Voit kasvattaa lapsesta menestyvän olemalla vaativa äiti
Vaativan vanhemman käsitteellä on usein negatiivinen kaiku. Olemalla vaativa äiti on myös hyvät puolensa, ja tällä väitteellä on tieteellistä pohjaa.
Essexin yliopiston tekemät kaksi tutkimusta osoittavat, että lapsesta voidaan kasvattaa menestyvä olemalla vaativa äiti. Lapsi tietää, että hän pystyy kohtaamaan minkä tahansa tielleen osuvan haasteen.
Tiukkaa kuria ja sääntöjä noudattava äiti saa usein kannettavakseen vaativan äidin leiman – kuten myös äidit, jotka odottavat paljon lapsiltaan. Tällainen kasvatustyyli voi kuitenkin auttaa lasta kasvamaan itsenäiseksi. Vaativan äidin lapsi osaa asettaa itselleen tavoitteita ja myös saavuttaa niitä.
Kaikki mitä olen, tai toivon olevani, omistan enkelilleni, äidilleni.
– Abraham Lincoln
Onko vaativa äiti lapselle hyväksi?
Vastaus otsikon kysymykseen on kyllä. Myös tiede tukee tätä vastausta kahden Essexin yliopiston teettämän tutkimuksen perusteella. Tutkimuksista tuoreempi, jossa tutkittiin yli tuhatta 13-14-vuotiasta tyttöä ja poikaa, osoitti, että lapset, joilla on tiukka ja vaativa äiti, ovat muita lapsia menestyneempiä . Tämä johtuu siitä, että näillä lapsilla on selkeät noudatettavat rajat ja säännöt.
Toinen, vuosien 2004-2010 aikana suoritettu, tutkimus seurasi 15500 13-14-vuotiaan tytön elämää. Tutkimustulokset osoittivat, että tytöt, joilla oli vaativa äiti, joka varmisti kotiläksyjen olevan tehtynä, valmistuivat muita todennäköisemmin yliopistosta .
Tutkimustulos viittaa siihen, että vaativan äidin tytär elää vanhempansa toiveiden mukaisesti. Valmistumalla yliopistosta hän saa myös todennäköisesti tulevaisuudessa parempaa palkkaa. Tutkimus osoittaa myös, että tytöt, joiden äideillä on korkeammat odotukset lapsensa ja tämän käyttäytymisen suhteen, pääsevät todennäköisemmin parempiin yliopistoihin, minkä myötä heidän elintasosta on tulevaisuudessa korkeampi.
Korkeakoulutus auttaa nuoria välttymään työttömyydeltä ja matalalta palkalta. Tämän ryhmän tytöt myös tulevat epätodennäköisemmin äidiksi nuorella iällä.
Tiikeriäidin kuri
Kiinalaiset vanhemmat ovat tunnettuja vaativuudestaan ja tiukkuudestaan. Tätä aihetta käsitellään Wall Street Journalin artikkelissa, jossa etsitään vastausta kysymykseen siitä, miksi kiinalaiset äidit ovat ylivoimaisia vaativuudessaan .
Artikkelin kirjoittaja päätyy siihen lopputulokseen, että kiinalaisen äidin menestyksen salaisuus ovat tiukka kuri ja korkeat odotukset. Tätä argumenttia puolustetaan myös Tiikeriäidin taistelulaulu –kirjassa. Tässä muistelmateoksessa Yalen yliopiston lakiprofessori Amy Chua kertoo kahden tyttärensä, 18-vuotiaan Sophian ja 16-vuotiaan Louisan, kasvatuksesta.
Molemmat tyttäret kasvoivat muun muassa opetellen kertotaulua kuusi tuntia päivässä, ja television katseleminen oli perheessä harvinaista herkkua. Tyttärillä ei ollut lupaa yökyläillä ystäviensä luona tai käyttää aikaansa hyödyttömiin harrastuksiin. Heidän tuli saada ainoastaan kiitettäviä arvosanoja.
Chuan kasvatusmetodin mukaan lapsi saa valita opeteltavakseen joko viulun tai pianon soiton. Koulunkäynniltä ja instrumentin soiton harjoittelulta ei jää juurikaan aikaa rentoutumiselle, yöunia lukuunottamatta. Tässä kulttuurissa vapaa-aika on tarkasti rajattua, jotta arvokasta opiskeluaikaa ei tuhlata.
Tiikeriäidin tarinasta muodostui suurmenestys. Tarina paljastaa myös kyseisen äidin mielipiteen koulusta; jos oppimisesta yritetään tehdä hauskaa, lopulta vanhemmat joutuvat tekemään kaiken työn lapsensa puolesta.
Kukin saa tietysti olla tällaisesta kasvatusmetodista mitä mieltä haluaa. Moni varmasti kokee tiikeriäidin tekniikat yliampuviksi. Mutta jos haluat kasvattaa menestyneen lapsen, saatat tulla kuulemaan itseäsi kutsuttavan vaativaksi äidiksi. Voit kertoa arvostelijoille, että sinulla on vain korkeat odotukset lapsesi suhteen.