Vanhempien tärkeimmät velvollisuudet: 7 vastuualuetta
Vanhempien tärkeimmät velvollisuudet ovat paljon enemmän kuin materiaalisten hyödykkeiden tarjoaminen lapselle. On olemassa tiettyjä tärkeitä vastuualueita, jotka jokaisen aikuisen on hyvä ottaa huomioon, kun perheen perustamista aletaan miettiä.
Ei ole olemassa yhtä ohjekirjaa, joka kertoisi, kuinka lapsi kuuluu kasvattaa, mutta tietyt kriteerit auttavat prioriteettien järjestämisessä. Jos vanhempien tehtävä täytyisi kiteyttää yhteen yksinkertaiseen lauseeseen, se menisi kutakuinkin niin, että vanhempien pääasiallisena tehtävänä on suojella lapsensa oikeuksia. Tämä tapahtuu tekemällä tietoisia perheen ja etenkin lapsen hyvinvointia koskevia päätöksiä.
“Merkittävimpiä visioita ei nähdä esiintymislavalla tunnettujen esiintyjien esittämänä, vaan ne tulevat esiin lastemme sänkyjen vierellä. Suurimmat visiot tapahtuvat kello 19.30-21.30 maanantaista sunnuntaihin. Tänä aikana meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus kylvää siemen siitä, mitä voisi olla ja mitä tulisi olla. Käytä kaikki saamasi mahdollisuudet hyväksesi.”
– Andy Stanley
Mitkä ovat vanhempien tärkeimmät velvollisuudet?
1. Turvallisen ja onnellisen kodin tarjoaminen
Ensimmäinen vanhempien velvollisuus on varmistaa, että heidän lapsensa saa kasvaa ja kehittyä terveessä ja tasapainoisessa ympäristössä. Yhdessä vietetty laatuaika, terveellinen ravinto ja viihteelliset ajanviettotavat kuuluvat siihen.
On myös tärkeää tehdä selväksi se, että kodin tulisi olla myös paikka, jossa lapsi saa tarvittaessa yksityisyyttä ja tilaa olla yksin niin halutessaan.
2. Ehdottoman rakkauden osoittaminen
Vanhempien tulee korjata lapsensa sopimatonta käytöstä. Näin lapsesta tulee huomaavainen ja empaattinen aikuinen, joka tietää, kuinka noudattaa sääntöjä ja elää tervettä elämää.
Tällä velvollisuudella on myös toinen, hienovaraisempi puolensa. Vanhempien tulee varmistaa se, että lapsi ymmärtää, että annamme ehdotuksia ja suosituksia rakkaudesta ja kunnioituksesta häntä kohtaan.
3. Itsensä suojelemisen ja itsestään huolehtimisen opettaminen
Lapsen turvallisuudesta huolehtiminen on vanhempien tärkeä vastuualue. Vanhempien tuleekin valmistaa lastaan kohtaamaan mahdollisia vaaroja.
Lasta ei voi ylisuojella kaikelta mahdolliselta, jotta hän välttyisi kärsimyksiltä. Sen sijaan vanhempien tulisi opettaa lastaan pitämään huolta itsestään, jotta hän ei olisi niin haavoittuvainen.
4. Terveydestä huolehtiminen
Kun puhutaan lapsen terveydestä, ei kyse ole ainoastaan fyysisestä terveydestä, vaan yhtä tärkeää on pitää huolta myös lapsen emotionaalisesta hyvinvoinnista.
Ihmisen kehityksen perusta luodaan jo lapsuudessa. Kun lapsen terveydestä huolehditaan jo lapsen ensimmäisistä vuosista lähtien, tapahtuu yksilön kehitys oikeaoppisesti.
5. Lapsen itsetunnon vahvistaminen
Lapsi kokee tietoisuutta itsestään ollessaan vasta muutaman kuukauden ikäinen. Hän näkee itsensä vanhempiensa silmillä ja lapsen käsitys itsestä muotoutuu saamansa hoivan ja kielen kautta.
Opeta lasta rakastamaan itseään, kunnioittamaan itseään, olemaan itsekriittinen rankaisematta itseään tai olematta liian ankara itselleen. Tällä tavoin lapsi tulee tunnistamaan tekemänsä virheet ja oppii toimimaan itsevarmasti tulevaisuudessa.
6. Rajojen määrittäminen ja rangaistusten johdonmukaisuus
Tämä on yksi monimutkaisimmista vanhempien tehtävistä. Rajojen määrittäminen ei ole mukavaa, saatika se, että lapsi kokee vanhemman vihollisekseen. Se on kuitenkin elintärkeää lapsen kehityksen kannalta.
Kuri, jota opetamme lapselle hänen ensimmäisten vuosien aikana on pohja lapsen menestykselle tulevaisuudessa. Säännöt auttavat lasta kehittämään turhautumisen sietokykyä sekä itsekontrollia.
7. Hyvänä esimerkkinä toimiminen
Jos haluat lapsesi käyttäytyvän tietyllä tavalla, paras tapa opettaa lasta siihen, on käyttäytymällä itse niin kuin opetat. Esimerkkimme on paljon parempi opettaja kuin sanat.
Teot ovat tehokkaita, mitä tulee arvojen opettamiseen lapselle. Ole siis sellainen ihminen, kuin haluat lapsesi olevan aikuisena.
Yhteenveto
Vaikka on olemassa monia muita aspekteja, joihin meidän tulisi vanhempina kiinnittää huomiomme, ovat edellä mainitsemamme vastuualueet vanhempien tärkeimmät velvollisuudet lapsen kasvatuksen suhteen.
Toimimalla johdonmukaisesti edellä mainituilla tavoilla tulet takaamaan sen, että lapsesi kehitys tapahtuu yhtenäisenä ja tasapainoisesti. Näin hänen aikuisuudelleen muodostuu tukeva perusta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Barbeta Viñas, M. (2019). La educación y la autoridad paternas: una exploración cualitativa. Política y sociedad, 2019, vol. 56, núm. 3, p. 713-736. Disponible en: https://dugi-doc.udg.edu/handle/10256/18210
- Brizuela Tornés, G. B., González Brizuela, C. M., González Brizuela, Y., & Sánchez Pacheco, D. L. (2021). La educación en valores desde la familia en el contexto actual. Medisan, 25(4), 982-1000. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1029-30192021000400982&script=sci_arttext&tlng=pt
- Guerrero, E. G. P., Marín, M. P. R., Carrillo, L. J. L., & Ruiz, L. K. J. (2023). Medición del Autoconcepto: Una Revisión. Psykhe. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/ser…
- Hernández Quirama, A., Linares García, J., & Rojas Betancur, H. M. (2019). Cambios y permanencias en la organización familiar del cuidado. Hallazgos, 16(31), 187-211. Disponible en: https://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/hallazgos/article/view/4993
- López Lorca, H. F. (2010). Pautas de transmisión de valores en el ámbito familiar. [Tesis de grado, Universidad de Murcia]. Archivo Institucional. Disponible en: https://www.tdx.cat/handle/10803/10808
- Palacio, P. A. S., & Múnera, M. V. (2018). El papel de la familia en el desarrollo social del niño: una mirada desde la afectividad, la comunicación familiar y estilos de educación parental. Psicoespacios: Revista virtual de la Institución Universitaria de Envigado, 12(20), 173-198. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6573534
- van Barneveld, H. O., Rodríguez Aguilar, B., & Robles Estrada, É. (2012). La percepción de la crianza en padres, madres e hijos adolescentes pertenecientes al mismo núcleo familiar. Liberabit, 18(1), 75-82. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1729-48272012000100010&script=sci_arttext
- Velázquez, L. E. T., Garduño, A. G., Luna, A. G. R., & Silva, P. O. (2008). Responsabilidades en la crianza de los hijos. Enseñanza e investigación en Psicología, 13(1), 77-89. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29213107