Yleisimmät ylisuojelevan äidin piirteet - Äitiyden Ihme - Kasvatus
 

Yleisimmät ylisuojelevan äidin piirteet

Yleisimmät ylisuojelevan äidin piirteet
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tänään listaamme yleisimmät ylisuojelevan äidin piirteet, jotka jokaisen vanhemman on hyvä pitää mielessään. Jokainen vanhempi haluaa omalle lapselleen vain parasta, mutta joskus hyväksi kuvittelemastamme asiasta koituu lapselle vahinkoa.

Ylisuojelevia vanhempia, jotka alitajuisesti estävät lastaan kontrolloimasta tämän omaa elämää, on paljon. Tällä toiminnalla vanhemmat estävät lapsiaan ottamasta vastuuta asioista, kartuttamasta kokemuksia ja nauttimasta henkilökohtaisesta vapaudesta.

Oletko koskaan pohtinut, oletko itse ylisuojeleva äiti? Käy läpi alle listaamamme ylisuojelevan äidin piirteet ja ota asiasta selvää. Muista, että työsi äitinä ei tulisi keskittyä ainoastaan lapsesi suojelemiseen ja varjelemiseen yhteenotoilta. Sinun on tärkeä tarjota hänelle oikeat välineet kohdata ja ylittää haasteita. Välineet, jotka auttavat häntä kasvamaan itsenäiseksi ja kyvykkääksi aikuiseksi.

“Lapset, jotka kuulevat vain kehuja, tulevat niistä riippuvaisiksi. He alkavat vältellä vaikeita tehtäviä, jotka saavat heidän olonsa epävarmaksi, ja siten päätyvät luovuttamaan niiden aktiviteettien suhteen, joissa eivät ole hyviä.”

– Ashley Merryman

Ylisuojelevan äidin piirteet

1. Pyrkimys selvittää kaikki lapsen ongelmat hänen puolestaan

Ylisuojelevat äidit ottavat ongelmien ilmaantuessa mielellään ohjat käsiinsä ja yrittävät parhaansa mukaan estää lapsiaan kokemasta minkäänlaisia epämukavuuksia.

Kun lapset eivät saa kokea epämukavuuksia, he eivät saa mahdollisuutta kasvattaa kykyään sietää pettymyksiä. Tämän lisäksi myös heidän ongelmanratkaisutaitonsa kärsivät.

2. Liika kontakti lapsen koulun kanssa

Sen sijaan, että he opettaisivat lapsiaan kohtaamaan tilanteita omin avuin, he hakevat apua kolmansilta osapuolilta. Kun koulun sisällä ilmenee jokin ongelma, ylisuojelevat vanhemmat lähtevät hakemaan ratkaisuja suoraan opettajilta.

Eikä ongelman koolla ole väliä, sillä he hakevat silti välittömästi apua voidakseen pitää lapsensa tässä ylenmäärisen holhouksen kuplassa.

Ylisuojelevan äidin piirteet

3. Pyrkimys saada lapsi menestymään hinnalla millä hyvänsä

Ihmisolento oppii tuhansia uusia asioita virheiden ja pettymysten kautta. Ylisuojelevan äidin vanhemman lapsi ei saa tilaisuutta osallistua aktiviteetteihin, joiden kautta hän voisi oppia uutta.

Nämä vanhemmat toki haluavat lapsilleen parasta, mutta tällä toiminnalla lapsella ei ole mahdollisuutta tutkia asioita ja kehittää uusia taitoja.

4. Taipumus tuomita lapsen epäonnistumiset ankarasti

Lapsen on tärkeää osata tunnistaa ja ilmaista tunteitaan. Hänen on opittava käsittelemään tunteita kuten surua, vihaa ja avuttomuuden tunnetta.

Meidän tulee tukea lapsiamme haasteiden vastaanottamisessa ja niistä ylitsepääsemisessä sen sijaan, että vain tekisimme kaikkemme, jotta heillä olisi mukava olla.

5. Tarve kontrolloida lapsen ystävyyssuhteita

Niillä ihmisillä, jotka asuvat lapsen kanssa hänen lapsuutensa ja nuoruutensa ajan, on suuri vaikutus lapsen käyttäytymiseen. Ylisuojelevat äidit yrittävät tavallisesti estää lapsiaan olemasta kontaktissa ihmisiin, joita he pitävät “pahoina”.

Mutta lasten tulisi ymmärtää itse, millainen ihminen on “hyvä” ja millainen “paha”. Taito rakentaa terveitä ihmissuhteita on jotakin, joka jokaisen yksilön on lopulta muodostettava itse.

6. Toistuva tunkeilu lapsen maailmaan

Lasten tekemisten jatkuva vahtiminen voi olla epäterveellistä. Vaikka onkin oikein, että äiti on kiinnostunut lapsensa hyvinvoinnista, niin tietyn rajan ylittäminen on haitallista.

Sitä mukaa kun lapset varttuvat, he alkavat vaatimaan itselleen omaa tilaa voidakseen aloittaa oman elämänsä taipaleen. Tämä on täysin normaalia ja kuuluu osaksi lapsen kypsymisprosessia.

Ylisuojelevat vanhemmat eivät kuitenkaan kunnioita näitä rajoja tai lapsen oikeutta pitää tiettyjä asioita heiltä salassa.

8 ylisuojelevan äidin piirrettä

7. Lapselle ei anneta kotona tehtäviä tai aseteta vastuita

Ylisuojellut lapset eivät ymmärrä vastavuoroisuuden käsitettä tai oman korren kantamista kekoon ryhmän tai yhteiskunnan hyväksi. Näin lapsi alkaa uskoa, että hänen omien tunteidensa, ajatustensa ja tarpeidensa tulee olla aina tärkeysjärjestyksessä korkeimmalla sijalla.

8. Pyrkimys piilotella lapselta maailman todellista luonnetta

Vanhemmat tietävät aikuisina ihmisinä, että maailma on täynnä epäoikeudenmukaisuutta ja epämiellyttäviä tilanteita. Myös lasten täytyy saada tietää näiden asioiden olemassaolosta, sillä heidän on valmistaduttava selviytymään niistä.

Ja jos he eivät tee sitä, niin heillä on riski joutua tämän armottoman ja rankan maailman nielaisemaksi.

Moniko näistä ylisuojelevan äidin piirteistä tuntui sinusta tutulta? Vaikka haluaisitkin lapsellesi parasta, niin sinun on kuitenkin opetettava häntä käsittelemään vaikeita tilanteita aivan omin avuin.

Sillä ethän sinä tule ikuisesti olemaan hänen vierellään tarjoamassa hänelle kaikkea, mitä hän ikinä tarvitseekaan. Auta siis lastasi mieluummin kasvamaan itsenäiseksi ja lannistumattomaksi aikuiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.