Kuinka paljon unta lapsi tarvitsee? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka paljon unta lapsi tarvitsee?

Vanhempien on tärkeää tietää, kuinka paljon unta lapsi tarvitsee, jotta lapsi omaksuu terveelliset tavat nukkumiseen liittyen jo pienestä pitäen.
Kuinka paljon unta lapsi tarvitsee?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Unen tarve on yksilöllistä ja riippuu esimerkiksi henkilön iästä ja aktiivisuustasosta. On yleistä tietoa, että vauvojen ja lasten on nukuttava huomattavasti aikuisia enemmän, mutta tänään kerromme tarkemmin, kuinka paljon unta lapsi tarvitsee vuorokaudessa voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä. Terveiden nukkumistapojen muodostaminen on tärkeää jo lapsen ensimmäisten elinviikkojen ja -kuukausien aikana, sillä liian vähäisen unen saannin tiedetään paitsi vaikuttavan päivittäisistä aktiviteeteista suoriutumiseen, myös olevan yhteydessä moniin terveysongelmiin.

Kuinka paljon unta lapsi tarvitsee vuorokaudessa?

Syntymästä 4 kuukauden ikään asti: 14-17 tuntia

Vastasyntynyt nukkuu suurimman osan vuorokaudesta lyhyissä 2-4 tunnin jaksoissa. Sen lisäksi, että vauvan täytyy syödä muutaman tunnin välein, hänen unirytminsä ei ole vielä vakiintunut. Aivan pienen vauvan vuorokausirytmiä ei pidä alkaa säätää, mutta yön ja päivän eroa voi alkaa hahmottaa jo vastasyntyneelle. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana vanhemmat eivät kuitenkaan voi juurikaan vaikuttaa vauvan päivä- ja yörytmiin.

Vähitellen pisin unipätkä asettuu yöaikaan, minkä lisäksi vauva nukkuu kahdet tai kolmet päiväunet. Osa lapsista nukkuu jo ensimmäisen elinkuukautensa jälkeen yöllä 4-6 tuntia putkeen. Vanhempien on kuitenkin hyvä valmistautua siihen, että vaikka vauvan unirytmi on jo alkanut muodostua, siinä voi esiintyä äkillisiä muutoksia ja jopa täyskäännöksiä.

Vanhempien on hyvä olla perillä siitä, kuinka paljon unta lapsi tarvitsee missäkin iässä

4-12 kuukauden iässä: 12-15 tuntia

Vaikka vauva voi nukkua tässä vaiheessa jopa 15 tuntia vuorokaudessa, useimmat lapset nukkuvat keskimäärin 12 tuntia päivässä. Tutkijoiden mukaan lapsen tulisi saada nukkua kuuden kuukauden ikään asti 3-4 tunnin pituisia päiväunia. Puolen vuoden iässä lapsi on yhä kiinnostuneempi ympäröivästä maailmasta, ja lisääntyneiden ärsykkeiden käsitteleminen voi väsyttää häntä ja häiritä jo muodostumassa ollutta uni-valverytmiä. Yhdeksän kuukauden iästä vuoden ikään asti keskimääräinen päiväunien kesto vähenee tunnilla.

1-3-vuotiaana: 11-14 tuntia

Ensimmäisen syntymäpäivän jälkeen lapsen unen tarve vähenee noin tunnilla. Tutkijoiden mukaan kahden vuoden ikäisen lapsen ei kannata nukkua yli kahden tunnin päiväunia. 15-18 kuukauden iässä lapsi nukkuu yleensä kahdet päiväunet, ja kolmen vuoden iässä nokosten keston tulisi olla noin 1,5 tuntia.

“Unenpuute voi aiheuttaa muutoksia mielialassa, käytöksessä sekä tietyissä motorisissa taidoissa ja nostaa ylipainon riskiä. Tämän tuloksena lapsen itsetunto ja kehitys saattavat kärsiä. Kunnollinen diagnoosi ja hoito ovat tärkeässä roolissa tällaisten ongelmien kohdalla.”

– Lasten unihäiriöihin perehtynyt Alemana Clinic center

Kuinka paljon unta lapsi tarvitsee?

3-6-vuotiaana: 9-13 tuntia

3-6-vuotiaan lapsen tulisi mennä nukkumaan kello 19-21, jolloin hän herää noin kello seitsemän aamulla. Jokaisen lapsen unen tarve on yksilöllinen, mutta keskimäärin päiväunien nukkuminen loppuu 3-4 vuoden iässä. Jos lapsi nukkuu päiväunia vielä 4-5-vuotiaana, ei niiden tulisi olla tuntia pidempiä.

7-12-vuotiaana: 9-11 tuntia

Kouluikäinen lapsi valvoo jo hieman pidempään, sillä hänellä on harrastuksia ja hän viettää aikaa ystäviensä kanssa. 11-12-vuotias lapsi menee nukkumaan noin kello 21, joskin osa esiteineistä valvoo tätä myöhempään. Unen kokonaismäärä on tässä vaiheessa noin yhdeksän tuntia.

12-18-vuotiaana: 8-10 tuntia

Vaikka lapsi on jo teini-iässä tai lähestyy aikuisuutta, on tärkeää varmistaa, että hän saa tarpeeksi unta. On tavallista, että nuori venyttää nukkumaanmenoa esimerkiksi älypuhelimella ja tietokoneella suffailun vuoksi. Nuorten unen tarve on yleensä noin 8-9 tuntia ja aikuisten 7-9 tuntia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.