Lasten kotityölistat ja niiden edut
Kotitöiden tekeminen on tärkeää lapsen kehityksen kannalta, ja lapsen motivoimiseksi voidaan ottaa käyttöön kotityölista. Hyvin tehdyt kotityölistat auttavat lasta seuraamaan vanhempiensa asettamia ohjeita ja aikatauluja.
Aikataulu auttaa järjestämään päivän aktiviteetit loogiseen järjestykseen, ja lapsi oppii suorittamaan tiettyjä tehtäviä itsenäisesti. Onko teidän kodissanne otettu käyttöön kotityölistoja arkea helpottamaan?
Miksi lasten kotityölistat ovat välttämättömiä?
Aluksi saattaa olla niin, että lapset eivät kuuntele aikuisten antamia ohjeita. Sinun pitää toistaa ohjeet muutamaan kertaan, ennen kuin saat lapsen kuuntelemaan niitä.
Välttääksesi tämän, lasten kotityölistat ovat mainio apukeino. Ne auttavat lapsen psykkisessä kehityksessä sekä kypsymään nopeammin.
Ei ole parempaa keinoa lapselle oppia tekemään kotitöitä – joita he osaavat tehdä myös aikuisena -, kuin aloittamalla niiden tekeminen jo nuorella iällä.
Kuinka auttaa lasta tekemään kotityölistoja?
Lapsi voi tehdä itse oman kotityölistansa. Näin hän on myös innostuneempi asiasta. Sinun on kuitenkin hyvä auttaa häntä sen tekemisessä. Voitte aloittaa istumalla alas ja ottamalla esille kynän ja paperia.
Aloita kysymällä lapselta, mitä hän haluaisi tehdä heti herättyään. Kirjoita sitten ylös kaikki lapsen antaman vastaukset.
Muokkaa ja järjestele vastauksia. Pidä mielessä pääajatus ja sijoita kaikki tehtävät paperille.
On hyvin tärkeää, että jokaista kotityötä kuvataan mahdollisimman vähin sanoin. Voit myös lisätä sanojen viereen kuvia, jotta lapsi osaa tulkita listaa myöhemmin.
Anna lapsen piirtää kuvat listaan. Toinen vaihtoehto on käyttää valmiita kuvia kuvaamaan jokaista kotityötä.
Mitä etuja on kotityölistojen hyödyntämisellä jo pienestä pitäen?
Rutiinit auttavat lasta järjestämään mieltään sekä antavat tarpeeksi aikaa kunkin tehtävän tekemiseen.
Lasten kotityölistat auttavat lasta keskittymään, oppimaan itsenäisyyttä, stimuloimaan itsetuntoa, olemaan muista riippumattomia ja saavuttamaan asioita itsekseen, sekä kasvattamaan lapsen vastuullisuutta.
Kun lapsi oppii seuraamaan päivittäisiä rutiinejaan jo varhain, hänestä tulee järjestelmällisempi sekä se edistää myös lapsen vastuuntuntoa. Lapsi oppii sitoutumaan asioihin paremmin, on tietoisempi omasta käytöksestään sekä vastuussa omasta toiminnastaan.
Turvallisuus ja itsenäisyys
Yksi lasten kotityölistojen käyttämisen mahtavista eduista on se, että se parantaa lapsen itsetuntoa.
Kun lapsi tekee päivittäin tutut rutiinit, lapsi on varmempi itsestään, luottaa paremmin muihin ihmisiin sekä näkee maailman positiivisemmin. Samalla lapsi tuntee, että hän pystyy jossain määrin hallitsemaan ympäristöään, jossa elää.
Kotityölistat myös stimuloivat lapsen itsenäisyyttä, sillä tiettyjen rutiinien seuraaminen on mahtavaa harjoitusta olemaan muista riippumaton. Kun lapsi oppii suorittamaan tehtäviään itsekseen, hän on vanhemmistaan itsenäisempi ja kehittää omia kykyjään.
Auttaa kommunikoinnissa ja henkisessä kehityksessä
Kotityölistat edistävät perheen keskeistä kommunikaatiota positiiviseen suuntaan. Voi olla uuvuttavaa muistuttaa lasta jatkuvasti siitä, mitä hänen pitäisi tehdä.
Tämä onkin usein syynä riitatilanteisiin. Tunnet myös olosi vähemmän stressaantuneeksi, jos lapsi tekee sitä, mitä hänen kuuluukin tehdä.
Kotityölistojen seuraaminen auttaa myös lapsen emotionaalisessa kehityksessä. Lapsi ymmärtää päivittäiset rutiinit selkeästi, mikä vaikuttaa häneen positiivisesti, sillä hänen elämänsä on jonkinlaisessa järjestyksessä.
Tämä luo myös lapselle turvallisuuden tunnetta, mikä voi johtaa ajan kuluessa parempaan itsehillintään sekä itseluottamukseen.
Joitakin ideoita
Kotityölistat ovat yksinkertaisia talukkoja, jotka sisältävät erilaisia sarakkeita. Toiselle puolelle listaa sinun tulisi kirjoittaa viikonpäivät. Kirjoita sitten toiselle puolelle listaa kotityöt, jotka lapsen tulisi tehdä, kuten siivous, aamupalan valmistus, hampaiden harjaus ja syöminen.
Taulukon keskellä on tyhjä sarake, johon lapsi kirjoittaa ajan, milloin kotityö on suoritettu.
Kun viikko on ohi, ja lapsi on suorittanut kaikki kotityönsä ilman, että häntä on tarvinnut muistuttaa, anna hänelle pieni palkinto. Se tulee motivoimaan lasta jatkamaan samaan malliin. Muista kuitenkin antaa lapselle jotakin, jolla on tunnearvoa, eikä täysin materiaalista hyödykettä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lentini, Rochelle; Fox, Lise. Guía de rutinas familiares: Soluciones positivas para las familias; Centro sobre los Fundamentos Sociales y Emocionales para el Aprendizaje Temprano; 46 págs.
- Tello, M. (2016). Beneficios de los hábitos y rutinas en niños. [online] Panorama. Disponible en: https://www.panorama.com.ve/pitoquito/Beneficios-de-los-habitos-y-rutinas-en-ninos-20161011-0063.html
- Arrieta Núñez, J., Iturri Lucero, A., & Santibáñez Monsalve, C. (2018). Relación entre rutinas familiares y desarrollo de Funciones Ejecutivas en niños y niñas de 5 y 6 años de edad de tres colegios de tipo particular pagado, particular subvencionado y municipal de las regiones Metropolitana y de Valparaíso en 2017. http://repositorio.umayor.cl/xmlui/handle/sibum/6082
- Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas, 10(2), 183-201. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-69242011000200009&script=sci_arttext
- Prado Borja, C. (2014). La importancia de las rutinas en niños de educación inicial de 3 a 5 años (Bachelor’s thesis, Quito, 2014). http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3316