Irti stereotypioista: Myös pojat ovat helliä ja rakastavia
Pojat ovat helliä, rakastavia ja läheisyyden kaipuisia samalla tavoin kuin tyttäret. Lempeys ja hellyys eivät ole ainoastaan tyttöjen ominaisuuksia, ja meidän on päästävä tästä stereotypiasta eroon kasvattaaksemme poikia, joilla on tunneälyä. Meidän tulisi kasvattaa myös poikamme ymmärtämään, että rakkaus ja hellyys ovat positiivisia ominaisuuksia.
Myös pojat ovat helliä ja rakastavia
Vielä tänäkin päivänä yhteiskunnassa vallitsee jäykkä käsitys siitä, että poikien tulisi olla vahvoja ja rohkeita ja tyttöjen herkkiä ja kauniita. Tämä kahtiajako määrittää, mitä ja millaisia meidän tulee olla ja miten suhtautua ympäristöömme.
Heillä, jotka olivat poikia vuosikymmeniä sitten ja jotka ovat tänään miehiä, on usein vaikeuksia puhua tunteistaan. Heidän saattaa olla vaikea näyttää tunteitaan ja olla avoimesti empaattisia, vaikka tilanne sitä vaatisi.
Meidän tulee ymmärtää, että tällaisesta käytöksestä huolimatta, myös miehillä on emotionaalista syvyyttä samalla tavoin kuin naisilla. Pojilla ja miehillä on oma rakkauden kielensä, ja myös he voivat ja osaavat osoittaa kiintymystä.
Meidän tulisi edistää näitä taitoja siitä lähtien, kun poikamme ovat pieniä. Ei ole epäilystäkään, etteikö tämä tukisi poikien rikasta emotionaalista elämää.
On tärkeää opettaa poikiamme olemaan pelkäämättä tunteiden näyttämistä. On meidän tehtävämme ohjata lasta niin, että hän pystyy luomaan elämänsä aikana terveitä ihmissuhteita. Lapsen kasvattaminen tunneälyn avulla on lapsen kasvattamista viisaasti. Ja tämä on jotain, minkä jokainen lapsi ansaitsee.
Miehen aivojen testosteroni ja peilisolut
Miespuolisen sikiön testosteronitasot alkavat kohota intensiivisesti jo aikaisessa vaiheessa äidin kohdussa. Testosteronin määrä putoaa huomattavasti lapsen syntyessä ja pysyy matalana aina murrosikään asti. Neurologit ovat osoittaneet tämän hormonin määrittävän, miten tietyt aivojen pienet osat jakautuvat ja yhdistyvät.
Tämä saa pojat esimerkiksi prosessoimaan tietoa eri tavalla kuin tytöt, ja selittää, miksi pojat ovat usein tyttöjä impulsiivisempia ja kilpailuhenkisempiä. Ei tule kuitenkaan unohtaa, että myös tyttöjen aivoissa on testosteronia, joskin huomattavasti vähemmän kuin poikien aivoissa.
Tekeekö testosteroni pojista aggressiivisempia ja vähemmän helliä?
Tämä on klassinen ajatus. Meille on opetettu, että pojat ovat geeniensä ansiosta vahvempia ja aggressiivisempia kuin tytöt. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Aggressiivisuudella ja kyvyllä osoittaa kiintymystä ei ole niin paljon tekemistä geenien kanssa kuin kuvittelemme. Kumpikin käytös johtuu pitkälti kasvatus- ja opetusmalleista.
- Poikia tulisi kasvattaa samalla läheisyydellä, intuitiolla ja kiintymyksellä kuin tyttöjä.
- Pojat eivät synny aggressiivisina, vaan aggressiivinen käytös opitaan elämän varrella. Joitain poikia painostetaan tietynlaiseen käytökseen osoittaakseen “miehisyytensä”. Tämä on erittäin haitallinen, myrkyllinen ja sopimaton tapa kasvattaa lasta.
Myös miehillä on peilisoluja
Peilisoluilla on iso merkitys oppimisemme kannalta. Näiden solujen tehtävä on jäljitellä sitä, mitä toinen ihminen tai olento tekee ja miltä se tuntuu. Peilisolut auttavat meitä asettamaan itsemme toisen henkilön asemaan, ymmärtämään häntä ja luomaan häneen yhteyden tunnetasolla.
- Perinteisesti peilisoluja on sanottu olevan naisilla. Uskomus johtuu siitä, että naiset ovat usein miehiä ymmärtäväisempiä ja alttiimpia huolehtimaan toisista. Naiset myös luovat tyypillisemmin lämpimiä ja rakastavia ihmissuhteita ja ymmärtävät toisten ihmisten näkökantoja.
- Totuus kuitenkin on, että myös miehillä on peilisoluja. Itse asiassa pienet pojat ovat tyttöjen lailla erittäin herkkiä tunteille. He tuntevat yhteyttä äitiinsä tämän hymyillessä ja isäänsä tämän pitäessä lapsestaan huolta.
Myös pojat ovat helliä ja aivan yhtä kykeneviä empatiaan ja ihmisten välisten yhteyksien luomiseen kuin tytöt. Mutta jos alamme tukahduttaa pojan tunteita tämän ollessa pieni, hän luultavasti taantuu emotionaalisesti. Tämä myös tekee lapsesta etäisen. Tämä ei ole oikea tapa kasvattaa ja opettaa poikaa.
Pojan kasvattaminen tunneälyn avulla
Myös pojat osaavat halata. He huolehtivat äidistään ja heitä pelottaa nähdä äidin itkevän. Pojat nauravat isän ollessa onnellinen. He etsivät mahdollisuuksia olla lähellä isäänsä hellyden, huolenpidon ja hauskanpidon vuoksi.
Tässä ei ole mitään väärää, päinvastoin. On upeaa, että lapsi tuntee voivansa osoittaa tunteensa positiivisella tavalla, ja että hän kaipaa muiden lämpöä ja myös osaa välittää sitä aidosti.
Muista siis kasvattaa poikaasi joka päivä tunneälyä käyttäen. Älä koskaan käytä sellaisia perinteisiä fraaseja kuin “pojat eivät itke” tai painosta poikaasi pitämään tunteensa sisällään. Tällaisin toimin lähetät maailmaan epäkypsän ja onnettoman miehin.
Opasta lapsia rakkaudella ja rohkaise sekä tyttäriäsi ja poikiasi osoittamaan kiintymystä ja näyttämään tunteita.
Kuvalähde: Pascal Campion