Saksilla leikkaamisen opettaminen lapselle - Äitiyden Ihme
 

Saksilla leikkaamisen opettaminen lapselle

Saksilla leikkaamisen opettaminen lapselle
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2019

Saksilla leikkaamisen opettaminen lapselle voi olla helppoa noudattamalla tämän artikkelin vinkkejä. Jos lapsi ei opi heti, pysy kärsivällisenä ja ole hänen apunaan. Näin estät häntä lannistumasta.

Lapsen opettaminen leikkaamaan saksilla voi olla jännittävä prosessi, joka edistää lapsen hienomotoristen taitojen kehittymistä. Päätavoitteena on, että lapsi kehittyy sellaisissa liikkeissä, joiden avulla hän voi käyttää sormiaan, käsiään ja silmiään koordinoidusti.

Saksilla leikkaaminen voi vahvistaa lapsen käsilihaksia ja se stimuloi taitoja, joita tarvitaan muiden työvälineiden käsittelyyn tulevaisuudessa. Oppimalla käyttämään saksia lapsi valmistautuu käyttämään myös muita välineitä, kuten kyniä, nappeja tai veitsiä.

Leikkaamisen harjoittelu edistää myös käsien ja silmien koordinaatiota. Näön avulla lapsi tunnistaa muodon ja näkö opastaa käsiä tekemään tarvittavia liikkeitä.

Saksilla leikkaaminen vaatii myös epäsymmetristä ja synkronoitua koordinointia molemmilla käsillä. Lapsi käyttää yhtä kättä saksien liikutteluun ja toista kättä pitämään kiinni leikattavasta materiaalista.

On vanhemman tehtävä pysyä kärsivällisenä ja auttaa lasta oppimaan. Lapsesi tarvitsee aikaa oppia käyttämään saksia oikein.

Saksilla leikkaamisen opettaminen lapselle

Seuraavaksi esittelemme neljä vinkkiä, joiden avulla saksilla leikkaamisen opettaminen onnistuu nopeasti ja helposti.

1. Sopivien saksien valinta

On tärkeää, että lapsesi käyttää saksia, jotka sopivat hänen pieniin käsiinsä. Sinun kannattaa valita yksinkertaiset sakset, joissa on vain muovilevyt, joilla pystyy leikkaamaan ainoastaan paperia.

Saksissa pitäisi myös olla pyöreät kärjet lapsen turvallisuuden varmistamiseksi.

Mikäli lapsen kädet eivät ole tarpeeksi suuret avaamaan ja sulkemaan saksia, se tarkoittaa sitä, että lapsi on vielä liian pieni opetellakseen leikkaamaan saksilla.

Jos lapsi on vasenkätinen, sinun kannattaa hankkia vasenkäsiset sakset, sillä se tekee oppimisprosessista lapselle hieman yksinkertaisempaa.

Pidä kaikki tämä mielessä, kun etsit lapsellesi sopivia saksia.

Saksilla leikkaamisen opettaminen lapselle

2. Saksien avaamisen ja sulkemisen opettelu

Ensimmäinen asia, joka lapsesi on opittava saksien käytöstä on se, miten saksia pitää käsitellä, että saa ne aukeamaan ja sulkeutumaan käyttäen vain yhtä kättä.

Aluksi tämä liike tuntuu lapsesta monimutkaiselta. Lapsi saattaa alkaa opettelemaan saksien käyttöä molemmilla käsillä.

Voit kokeilla muutamia harjoituksia, jotta lapsesi tottuisi ensimmäisiin saksiinsa, tekemällä avaus- ja sulkemisliikkeitä.

Hyvä alku olisi harjoitella pelkillä käsillä, jonka jälkeen lapsi voi yrittää samaa saksien kanssa.

“Leikkaamisen harjoittelu edistää käsien ja silmien koordinaatiota. Saksilla leikkaaminen vaatii myös epäsymmetristä ja synkronoitua koordinointia molemmilla käsillä.”

3. Tarkkuuden kehittäminen

Kun lapsesi on tarpeeksi varma toimiessaan saksien kanssa ja hallitsee saksien perusliikkeet, voit aloittaa kehittää lapsen tarkkuutta yksinkertaisilla tehtävillä.

Hyvä esimerkki yksinkertaisesta tehtävästä on, että laitat tarran keskelle paperia ja pyydät lasta liuttamaan saksia sitä kohti.

Voit myös piirtää viivan paperille ja pyytää lastasi leikkaamaan viivaa pitkin.

Voit lisätä viivan pituutta ja tehtävän vaikeutta pikku hiljaa lapsen saksien käsittelytaitojen mukaisesti.

Yritä alussa käyttää yksinkertaisia tarkkuusharjoituksia, jotta motivoisit lasta tämän oppimisprosessissaan.

Saksilla leikkaamisen opettaminen lapselle

4. Hallinnan kehittäminen

Kun lapsi osaa leikata suoria viivoja ja pystyy hallitsemaan saksia, se tarkoittaa, että lapsi on valmis leikkaamaan useita muotoja. Lapsi voi alkaa piirtämään neliöitä, suorakulmioita ja ympyröitä paperille.

Aluksi lapsella saattaa olla suuria vaikeuksia leikata ympyröitä, sillä hänellä voi olla ongelmia suunnan muuttamisen kanssa.

Jos kolmioiden leikkaaminen tuottaa lapselle vaikeuksia, voit näyttää hänelle miten pysähtyä kulmassa ja kääntää terä toiseen suuntaan, jotta lapsi voi jatkaa leikkaamista.

Sitten, kun lapsi oppii hallitsemaan saksia, hänen on helppo liikkua muotojen ääriviivoja pitkin sekä suosikkihahmojensa siluettien ympäri.

Lopuksi, kun opetat lastasi leikkaamaan saksilla, on tärkeää, että annat hänelle mahdollisuuden kokeilla itsenäisesti.

Vaikka lapsi saisikin välillä pienen haavan, on parasta antaa lapsen kehittää taitojaan oman  kokemuksensa kautta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.