7 lapsen tunneälyn kehitystä tukevaa elokuvaa - Äitiyden Ihme
 

7 lapsen tunneälyn kehitystä tukevaa elokuvaa

7 lapsen tunneälyn kehitystä tukevaa elokuvaa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 13 huhtikuuta, 2021

Tietoisuus omista tunteista ja ymmärrys niiden sopivalla tavalla ilmaisemisesta on taito, joka kehittyy lapselle pikkuhiljaa hänen kasvaessaan ja kypsyessään. Lapsen tunneälyn kehitystä voidaan kuitenkin tukea monin tavoin vanhempien ja muiden lapselle tärkeiden aikuisten toimesta.

Tunneälykkyydellä tarkoitetaan kykyä tunnistaa tunteiden merkitys ja käyttää näitä taitoja hyväksi ongelmanratkaisussa. Se on kykyä tunnistaa, arvostaa ja arvottaa omia ja muiden tunteita. Oikein sovellettuna tunneäly tukee sosiaalista vuorovaikutusta ja vähentää ihmisten välisiä jännitteitä. Monet tavat ja menetelmät auttavat lasta kehittämään tunneälyään, ja elokuvat ovat näistä yksi hauskimmista.

7 lapsen tunneälyn kehitystä tukevaa elokuvaa

1. Inside Out – mielen sopukoissa

Tämä on yksi parhaimmista elokuvista opettamaan lapselle tunneälykkyyttä. Tämä animaatioelokuva esittelee useita tunteita, joita 9-vuotias tyttö tarinassa kokee. Nuori tyttö Riley kokee uudenlaisessa elämässään iloa, surua, inhotusta, pelkoa sekä vihaa. Koko elokuvan ajan katsojat voivat nähdä, kuinka Riley kokee erilaiset tunteet, käsittelee tilanteet sekä sopeutuu muutoksiin.

2. Up – kohti korkeuksia

Tämä elokuva kertoo vanhasta miehestä ja nuoresta pojasta, jotka auttavat toinen toisiaan saavuttamaan unelmansa. Tunteiden lisäksi tämä elokuva käsittelee asenteita. Jokainen hahmo edustaa erilaista näkökulmaa elämään. Elokuvassa voidaan todistaa niin pessimismiä kuin optimismiakin. Elokuva käsittelee hahmojensa kautta vaikeita kokemuksia ja näyttää, miten niitä voidaan käsitellä eri tavoin. Elokuvassa voimme nähdä surua, pettymyksiä ja yksinäisyyttä, mutta samaan aikaan myös emotionaalisia taitoja, kuten sinnikkyyttä, lannistumattomuutta ja nöyryyttä.

7 lapsen tunneälyn kehitystä tukevaa elokuvaa

3. Dumbo

Tämä Disney-klassikko kertoo pienestä norsusta, joka elää sirkuksessa. Dumbo ei sovi mihinkään esitykseen ja on jatkuvan pilkan kohteena muiden sirkuslaisten toimesta. Tämän lisäksi Dumbo on eristetty omasta äidistään, joka on aina yrittänyt suojella häntä. Tämän tarinan punainen lanka piilee nöyryydessä, joka saa katsojan kokemaan sarjan erilaisia tuntemuksia. Dumbo on loistava elokuva niin lapsille kuin aikuisillekin, ja sillä on vahva sanoma ihan jokaiselle meistä.

4. WALL-E

Tämän elokuvan tarina on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se kertoo robotin kokemista tunteista. WALL-E on jätepuristin, joka on jäänyt yksin maapallolle. Kun sydämetön robotti EVA saapuu, WALL-E tuntee onnea, toiveikkuutta ja innokkuutta. Tämä elokuva kertoo rakkauden voimasta ja sen aiheuttamista muutoksista. Lisäksi se puhuttelee sosiaalisia konteksteja, kuten vapautta, itsenäisyyttä ja muiden hyväksymistä sellaisena kuin he ovat.

5. Frozen – huurteinen seikkailu

Tämä elokuva osoittaa suoraan tunteiden voiman ja niiden aiheuttamat vaikutukset. Elokuva kertoo tarinan kahdesta kuninkaallisesta siskoksesta, jotka kasvavat erilleen väärinymmärryksistä johtuen. Vanhemman siskon Elsan tulee oppia käsittelemään tunteitaan oppiakseen kontrolloimaan voimiaan. Kun hän ei pysty kontrolloimaan tunteitaan, hän jäädyttää koko kaupungin. Tarina opettaa nöyryydestä sekä muiden ihmisten kunnioittamisen tärkeydestä. Jälleen kerran rakkauden ja periksiantamattomuuden voima nousee avaintekijäksi menestykseen.

7 lapsen tunneälyn kehitystä tukevaa elokuvaa

6. Henkien kätkemä

Tämän elokuvan tärkeimpänä teemana on perheen merkitys. Kuten monen muunkin tunneälykkyyttä opettavan elokuvan hahmoilla, myös tämän elokuvan päähenkilöllä on vaikeuksia kontrolloida omia tunteitaan. Tämä johtaa siihen, että hän joutuu epämukaviin ja odottamattomiin tilanteisiin.

Henkien kätkemä -elokuvassa ei kuitenkaan paeta tilannetta. Päähenkilön on kohdattava seikkailut yhdessä henkien ja aaveiden kanssa. Hän ei ole enää ainoastaan vanhempiensa tytär, vaan hänen tulee olla vastuussa itsestään. Hänen kokemuksensa johdattavat hänet yksinäisyyteen, tuskaan ja suruun.

7. E.T.

Tämä yhdysvaltalainen klassikkoelokuva kertoo avaruusolennosta, joka ystävystyy maapallolla ihmislapsen kanssa. E.T.:n ainoa toive on päästä takaisin kotiin ja pieni poika haluaa auttaa häntä tässä. Tämä on yksi esimerkki elokuvista, jotka auttavat kehittämään lapsen tunneälyä. E.T.-elokuva edustaa puhtaita tunteita, hyvyyttä ja solidaarisuutta. Samalla elokuva käsittelee avioeron vaikutuksia perheessä sekä sitä, kuinka se vaikuttaa lapsen tunteisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fernández-Berrocal, P., & Extremera Pacheco, N. (2009). La inteligencia emocional y el estudio de la felicidad. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, 23(3). https://www.redalyc.org/html/274/27419066006/
 • Goleman, D. (2018). Inteligencia emocional. Editorial kairos.
 • Rangel, A. E. N. (2014). Inteligencia emocional. Salud vida, 1.
 • Trujillo Flores, M. M., & Rivas Tovar, L. A. (2005). Orígenes, evolución y modelos de inteligencia emocional. Innovar, 15(25), 9-24. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0121-50512005000100001&script=sci_abstract&tlng=fr
 • Peter Del Vecho, John Lasseter y Chris Buck, Jennifer Lee. (2013). Frozen. Estados Unidos: Walt Disney Productions y Walt Disney Animation Studios.
 • Jonas Rivera y Pete Docter, Ronnie del Carmen. (2015). Inside Out. Estados Unidos: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures.
 • Jonas Rivera, John Lasseter, Andrew Stanton y Pete Docter, Bob Peterson. (2009). Up. Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.
 • Walt Disney y Ben Sharpsteen. (1941). Dumbo. Estados Unidos: Walt Disney Productions.
 • David McCarthy y Andrew Stanton. (2008). Wall-E. Estados Unidos: Pixar, Walt Disney Pictures.
 • Toshio Suzuki y Hayao Miyazaki. (2001). El viaje de Chihiro. Japón: Studio Ghibli.
 • Katy Emde y Steven Spielberg. (1982). E.T.: el extraterretre. Estados Unidos: Universal Pictures, Amblin Entertainment.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.