6 mielenkiintoista faktaa lapsen kehityksestä - Äitiyden Ihme
 

6 mielenkiintoista faktaa lapsen kehityksestä

6 mielenkiintoista faktaa lapsen kehityksestä
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Mikään ei ole vanhemmille erityisempää kuin oman lapsen kehityksen seuraaminen. Kuukausi kuukaudelta vauvasta kasvaa pieni ihminen ja lopulta murrosikäinen nuori. Noihin vuosiin mahtuu monta mielenkiintoista ja ällistyttävää vaihetta. Tänään esittelemme kuusi mielenkiintoista faktaa lapsen kehityksestä.

6 mielenkiintoista faktaa lapsen kehityksestä

1. Vastasyntynyt itkee ilman kyyneleitä

Lapsi itkee syntymästään lähtien, mutta tiesitkö, että useimmat vastasyntyneet itkevät ilman kyyneleitä? Tämä johtuu siitä, että vastasyntyneen kyynelkanavat eivät vielä ole täysin kehittyneet. Koska kyynelkanavat eivät ole avautuneet kokonaan, kyyneleet eivät pääse kulkemaan niiden läpi.

2. Painonlasku syntymän jälkeen

Vastasyntyneen paino laskee elämän ensimmäisinä päivinä jopa 5-10 %. Neljännen päivän tienoilla painonlasku tasaantuu, ja lapsi saavuttaa jälleen syntymäpainonsa 10-14 vuorokauden iässä. Puolen vuoden ikään asti vauva kasvaa vähintään 500 g kuukaudessa.

Lapsen kehitys on täynnä mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia asioita

3. Lapsella on kaikki hampaat vasta 3-vuotiaana

Hampaiden puhkeaminen alkaa suurimmalla osalla lapsista noin puolen vuoden iässä, mutta joillakin lapsilla ensimmäiset hampaat ilmestyvät jo 2-3 kuukauden iässä ja joillakin vasta vuoden iässä. Useimmilla lapsilla kaikki maitohampaat ovat puhjenneet 2,5-3 vuoden ikään mennessä.

Ensimmäinen pysyvä hammas eli niin sanottu rautahammas alkaa kasvaa tyypillisesti kuuden vuoden iässä. Tätä seuraa pitkä jakso, jolloin osa hampaista on maitohampaita ja osa pysyviä hampaita. Yleensä pysyvät hampaat ovat puhjenneet 14 vuoden ikään mennessä.

4. Tuntemattomien pelko

Moni lapsi alkaa pelätä tuntemattomia ihmisiä noin kahdeksan kuukauden iässä. Tämä on täysin normaalia ikätyypillistä käytöstä, eikä siitä tarvitse huolestua. Erikoista kuitenkin on se, että vauva ei koe tuntemattomia lapsia pelottavina, vaan pelko kohdistuu ainoastaan aikuisiin.

5. Ulkoisten tekijöiden tärkeä rooli lapsen kehityksessä

Lapsen kehityksessä ja kasvussa ulkoisilla tekijöillä, kuten ravinnolla, ympäristöllä ja terveydenhuollolla, on aivan yhtä tärkeä ja mahdollisesti jopa tärkeämpi rooli kuin perimällä. Tästä syystä lapsen perustarpeisiin ja terveyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

6 mielenkiintoista faktaa lapsen kehityksestä

6. Kasvupyrähdys syntymän jälkeen ja murrosiässä

Lapsi kasvaa hyvin nopeasti ensimmäisen elinvuotensa aikana. Ensimmäisen puolen vuoden aikana vauvan syntymäpaino yleensä kaksinkertaistuu ja pituus lisääntyy noin 15 senttimetriä. 1-vuotispäivään mennessä lapsen syntymäpaino on yleensä kolminkertaistunut ja pituus lisääntynyt 25-30 senttimetriä. Tämän jälkeen kasvu tasaantuu, ja lapsi kasvaa noin viisi senttimetriä vuodessa.

Toinen kasvupyrähdys on edessä murrosiän alkassa. Tytöillä voimakas kasvu sijoittuu yleensä 10.-11. ikävuoden paikkeille, kun taas pojilla se tapahtuu tyypillisesti 12-13 vuoden iässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • La Haba, M., Cano, M., & Rodriguez, Y. (2013). El crecimiento y el desarrollo físico infantil. Autonomía personal y salud infantil, 1-26.
  • Muzzo, S. (2003). Crecimiento normal y patológico del niño y del adolescente. Revista chilena de nutrición30(2), 92-100.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.