Millainen on hyvä lapsen opiskelutila? - Äitiyden Ihme
 

Millainen on hyvä lapsen opiskelutila?

Millainen on hyvä lapsen opiskelutila?
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sen lisäksi, että lapselle kannattaa opettaa jo varhaisessa vaiheessa hyviä opiskelutekniikoita ja -tapoja, on tärkeää varmistaa, että lapsen opiskelutila on toimiva ja viihtyisä. Opiskeluun tarkoitettu tila voi sijaita lapsen omassa huoneessa, työhuoneessa tai vaikka keittiön nurkassa, kunhan se täyttää tietyt kriteerit, jotta lapsi pystyy keskittymään opiskeluun ja kotitehtävien tekemiseen kunnolla.

Millainen on hyvä lapsen opiskelutila?

Kotiin kannattaa varata tila, joka on tarkoitettu nimenomaan opiskelua varten, ja lapsen on hyvä tehdä kaikki kouluun liittyvät työt ja tehtävät aina tässä samassa paikassa. Opiskelutilaa valittaessa tai suunniteltaessa on otettava huomioon ainakin tilan rauhallisuus tai häly, järjestys, huonekalut, valaistus sekä tuuletus ja lämpötila.

Rauhallisuus

Häly häiritsee lapsen opiskelua ja keskittymistä, joten opiskelupisteen on oltava rauhallisessa tilassa. Jotkut lapset nauttivat taustamelusta, joka itse asiassa helpottaa heidän keskittymistään, mutta lapsella on oltava myös mahdollisuus hiljentää opiskelutila. On myös tärkeää, että muut perheenjäsenet kunnioittavat lapsen opiskeluaikaa, eivätkä häiritse tätä.

Järjestys

Hyvä opiskelutila on siisti ja järjestyksessä, jotta siellä on miellyttävä viettää aikaa ja jotta lapsi löytää nopeasti tarvitsemansa esineet. Siisti ja puhdas tila auttaa lasta olemaan tehokkaampi ja tuotteliaampi.

Viihtyisä ja miellyttävä opiskelutila auttaa lasta keskittymään opiskeluun

Valaistus

Opiskelutilan on tärkeää olla hyvin valaistu, jotta lapsi näkee lukea ja kirjoittaa, eivätkä hänen silmänsä väsy. Parasta valoa on luonnonvalo,  mutta koska sitä ei ole aina saatavilla, tilaan on hankittava vähintään yksi hyvä valaisin.

Tuuletus ja lämpötila

Jotta lapsi pystyy keskittymään opiskeluun, on opiskelutilan oltava hyvin tuuletettu ja sisälämpötilan miellyttävä. Liian korkea lämpötila voi tehdä olon uneliaaksi, väsyneeksi ja vetämättömäksi ja saada keskittymisen herpaantumaan. Toisaalta myöskään liian kylmä lämpötila ei tee hyvää.

Huonekalut

Opiskelutilan kaksi tärkeintä huonekalua ovat tietenkin ergonominen pöytä ja tuoli. Pöydän on hyvä olla jämäkkää tekoa ja tarpeeksi suuri, jotta lapsi mahtuu levittämään opiskelutarvikkeensa sille. Tuolin on oltava oikean kokoinen ja mallinen, jotta lapsi voi istua siinä hyvässä ryhdissä ja lihaksia jännittämättä. Parhaita ovat säädettävät tuolit, joiden korkeus, selkänoja ja käsinojat ovat säädettävissä lapsen tarpeiden mukaan. Pöydän ja tuolin lisäksi lapselle on hyvä varata hylly, kaappi tai laatikosto, johon hän saa säilöä opiskelutarvikkeensa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dirección Universitaria de Educación a Distancia-DUED (s.f.). Técnicas de estudio. Módulo de Inducción. Lima: Universidad Alas Peruanas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.