Kuinka elämä muuttuu vauvan saapuessa?
Kun saamme tietää, että meistä tulee vanhempia, elämäntyylimme muuttuu täysin. Mentaliteettimme on muututtava nopeasti, sillä uusi elämä on meistä täysin riippuvainen. Vastasyntynyt vauva tarvitsee vanhempiaan optimaalisen fyysisen ja psyykkisen kehityksen saavuttamiseksi. Jatka lukemista saadaksesi tietää, kuinka elämä muuttuu vauvan saapuessa.
Kun meistä tulee vanhempia, meidän on valmisteltava monia asioita ennen vauvan saapumista (vaipat, vaatteet, vauvanhuone, synnytyssuunnitelma) ja tietysti psyykattava itsemme tuleviin elämänmuutoksiin. Kun pienokainen syntyy, velvollisuutemme lisääntyvät emmekä voi enää keskittyä vain parisuhteeseemme; jaamme nyt elämämme uuden, pienen ihmisen kanssa.
Kuinka elämä muuttuu vauvan saapuessa?
Elämämme muuttuu monin tavoin vauvan saapuessa. Raskauden aikana äidin kehossa tapahtuu muutoksia ja tunteet ovat pinnassa. Molempien vanhempien mentaliteetti muuttuu lopullisesti: siitä lähtien he keskittyvät jälkeläistensä hyvinvointiin. Tässä on joitakin muutoksia, joita vauvan saapuminen tuo mukanaan.
Emotionaaliset muutokset
Kun vauva on syntynyt, unen määrä vähenee huomattavasti, minkä vuoksi olemme henkisesti uupuneita. Kasvatuksessa tulee olemaan valtaisan ilon ja epävarmuuden hetkiä. Kaikki nämä tunteet ovat kuitenkin täysin normaaleja. Vauvan saapuminen on hetki, jolloin meidän on sopeuduttava uuteen elämään. Perheeltä tai ystäviltä saatu tuki voi olla suureksi avuksi.
Sosiaalinen elämä supistuu
Vauvan syntymän jälkeen sosiaaliset menot, joihin voimme osallistua, vähenevät huomattavasti, etenkin muutaman ensimmäisen kuukauden aikana. Sosiaalinen elämämme kutistuu, sillä olemme liian väsyneitä elämään kuten ennen vauvan syntymää.
Lisäksi dynamiikka lapsettomien ystävien kanssa muuttuu. Usein päädymme solmimaan ystävyyssuhteita muiden äitien ja isien, lastemme luokkatovereiden vanhempien, kanssa.
Lisää vastuuta
Vauvan saapuessa meillä on uusi vastuu: huolehtia pienestä ihmisestä, joka tarvitsee kaiken huomiomme. Lisäksi meidän on sovitettava velvollisuutemme työn kanssa, koska nyt meillä on perhe elätettävänä.
Vähemmän aikaa kumppanin kanssa
Aluksi molemmat vanhemmat keskittyvät vain vauvaan. Tärkeintä on lapsen hyvinvointi, ja siksi parisuhde jää taka-alalle. Tämä aiheuttaa usein ahdistusta, koska emme voi enää omistaa niin paljon aikaa kumppanillemme kuin haluaisimme, varsinkin jos toinen tai kumpikin käy töissä. Tilanne voi aiheuttaa suhteessa kitkaa, riitoja ja kommunikaatio-ongelmia. Tähän pisteeseen ajautumista kannattaa välttää mahdollisimman pitkälle ja hyödyntää kaikki mahdolliset tilaisuudet keskustella.
Muutoksia elämäntyylissä vauvan saapumisen jälkeen
Vauvan saapuminen tuo monia muutoksia perheeseen ja elämäntyyliin sekä opettaa paljon. Katsotaanpa joitakin muutoksia:
- Kummankin vanhemman omistautuminen ja vastuuntunto on suurempaa vauvaa kohtaan.
- Vanhemmuus tekee meistä vahvempia ja mullistaa täysin elämämme.
- Vanhemmat luopuvat asioista, joita he tekivät ennen vauvan syntymää, kuten iltariennoista, viikonloppureissuista tai television katselusta.
- Kulut kasvavat. Rahaa palaa muun muassa vaippoihin, vaatteisiin ja vauvanruokaan.
- Muutokset arjen rutiineissa. Meidän on säädettävä aikataulujamme, jotta voimme viettää enemmän aikaa vauvan kanssa.
- Unen määrä vähenee.
- Opimme, miten suurta rakkautta sydän voi tuntea omaa lasta kohtaan.
- Teemme kaiken vauvamme eteen ja hänen kanssaan.
- Tyytyväisyys, kun näemme hänen ensimmäisen hymynsä.
- Ilo, kun hän ottaa ensimmäiset askeleensa.
- Ylpeys siitä, että saamme olla tuon suloisen lapsen vanhempia.
On täysin normaalia, että elämä muuttuu vauvan saapuessa: se pyörii nyt kokonaan lapsen hoitamisen ja suojelemisen ympärillä. Lapsen hyvinvoinnista tulee ykkösprioriteettimme, ja vaikka muutokseen sopeutuminen voi olla aluksi vaikeaa, aina kun näemme hänen pienet kasvonsa, ponnistelumme palkitaan.
Uuden elämän tuominen maailmaan on upeinta mitä voimme kokea, ja vaikka elämämme muuttuu, vastuumme lisääntyy ja säästömme kutistuvat, lapsi on suurin lahjamme.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hidalgo, M. V., & Menéndez, S. (2003). La pareja ante la llegada de los hijos e hijas. Evolución de la relación conyugal durante el proceso de convertirse en padre y madre. Infancia y Aprendizaje, 26(4), 469-483. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/021037003322553851
-
Hidalgo García, M. V., & Menéndez Álvarez-Dardet, S. (2009). Apoyo a las familias durante el proceso de transición a la maternidad y la paternidad. Familia: Revista de ciencias y orientación familiar, 38, 133-152.
-
Freud, J. K. (2014). El reto de ser padres. B DE BOOKS.