Lapsen opettaminen siivoamaan 10 vinkin avulla - Äitiyden Ihme
 

Lapsen opettaminen siivoamaan 10 vinkin avulla

Kuinka usein olet käskenyt lastasi siivoamaan huoneensa vain kuullaksesi hänen kieltäytyvän? Tarjoamme muutamia neuvoja, joiden avulla lasta voidaan auttaa ymmärtämään paremmin järjestyksen ja siisteyden arvo.
Lapsen opettaminen siivoamaan 10 vinkin avulla
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 14 maaliskuuta, 2019

Jokainen vanhempi tietää, ettei lapsen opettaminen siivoamaan ole helppo tehtävä. Jos perheessänne on haasteita saada lapsi järjestämään huoneensa ja pitämään se siistinä, jatka lukemista.

Yleensä lastenhuoneet ovat pieniä tiloja, ja huoneen jakaminen sisarusten kesken on tavallista – kuten on myös tilanpuute. Lastenhuoneeseen varastoidaan usein eri vuodenaikoina käytettäviä vaatteita ja vanhoja leluja. Lapsi ei voi pitää huonettaan järjestyksessä, jos kaapit pursuilevat tavaraa, laatikot ovat täynnä ja lelut peittävät lattiatn. Ratkaisuna ongelmaan ovat järjestys, varastointi ja yksinkertaistaminen.

Lapsen opettaminen siivoamaan 10 vinkin avulla

Kuten vanhemmat tietävät, lapset ja sotku eivät ole epätavallinen yhdistelmä. Seuraavaksi listaamme muutamia neuvoja, joiden avulla lapsen opettaminen siivoamaan onnistuu ja lastenhuone pysyy jatkossa siistimpänä ja paremmassa järjestyksessä.

1. Varaa paikka jokaiselle tavaralle

Kun jokaisella tavaralla on paikkansa, lapsi on paitsi halukkaampi asettamaan tavarat takaisin säilytykseen, hän on myös mielissään löytäessään helposti kallisarvoiset lelunsa.

2. Hyödynnä kaikki säilytystila

Hyödynnä laatikostoja, kaappeja, koukkuja ja koreja säilytystilan maksimoimiseksi. Kaikkien näiden tulee olla oikealla korkeudella ja sopivassa paikassa lasta ajatellen. Voit myös nimikoida hyllyt ja korit, jotta lapsi tietää, mihin kukin esine kuuluu. Jos hän ei vielä osaa lukea, voit käyttää kuvia ja symboleita.

3. Muodosta rutiini

Rutiini siivousta ja järjestystä koskien toimii niin lapsilla kuin aikuisilla. Sängyn petaaminen aamuisin, repun ripustaminen naulakkoon kotiin saavuttaessa ja lelujen laittaminen paikoilleen ennen uusien esiin ottamista, ovat muutamia hyviä esimerkkejä pienistä toimenpiteistä, joilla saadaan aikaan iso ero kodin siisteydessä.

Lapsen opettaminen siivoamaan 10 vinkin avulla

4. Käytä hyllyjä

Hyllyt sopivat muuhunkin kuin kirjojen säilytykseen, sillä voit asettaa niille lapsen leluja ja taideteoksia.

5. Auta tarvittaessa

Lapsen iästä riippuen joudut mahdollisesti auttamaan tätä siivouksessa. Nuorempien lasten kohdalla voit hyödyntää pelejä tai tarinoita, jotka rohkaisevat siisteyteen ja opettavat sellaisia arvoja kuten itsenäisyys ja vastuu omista tavaroista.

6. Älä lahjo tai palkitse

Älä käytä apuna lahjuksia tai palkintoja edistääksesi lapsen itsenäisyyttä ja pitääksesi hänen huoneensa järjestyksessä – saavutat parempia tuloksia opastamalla ja rohkaisemalla.

7. Esittele paikat vaatteiden säilytykseen

Aloita vaatekasalla ja aseta yksitellen vaatteet paikoilleen. Jos lapsi ei osaa ripustaa vaatteita, tämä on hyvä hetki asian opettamiseen. Kun yksi pino on saatu paikoilleen, siirry seuraavaan, kunnes huone on siisti.

Kun kaikella on paikkansa, lapsi on halukkaampi siirtämään tavarat takaisin säilytykseen.

8. Käytä säilytyslaatikoita

Avohyllyt eivät sovi lapsen tavaroiden säilytykseen. Lelujen säilytykseen paras valinta ovat laatikot. Voit käyttää avoimia tai kannellisia muovilaatikoita pienille leluille, ajoneuvoille, legoille, pehmoleluille ja muille vastaaville esineille.

Laatikoiden hyötynä on erityisesti se, että ne auttavat vanhempia pitämään käytössä olevien lelujen määrän kurissa. Kun lapsi haluaa alkaa leikkiä uudella lelulla, hänen tulisi laittaa aiempi omaan laatikkoonsa.

9. Järjestä alhaalta ylöspäin

Lapsen pituus huomioiden, aloita huoneen alempien tasojen siivoamisesta ja etene sitten ylöspäin. Samoin suurimman osan leluista ja tavaroista tulisi olla alahyllyillä, alalaatikoissa tai lattialla. Korkeimmat tasot kannattaa varata harvoin käytössä oleville tai esimerkiksi vanhempien tavaroille.

Lapsen opettaminen siivoamaan 10 vinkin avulla

10. Osallistu

Edistääksesi lapsen siivousintoa, osallistu myös itse prosessiin. Yhdessä pystytte suunnittelemaan sellaisen järjestysmenetelmän, joka on lapsesi mielestä järkevä. Jos hän on mukana suunnittelussa, hän pystyy paremmin ymmärtämään järjestämisen logiikan ja pitämään huoneensa siistinä.

Esittelemämme yksinkertaiset vinkit paitsi auttavat lasta pitämään huoneensa siistinä, myös lisäävät vanhempien rauhallisuutta, kun koti on hiukan paremmassa järjestyksessä. Muista, että järjestyksen arvostus on asia, jonka lapsi pitää mielessään koko loppuikänsä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.