Oranssi sarvikuono -tekniikka auttaa lopettamaan lapselle huutamisen - Äitiyden Ihme
 

Oranssi sarvikuono -tekniikka auttaa lopettamaan lapselle huutamisen

Oranssi sarvikuono -tekniikka auttaa lopettamaan lapselle huutamisen
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oranssi sarvikuono on yhdysvaltalaisen Sheila McCraithin vuonna 2012 kehittämä menetelmä, jonka tarkoituksena on auttaa vanhempia huutamaan vähemmän lapsilleen. Kaikki lähti siitä, että McCraith halusi itse muuttaa omaa käytöstään lapsiaan kohtaan. Kun hän huomasi kuinka tehokas hänen käyttämänsä tekniikka oli käytännössä, hän esitteli sen The Orange Rhino Challenge -blogissaan. Tänä päivänä hänen tavoitteensa on auttaa muita vanhempia huutamaan vähemmän ja rakastamaan enemmän. Oranssi sarvikuono -tekniikka voi auttaa vanhempia kontrolloimaan impulsiivisuuttaan ja suuttumustaan, mikä heijastuu lapsiin ja näkyy kodin ilmapiirin parantumisena.

Oranssi sarvikuono -tekniikka käytännössä

1. Tunnista ongelma

Ensimmäinen askel on tunnistaa ja myöntää ongelma, ja se että tilanteeseen on tultava muutos. Tämä on ainoa tapa jolla pystyt sitoutumaan aidosti haasteeseen, ja jonka avulla pystyt lopettamaan lapsille huutamisen, sekä suuntaamaan kaiken energiasi onnistuaksesi tässä.

2. Aseta tavoitteet

Seuraavaksi sinun tulee asettaa itsellesi jokin selkeä, motivoiva sekä mitattavissa oleva tavoite. Esimerkiksi yksi yleinen tavoite jonka vanhemmat asettavat itselleen aloittaessaan Oranssi sarvikuono haasteen, on pyrkiä olemaan huutamatta lapsilleen kokonaiseen vuoteen. Tätä henkilökohtaista tavoitetta voi kuitenkin muokata tarpeen mukaan jokaisen perheen tilanteeseen sopivaksi. Voit esimerkiksi aloittaa päättämällä olla huutamatta lapsillesi aluksi joko viikon, tai kuukauden.

Oranssi sarvikuono -tekniikka auttaa lopettamaan lapselle huutamisen

Lisäksi sinun tulee jakaa tämä päätös tavoitteistasi lähipiirisi, eli muiden perheenjäsenten sekä ystäviesi kanssa, sillä he pystyvät auttamaan sinua pääsemään tavoitteeseesi seuraamalla käytöstäsi haasteen aikana. Näin vastuuntunne kasvaa, ja sinulla on suuremmat todennäköisyydet onnistua tavoitteessasi. Lisäksi nämä ihmiset voivat toimia tärkeänä tukiryhmänä sinulle silloin, kun tarvitset rohkaisua, tai neuvoja Oranssi sarvikuono -haasteen suorittamisen suhteen.

3. Tunnista huutamisen syyt

Tämä on ehkä haasteen hankalimpia vaiheita. Sinun tulee kiinnittää huomiota, sekä analysoida itse mitkä ovat sellaisia tilanteita, jolloin sinun tekee mieli huutaa lapsille. Sinun tulee kirjata nämä tapahtumat ylös, merkiten tapahtuman ajankohdan sekä tapahtumien kulun mahdollisimman tarkasti, millaisella tuulella olit itse tapahtumien aikana, entä lapsesi, mikä oli lopullinen syy huutamiselle, jne. Näin pystyt tunnistamaan huutamiseen johtavat ongelmatilanteet, jotta pystyt jatkossa puuttumaan niihin.

4. Aloita harjoittelu

On aika lopettaa huutaminen! Tämä ei ole kuitenkaan asia, jonka opit yhdessä yössä: vaan kyseessä on pitkä prosessi. Tämän haasteen ensimmäisen päivän aikana voit esimerkiksi valita kävellä pois tilanteesta silloin, kun tunnet tarvetta korottaa ääntäsi. Kun aikaa kuluu, voit alkaa korvata huutamisen vähemmän aggressiivisilla äänillä, kuten eläimen ääntelyllä tai viheltelyllä.

Oranssi sarvikuono -tekniikka auttaa lopettamaan lapselle huutamisen

Kun toistat näitä itsehillintään perustuvia käytöksiä, huomaat, kuinka tapasi huutaa vähitellen katoaa. Muista pysyä rauhallisena tunnistaessasi ongelmatilanteen. Voit esimerkiksi hengittää syvän ja sulkea silmäsi, kuvitella hetken olevasi muualla ja tai kuuntelemalla musiikkia.

5. Muistuta itseäsi siitä, että huutaminen ei ole sallittua

Muistaaksesi tämän Oranssi sarvikuono -tekniikan, voit lisätä vaikka kotisi sisustukseen oransseja esineitä, tai pukeutua itse oranssiin asuun. Näin pidät mielessäsi jatkuvasti sen, ettei äänen korottaminen ole vaihtoehto.

6. Ole sinnikäs

Sinnikkyys on avain siihen, jotta pystyt loistamaan tässä haasteessa. On selvää, että varsinkin aluksi sinulla tulee olemaan vaikeuksia haasteen kanssa. Mutta älä anna vastoinkäymisten lannistaa itseäsi, vaan pysy tavoitteessasi. Ota virheesi enemminkin kannusteina, sekä mahdollisuuksina oppia niistä. Lisäksi on hyvä keskittyä pieniinkin saavutuksiin sekä vahvistaa itseäsi positiivisesti. Siten pystyt ohjaamaan ajatuksesi kohti rauhallista asennetta, sekä kiinnittämään huomiota omaan äänen käyttöösi. Näin pystyt jättämään huutamisen pois päivittäisestä elämästänne.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • McCraith, S. (2014). Yell Less, Love More: How the Orange Rhino Mom Stopped Yelling at Her Kids-and How You Can Too! Massachusetts: Four Winds Press.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.