3 toksista virhettä kasvatuksessa
 

3 toksista virhettä kasvatuksessa

Eräät toksiset virheet kasvatuksessa voivat olla erittäin haitallisia lapsille. Tutustu niihin täällä, jotta voit välttää ne.
3 toksista virhettä kasvatuksessa
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 04 toukokuuta, 2023

Kaikki ihmiset eivät ymmärrä kuria samalla tavalla. Jotkut vanhemmat tekevät tiettyjä virheitä tai ovat hyvin ankaria, mistä on lopulta erittain paljon haittaa heidän lapsilleen. Tässä artikkelissa esittelemme kolme toksista virhettä kasvatuksessa, jotta sinä voisit välttää ne.

Positiivinen kurinpito lasten kasvatuksessa

Lapset tarvitsevat sääntöjä ja rajoja. Vanhempien tulee tehdä parhaansa kasvattaakseen lapsensa terveellä tavalla, myös psyykkisesti. Positiivinen kurinpito auttaa lapsia oppimaan ympäristön säännöt, olemassa olevat rajat ja ennen kaikkea ymmärtämään, että jokaisella teolla on seurauksensa.

Jotta lapsi voisi rakentaa terveen ja vahvan itsetunnon, hänen on tärkeää ymmärtää näitä sääntöjä ja rajoja ja ottaa vastuu teoistaan. Usein kasvatuksessa vallitsevat kuitenkin rangaistukset ja huutaminen, mikä voi aiheuttaa vakavia henkisiä haavoja, joita on erittäin vaikea parantaa.

Äiti moittii tytärtään.
Usein vanhemmat ymmärtävät kurinpidon tarkoittavan rangaistuksia, autoritaarisuutta ja huutamista, mikä voi aiheuttaa lapsille vakavaa psyykkistä vahinkoa.

3 toksista virhettä kasvatuksessa

Kun kurinpidossa on ongelmia ja vanhemmat ajattelevat autoritaarisuuden olevan oikea ratkaisu, tilanne muuttuu lapsille haitalliseksi. Siksi vanhempien on hyvä tuntea nämä kolme toksista virhettä kasvatuksessa, jotta he voivat välttää ne.

Leimaaminen

Lasten leimaaminen negatiivisilla konnotaatioilla voi aiheuttaa heille vakavia psyykkisiä ongelmia. Toisinaan, kun vanhemmat haluavat korjata lastensa käytöstä, he yrittävät saada nämä ymmärtämään käyttäytymistään leimaamalla. He esimerkiksi sanovat lapselle “olet laiska”, “olet tylsä” tai “olet tuhma”.

Nämä ovat leimoja, joista on paljon haittaa. Ja mikä pahinta, lapset uskovat niihin, ja käytöksestä, jota oli tarkoitus muuttaa, tuleekin suurin ongelma. Siksi on erittäin tärkeää välttää lasten leimaamista ja tehdä ero henkilön ja tämän käytöksen välillä. Näissä tapauksissa on parasta puhua vain käytöksestä ratkaisujen löytämiseksi.

2. Huutaminen ja/tai uhkailu

Huutaminen saa lapset menemään lukkoon ja he lakkaavat automaattisesti kuuntelemasta, mitä heidän vanhempansa heille sanovat. Näin aikuinen etääntyy lapsesta, vaikka hän olisi fyysisesti lähellä. Nämä asenteet laukaisevat puolustusvaiston, ja lapset saattavat tuntea pelkoa ja turvattomuutta. Lisäksi se vaikuttaa haitallisesti heidän itsetuntoonsa.

Poika tukkii korvansa, kun hänen isänsä huutaa hänelle.
Lapsista tuntuu uhkaavalta, kun vanhemmat menettävät itsehillintänsä eivätkä hallitse tilannetta. Lisäksi se herättää heissä vihaa, koska he kokevat ilmapiirin vihamieliseksi.

3. Rankaiseva kuri

Kun lasta kuritetaan rankaisumielessä, se osoittaa hänelle, että valta on aikuisella eikä hän siten voi asialle mitään. Tällöin hän kokee, että hänen mielipiteillään ja tunteillaan ei ole väliä, joten silläkään ei ole väliä, mitä hän tekee tai sanoo. Rangaistus voi olla esimerkiksi lapsen käskeminen huoneeseensa useaksi tunniksi, saman lauseen kopioiminen vihkoon tai puhumisen estäminen. Tällaiset sanktiot ovat paitsi toksisia, myös vahingoittavat lasta tunnetasolla.

Kasvatuksen tulee perustua rakkauteen

Lasten on tärkeää tietää, mitä heidän teoistaan seuraa, jotta he tuntevat olevansa päätöstensä herroja. He voivat esimerkiksi päättää, hyväksyvätkö he seuraukset vai muuttavatko he käytöstään sujuvoittaakseen ihmissuhdetta ja rinnakkaiseloa. Tästä syystä on aina tärkeää puhua käytöksestä ja etsiä ratkaisuja vastaisuuden varalle.

Vanhemmat ovat lapsille oppaita, esimerkkejä ja roolimalleja. He ovat niitä, joiden on opetettava lapsilleen asianmukaista käyttäytymistä rakkauteen ja keskinäiseen kunnioitukseen perustuvan kasvatuksen kautta. Sinun on hyvä tietää, että lapset oppivat nopeasti rakkauden kautta, mutta jos ympäristö on vihamielinen, he vetäytyvät kuoreensa ja seuraukset heidän psyykkiselle kehitykselleen voivat olla erittäin haitallisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rojas, L. (2016) La familia: De relaciones tóxicas a relaciones sanas. Editorial: DeBolsillo Clave

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.