5 suurta muutosta 10-12-vuotiaan lapsen elämässä - Äitiyden Ihme
 

5 suurta muutosta 10-12-vuotiaan lapsen elämässä

5 suurta muutosta 10-12-vuotiaan lapsen elämässä
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

10-12 vuoden iässä lapsi on jo murrosiässä tai lähestyy sitä. Tähän ajanjaksoon liittyy erilaisia fyysisiä, kognitiivia, emotionaalisia ja henkisiä muutoksia. Tänään kerrommekin, mitkä ovat viisi ehkä suurinta muutosta 10-12-vuotiaan lapsen elämässä.

5 suurta muutosta 10-12 -vuotiaan lapsen elämässä

1. Lapsen suhde ikätovereihin muuttuu

Lapsuudessa ystävillä on tärkeä rooli hauskanpidossa ja leikeissä, mutta noin 10 vuoden iässä lapsen suhde ikätovereihinsa alkaa muuttua monisyisemmäksi. On tavallista, että 10-12 vuoden iässä lapsen ystäväpiiri vaihtuu, kun tämä haluaa ympärilleen ihmisiä, joihin pystyy luottamaan. Lapsella on tarve löytää ympärilleen ihmisiä, joihin hän voi samastua ja joiden kanssa hän voi jakaa ajatuksiaan, mielenkiinnon kohteitaan ja harrastuksiaan. Tässä iässä ystävät ovat lapselle tärkeä tuki, usein jopa tärkeämpi kuin oma perhe.

2. Lapsi vaatii itsenäisyyttä

10-vuotiaana lapsi on usein tarpeeksi itsenäinen hoitaakseen itse kotiin ja kouluun liittyviä velvollisuuksiaan. Tämän ikäinen lapsi kuitenkin tarvitsee edelleen vanhempien ja opettajien valvontaa. 12 ikävuoteen mennessä lapsi tuntee itsensä jo aikuisemmaksi ja vaatii yhä enemmän itsenäisyyttä. Hän haluaa tehdä omat päätöksensä ja hoitaa asiansa itse ilman, että vanhemmat kontrolloivat hänen tekemisiään.

5 suurta muutosta 10-12-vuotiaan lapsen elämässä

“Luontoäiti on armollinen, sillä hän antaa meille 12 vuotta aikaa kehittää rakkauttamme lastamme kohtaan ennen kuin hänestä tulee teini-ikäinen.”

– William Galvin

3. Lapsen keho muuttuu

Murrosikä tuo mukanaan myös monia fyysisiä muutoksia pojan kehon muuttuessa pikkuhiljaa miehen kehoksi ja tytön kehon naisen kehoksi. Selvimpiä fyysisiä muutoksia tässä iässä ovat:

  • Tytön rinnat alkavat kasvaa
  • Ensimmäiset kuukautiset voivat alkaa
  • Pojan sukuelimet kasvavat
  • Äänensävyssä ja soinnissa tapahtuu muutoksia
  • Intiimialueelle, kasvoihin ja kainaloihin alkaa kasvaa karvaa
  • Iho muuttuu rasvaisemmaksi
  • Painossa ja pituudessa voi tapahtua äkillisiä muutoksia
  • Hikoilu ja kehon tuoksut lisääntyvät
5 suurta muutosta 10-12-vuotiaan lapsen elämässä

4. Lapsen identiteetti ja persoonallisuus kehittyvät

Yksi merkittävä muutos 10-12 vuoden iässä on persoonallisuuden ja identiteetin kehittyminen ja se, että lapsi alkaa etsiä omaa tyyliään määrittämään itseään. Alkaa tutkiskelun ja kokeilemisen vaihe, jolloin lapsi kokeilee monella eri saralla erilaisia vaihtoehtoja riippuen omista mieltymyksistään, harrastuksistaan, mielenkiinnon kohteistaan, kokemuksistaan ja ajatuksistaan. Tämän lisäksi koko prosessin ajan lapsi tarkkailee ja tutkailee minäkäsitystään ja sitä myötä myös itsetuntoaan.

5. Lapsi kehittää moraalista kapasiteettiaan

Lapsi alkaa yleensä vasta noin 10-vuotiaana pohtia, miksi hän tekee asiat niin kuin tekee. Siihen asti hän on noudattanut aikuisten laatimia sääntöjä ja hyväksynyt, että niitä täytyy totella. Tämä kuitenkin muuttuu noin 12 vuoden iässä, kun lapsi alkaa miettiä sääntöjen syitä ja keskustelee ja neuvottelee niistä muiden kanssa. Hän haluaa noudattaa sääntöjä yhteisymmärryksen saavuttamiseksi, eikä siksi, että jokin auktoriteetti on sanellut ne. Tässä ikävaiheessa kehittyy myös kyky arvioida oman käyttäytymisen hyviä ja huonoja puolia sekä sen seurauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Educación Navarra (s.f.). Bloque II: Etapas Desarrollo Evolutivo (11-14 años). Navarra: Escuela de familia moderna.
  • Fernández, M.A., Idoate, J. L., Izal, M.C. y Labarta, I. (2007). Desarrollo de conductas responsables de 3 a 12 años. Gobierno de Navarra: Departamento de Educación y Cultura.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.