Lapsen tukehtuminen – syyt ja apukeinot
Lapsen tukehtuminen ei ole riski ainoastaan vauvojen kohdalla, vaan myös vanhemmilla lapsilla. Kun lapset kasvavat, ja vielä kauan imettämisen lopettamisen jälkeen, heillä on tapana työntää sormiaan sekä esineitä niin suuhunsa kuin nenäänsäkin. Nämä toimet voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.
Mikäli lapsesi työntää marmorikuulan nenäänsä tai nielee kolikon, sinun kannattaa muistaa, että kyseessä on lapselle täysin normaali kehitysvaihe. Tällaisen toiminnan avulla lapsi tutkii ympärillään olevaa maailmaa.
On kuitenkin tärkeää opettaa lapsille, että on vaarallista laittaa tiettyjä esineitä suuhun ja nenään.
Meidän tulisi lisäksi osata erottaa, milloin kyseessä on lapsen tukehtuminen johonkin esineeseen ja milloin on kyse jostakin muusta tukehtumisen tunteen aiheuttajasta. Tässä muutamia esimerkkejä jälkimmäisestä:
- Henkitorven lihasten turpoaminen (näin käy mm. allergioiden vuoksi)
- Myrkyllisten aineiden nauttiminen vahingossa
- Refluksi tai oksenteleminen (tajuttomuuden aikana)
- Hyönteisten pistot
Jokaisessa yksittäisessä tapauksessa tulisikin ottaa käyttöön tilanteeseen sopivat toimenpiteet lapsen hapenkulun palauttamiseksi.
Mistä lapsen tukehtuminen johtuu – yleiset syyt
Tukehtumiseksi määritellään henkitorven tukkeutuminen jonkin kiinteän tai muovattavissa olevan esineen vuoksi (esimerkkinä erilaiset lelut, ilmapallot, paperi, kolikot, purukumi, pienet makeiset ja muun tyyppiset ruuat), joka estää kokonaan tai osittain ilmavirran kulun.
Jos lapsen hengityksen kulkeminen estyy kokonaan, aikaa on noin neljä minuuttia avata hengitystiet, sillä vaarana on lapsen tukehtuminen ja sen aiheuttama kuolema.
Kuinka estää lapsen tukehtuminen
Lapset, jotka ovat ikänsä puolesta lähellä vieroitusikää äidistä, vaativat enemmän valvontaa ja tarkkailua välttyäkseen tukehtumiselta.
Siksi on tärkeää opettaa heille, etteivät he juo enemmän kuin pystyvät. Tällä tavalla lapset oppivat tiedostamaan (kun juovat tuttipullostaan tai vaikkapa pillimehua), kuinka pitkälle he voivat mennä ja miksi on tärkeää syödä ja juoda aina vain vähän kerrallaan.
Vauvat ja alle vuoden ikäiset lapset yleensä hätäilevät juomisen kanssa, ja tämä voi johtaa usein tukehtumisriskiin.
Ensimmäisen elinvuoden aikana sinun tulisi tarkkailla lapsen kehitystä kiinteiden ruokien syömisessä oppiaksesi tunnistamaan sellaiset ruoat, joita lapsi voi syödä turvallisesti yksin ja joiden kohdalla häntä taas tulee valvoa tarkemmin, jotta vältytään tukehtumisvaaralta.
Yleensä 3–5 vuoden ikäiset lapset kärsivät eniten tukehtumisista, joita aiheuttavat mm. pienet lelut ja esimerkiksi kolikoiden tai muiden pienten esineiden syöminen.
Siksi onkin tärkeää vahtia heidän leikkihetkiään, etenkin jos lapsesi yrittää syödä lelujaan tai jos ne ovat riittävän pieniä tullakseen nielaistuiksi vahingossa.
Toisaalta lapsi voi tukehtua täysin odottamattomallakin hetkellä. Yleisesti ottaen näin saattaa tapahtua ruokailun aikana tai lääkkeen ottamisen yhteydessä. Näin käy silloin, kun lapsi ei ole vielä täysin oppinut syömään oikein (pureskelemaan ja nielemään ruokaa oikeaoppisesti).
Näin toimit, jos lapsi meinaa tukehtua
Pysy rauhallisena
Näissä tilanteissa aivan ensimmäisenä on tärkeää pysytellä rauhallisena, jotta pystyt tarvittaviin toimiin ajoissa ja oikealla tavalla. Aikaa ei ole tuhlattavissa, kun kyseessä on lapsen tukehtuminen.
Lisäksi oma panikointisi voi saada myös lapsen panikoimaan, mikä puolestaan entisestään haittaa lapsen hapensaantia. Tällöin vaaralliseen tilanteeseen puuttumiseen annettu aikaraja pienenee entisestään.
Anna voimakkaita läpsyjä lapsen selkään
Tämä on yksinkertaista, helppo toteuttaa ja lisäksi nopea apukeino tukehtuvan lapsen auttamiseksi.
Poista tukehtumisen aiheuttanut esine käsin
Jos lapsi tukehtuu sellaiseen esineeseen, jonka pystyt näkemään, voit yrittää irrottaa esineen lapsen kurkusta käyttäen apuna käsiäsi tai jonkinlaisia pihtejä tai pinsettejä.
Heimlichin ote
Tämä on simppeli tekniikka, jota sinun tulisi käyttää silloin, kun lapsi on todella vaarassa tukehtua. Tässä liikkeessä käsivarret viedään takaapäin tukehtumisvaarassa olevan henkilön ympärille ja kädet liitetään yhteen rintalastan ja navan välissä.
Kun olet päässyt tähän asentoon, pumppaa tätä aluetta potilaan vatsan suuntaan. Tämän tekniikan ideana on käyttää mahalaukun painetta pumppausvälineenä, jotta äkillinen paine ampuu ilmaa henkitorven suuntaan. Tämä työntää jumissa olevaa esinettä ulos ja estää sitä tukkimasta ilmavirtausta.
Tajuttomuus
Mikäli lapsi menee tajuttomaksi, suorita yllä kuvailemamme Heimlich-ote.
Jos olet onnistunut poistamaan hengitystä haitanneen esineen, mutta lapsi pysyy tajuttomana tai on menettänyt tajuntansa tapahtuman aikana, vie korva lapsen nenän ja suun lähettyville kuulostellaksesi, hengittääkö lapsi.
Jos lapsi ei hengitä, sinun tulee antaa tekohengitystä suusta suuhun ja painella lapsen rintalastaa rytmisesti lapsen elvyttämiseksi.
Ensiapua annettuasi soita välittömästi ambulanssi, jotta he voivat ottaa tilanteen haltuun ja saada lapsen tilan stabiiliksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- DeGeorge KC, Neltner CE, Neltner BT. Prevention of Unintentional Childhood Injury. Am Fam Physician. 2020 Oct 1;102(7):411-417.
- Hitosugi T, Tsukamoto M, Hirokawa J, Yokoyama T. In dental office, supine abdominal thrust is recommended as an effective relief for asphyxia due to aspiration. Am J Emerg Med. 2018 Jul;36(7):1301.