käytämme tuntikausia lastemme ja heidän tekemistensä tarkkailemiseen. Siten pystyt huomaamaan kynsien pureskelemisen heti alussa, ja sinulla on hyvä mahdollisuus hävittää tapa ennen kuin se pääsee laajenemaan.

Tämän tehdäksesi toimi niin, että aina kun näet lapsesi laittavan sormensa suuhunsa, ehdota jotakin sellaista aktiviteettia, jossa lapsi joutuu käyttämään käsiään.

Esimerkiksi maalaaminen, piirtäminen, palapelin kokoaminen, tornin rakentaminen, nukeilla leikkiminen ja muut vastaavat asiat ovat suureksi hyödyksi – hyödynnä mitä tahansa sellaista aktiviteettia, josta lapsesi pitää paljon, jotta saisit hänen kätensä muuhun käyttöön mahdollisimman pian.

Näytä lapselle omat terveet kyntesi

Jos sinä et itse pureskele kynsiäsi, selitä lapsellesi miksi tämä on hyvä asia ja näytä hänelle omat kätesi. Näin lapsi pystyy näkemään, mitä kaikkea hyötyä on siitä, että ihmisen kynnet ovat kauniit ja terveen pitkät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.