Äiti on vauvansa ensimmäinen lelu
 

Äiti on vauvansa ensimmäinen lelu

Oletko koskaan miettinyt, miten vauvasi näkee sinut? Vauvat eivät ensin käsitä meitä vanhemmikseen; olemme pikemminkin heidän ensimmäisiä lelujaan.
Äiti on vauvansa ensimmäinen lelu
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Okairy

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt, miten vauvasi näkee sinut? Hänelle et aluksi edusta äitiä tai isää; olet itse asiassa hänen ensimmäinen lelunsa. Se, jonka kanssa vauva kokee ensimmäisiä tunteita ja tuntemuksia.

Jos pohdit asiaa tarkemmin, huomaat, että tämä on varsin loogista. Lapsesi ei ymmärrä, että olet aikuinen. Hän sopeutuu ympäröivään maailmaan ja on vuorovaikutuksessa sen kanssa, mikä on hänen ulottuvillaan.

Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että ainakin muutaman ensimmäisen päivän ajan olet lähestulkoon ainoa asia, jonka kanssa hän on tekemisissä. Vaikka vauvalla on sisaruksia, isovanhempia, tätejä ja setiä, hän viettää lähes koko aikansa sinun kanssasi. Tämä on tärkeää, sillä nämä ensihetket antavat sinulle ensimmäista vihiä hänen tunteistaan ja käyttäytymisestään.

Mitä leikkiminen on?

International Toy Library Association -yhdistyksen varapuheenjohtajan Cynthia Morrisonin mukaan leikki on vaisto; kaikilla ihmisillä on se syntyessään. Siksi, kun vauva koskettaa äitinsä kasvoja, on kuin hän olisi saanut ensimmäisen lelunsa.

Kirjailija W.H. Pugmire puolestaan on todennut, että leikin avulla lapsi voi kokea aikuisten maailman oman ymmärryksensä ja mielikuvituksensa kautta. Leikin avulla voi pitää hauskaa, stimuloida luovuutta ja vaikuttaa kehitykseen.

Tämän pohjalta voimme ymmärtää, että leikki on kaikissa kulttuureissa ja roduissa tärkeä osa vauvojen ja lasten elämää. Jopa aikuiset leikkivät ja kuvaavat todellisuutta erilaisten pelien kautta.

Äiti on vauvansa ensimmäinen lelu

Äiti on vauvansa ensimmäinen lelu.

Nykyinen elämänrytmi pakottaa sekä miehet että naiset tekemään töitä tasa-arvoisesti. Tämä ei ole huono asia, kunhan sinä äitinä tai isänä et unohda, kuinka tärkeää sinun on olla vauvasi ensimmäinen lelu.

On tärkeää, että pyrit osallistumaan lapsesi leikkeihin – et vain turvataksesi hänen hyvinvointiaan, vaan myös luodaksesi välillenne vahvemman tunnesiteen. Voit ottaa leikkiin mukaan lapsen ikään sopivia leluja ja aktiviteetteja auttaaksesi häntä kehittämään erilaisia taitoja.

Vaikka sinulla on kenties paljonkin vauvasi ikään sopivia leluja, älä unohda viettää itse aikaa pienokaisesi kanssa. Anna hänen tutustua maailmaan aloittaen sinusta.

Oikeanlaisten lelujen valitseminen vauvalle

Osa vanhemmista haluaa ostaa jos jonkinlaista lelua vauvalleen. Jotkut lelut ovat erittäin innovatiivisia, sillä ne pitävät sisällään teknologiaa. Aina ne eivät kuitenkaan ole paras valinta.

On tärkeää valita sellaisia leluja , jotka tukevat vauvasi kehitystä nyt ja tulevaisuudessa . Leluja etsiessäsi näet niitä valtavan valikoiman kaikissa hintaluokissa.

Sen sijaan, että valitsisit vain kaikkein kalleimmat lelut, mieti, mitkä ovat myös hyödyllisiä. Jotkut pelit voidaan mukauttaa eri ikätasoihin ja kehitysvaiheisiin lisäämällä ja poistamalla paloja.

Näin saat vastinetta rahalle, ja vauvasi omaksuu tarvittavat taidot.

Lelujen tulee olla vauvan ulottuvilla

Vauvoille on erilaisia ikään sopivia leluja.

Kun puhun “leluista”, tarkoitan sinua ja vauvalle hankkimiasi leluja. On tavallista, että äidit yrittävät pitää kodin siistinä laittamalla lelut piiloon laatikoihin. Vaikka tämä helpottaa siivousurakkaa, vauvasi on vaikea ottaa sieltä tarvitsemaansa.

Mitä tulee sinuun vauvasi leluna, on tärkeää, että vietät muutaman tunnin päivässä leikkien lapsesi kanssa. Anna hänen silittää sinua, koskettaa kasvojasi ja tutustua sinuun. 

Tee kokemuksesta entistä parempi olemalla vuorovaikutuksessa vauvasi kanssa . Niinkin yksinkertaiset asiat kuin vauvan nenänpään koskettaminen tai vauvan kutittaminen ovat hänelle ihan uudenlaisia tuntemuksia. Voit myös ottaa mukaan stimuloivia aktiviteetteja hyödyntämällä esimerkiksi helistimiä, pieniä pehmopalloja tai pehmoleluja.

Voit välttää sotkuisuuden tunteen laittamalla lelut vauvan näkyville ja antamalla ne hänelle, kun hän pyytää niitä. Toinen vaihtoehto on varata hetki aikaa kullakin lelulla leikkimiseen.

Teknologiaa vauvalle, kyllä vai ei?

Vauvan elämän ensimmäisinä kuukausina hänelle ei tarvitse ostaa teknologisia leluja . Tulet huomaamaan, että olet usein kaikki mitä lapsesi tarvitsee. Äitinä tai isänä olet vauvasi ensimmäinen lelu – sinun tarvitsee vain viettää aikaa hänen kanssaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.