Miten vanhempi saa teinin luottamuksen? - Äitiyden Ihme
 

Miten vanhempi saa teinin luottamuksen?

Miten vanhempi saa teinin luottamuksen?

Viimeisin päivitys: 05 tammikuuta, 2020

Teini-ikä voi olla haastava elämänvaihe, joka usein koettelee myös nuoren ja hänen vanhempiensa välistä suhdetta. On tavallista, että ennen niin läheinen suhde rakoilee lapsen tullessa teini-ikään. Tämän vuoksi jaammekin tänään muutamia vinkkejä, joiden avulla vanhemmat voivat saavuttaa teinin luottamuksen.

Vanhemman ja teini-ikäisen suhteen ei missään nimessä tarvitse olla huono. Heidän suhteeseensa vaikuttavat paitsi nuoren sisäiset prosessit, myös hänen ja vanhempien luonteiden yhteensopivuus sekä kaikki yhteiset kokemukset vuosien varrella.

On totta, että mennyttä ei voida muuttaa, mutta monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että oman teini-ikäisen lapsen kanssa lähentyminen on mahdollista. Tämä kuitenkin vaatii monien seikkojen huomioon ottamista, ja avaintekijä on vanhempien asenne.

Totuuden hetki

Lapsuudessaan lapsi on usein kuvastus vanhemmistaan. Joskus vanhemmat eivät ymmärrä, että tämä suhde muuttuu, kun lapsi kasvaa.

Kun lapsi on iso ja itsenäinen, hän alkaa arvioida asioita omasta näkökulmastaan. Vanhemmat eivät jää tästä muutoksesta ulkopuolelle, ja teini-ikä on monimutkainen vaihe, jolloin vanhemmat ja heidän auktoriteettinsa joutuvat koetukselle.

Miten vanhempi saa teinin luottamuksen?

Teini-ikä asettaa vanhempien moraalikäsitykset, reiluuden, kärsivällisyyden, avoimuuden ja ymmärryksen testiin.

On totta, että kapinoinnilla on tällöin päärooli, ja lapsi kokeilee vanhempiaan nähdäkseen, saako hän kaiken haluamansa.

Hallitseminen vai luottamus?

Tämä on yksi niistä asioista, jotka voivat joko erottaa vanhemmat teineistään tai tuoda heidät lähemmäksi. Lapsen tunne-elämän itsenäistymisen aikana luottamus on suuressa arvossa, eikä nuori halua tulla kohdelluksi lapsena.

Usein vanhemmat joutuvat valitsemaan luottamuksen ja hallinnan väliltä.

Eräät tilanteet voivat pakottaa vanhemmat hallitsemaan, rankaisemaan tai rajoittamaan teininsä aktiviteetteja. Muista kuitenkin, että on aina vaihtoehtoisia tapoja käsitellä tilannetta. Ja tietysti on tilanteita, joissa vanhempien tulisi luottaa teiniinsä.

Vanhempien sallivuuden taso määrittyy hallitsemisen ja luottamuksen prosessissa.

Siksi vanhempien tulee olla varovaisia, jotta he eivät käyttäydy järjettömästi tai subjektiivisesti. Positiivisten neuvojen ja vahvistuksen tarjoaminen käskyjen sijaan on avain menestykseen.

Rajojen asettaminen on käskyjä parempi valinta

Teini on lähellä aikuisuutta, joten on loogista, että joskus hän ei ymmärrä, miksi vanhemmat antavat niin monia käskyjä. Vanhempien tulisi antaa lapselle vapautta vähitellen ja tietyissä rajoissa.

On syytä jättää käskyt menneisyyteen ja sen sijaan alkaa asettaa rajoja – esimerkiksi aikarajoja tai niiden paikkojen rajoittamista, joihin teini saa mennä.

Jos sitten on välitön riski nuoren turvallisuudelle, vanhempien tulisi tietenkin kieltää. Mutta on aina tärkeää selittää teinille, miksi hän ei saa tehdä jotakin.

Kun sallit teinillesi joitakin asioita, teet itse asiassa erään hyvin tärkeän asian. Luvan antaminen osoittaa teinille, että luotat ja kunnioitat hänen mielipidettään ja persoonallisuuttaan. Ennemmin tai myöhemmin hänen täytyy alkaa huolehtia omasta itsestään.

Tehokas viestintä

Jos olet joskus miettinyt kuumeisesti kuinka voisit saada teinisi luottamuksen, eräs hyvä valinta on tehokas viestintä. Sen ei kuitenkaan aina tarvitse olla peräisin auktoriteettiasemasta.

On äärimmäisen tärkeää, että vanhemmat löytävät tehokkaita viestinnän “siltoja”, yhteisiä teemoja, sopivia äänensävyjä ja kielenkäyttöä.

Vanhemmat voivat joutua keksimään itsensä uudelleen teininsä silmissä. Tämä ei ole helppoa, ja teini ei aina halua olla avoin tunne-elämästään.

Myös ne nuoret, jotka idolisoivat vanhempiaan, voivat kokea tässä vaikeuksia. On tärkeää, että vanhempi kunnioittaa teininsä yksityisyyttä.

Miten vanhempi saa teinin luottamuksen?

Miten vanhempi saa teinin luottamuksen?

Tärkein asia, joka tulee ymmärtää, on se että lapsi on kasvanut ja on kohta aikuinen. Vanhempien tulee myös ymmärtää, että luottamus on asia, jota rakennetaan jo lapsuudessa.

Kaikki viittaa siihen, että manipulaatio ja vanhempien pelkojen heijastaminen teiniin tuottaa negatiiviset vaikutukset tulevaisuudessa. Lapsi, joka on aina ollut sopivan vapaa ja ymmärretty, ei koe tarvetta repäistä itseään vapaaksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.