Mitä tehdä, jos lapsesi haluaa värjätä hiuksensa? - Äitiyden Ihme
 

Mitä tehdä, jos lapsesi haluaa värjätä hiuksensa?

Jos lapsesi haluaa värjätä hiuksensa, päätöksestäsi riippumatta on tärkeää, että selität värjäämisen edut ja haitat.
Mitä tehdä, jos lapsesi haluaa värjätä hiuksensa?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 05 maaliskuuta, 2024

Idolit, perheenjäsenet, muoti ja ystävät: Usein nämä ihmiset vaikuttavat lasten haluun muuttaa ulkonäköään. “Haluan saman hiusvärin kuin lempilaulajallani” tai haluan saman hiustenleikkauksen kuin parhaalla ystävälläni”. Jotkut näistä muutoksista, kuten otsatukka, eivät ole iso asia, kun taas toiset, kuten hiusvärien käyttö, saavat meidät pohtimaan. Mitä sitten voit tehdä, jos lapsesi haluaa värjätä hiuksensa? Kerromme sinulle tässä artikkelissa.

Mitä tehdä, jos lapsesi haluaa värjätä hiuksensa

Vanhempana olet todennäköisesti yllättynyt monesti lapsesi “ensimmäisistä kerroista“. Esimerkiksi silloin, kun hän sanoi kirosanan ensimmäistä kertaa, osoitti mielenkiintoa tiettyä aihetta kohtaan tai ensimmäisen kerran pyysi sinua antamaan hänen tehdä jotain itse. Yksi niistä hetkistä saattaa myös olla, kun hän kertoo sinulle haluavansa värjätä hiuksensa. Ehkä sinulla on jo mielipide asiasta, mutta jos olet epävarma, on aina hyvä neuvotella ja ottaa asiasta selvää.

Ensinnäkin on hyvä tietää, että lasten hiukset, kuten muukin vartalo, vahvistuvat kehittyessään. Saatat siis huomata, että nuorempana hiukset ovat hieman hennommat. Tästä syystä hiusvärien, ja erityisesti permanenttien ja valkaisun, käyttöä ei suositella.

Muista myös, että koska nämä eivät sovellu varhaiselle iälle, kemikaalit voivat aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia. Nämä voivat vaihdella allergioista ja ihoärsytyksestä silmien polttamiseen ja jopa kurkun kutinaan.

Teini-ikäinen tyttö, jolla on moniväriset hiukset.
Tuotteet, jotka ovat erittäin vahvoja niiden sisältämien kemikaalien määrän vuoksi, voivat aiheuttaa haittavaikutuksia lapsille.

Nämä asiat kannattaa pitää mielessä, kun lapsesi haluaa värjätä hiuksensa

Tässä on joitain ehdotuksia vastataksesi lapsesi pyyntöön värjätä hiukset.

Jos et anna hänelle lupaa…

Jos kieltäydyt antamasta lapsellesi lupaa värjätä hiuksiaan, harkitse seuraavia seikkoja:

  • Anna pätevä syy: Vaikka on olemassa tuotteita, jotka eivät ole pysyviä, jos päätät, että lapsesi ei sovi käyttää minkäänlaista hiusväriä, on tärkeää selittää syyt siihen. Voit esimerkiksi puhua hiusten hauraudesta ja kertoa, että värjääminen on parempi tehdä myöhemmin.
  • Vältä lauseita, jotka osoittavat pakottamista, kuten: “Sinun täytyy totella minua, koska olen äitisi” tai “lopeta protestoiminen ja tee mitä sanon”. Nämä käskyt eivät suinkaan ole selittäviä ja lapsen ymmärtämistä helpottavia, vaan liittyvät enemmän auktoriteettiin kuin kasvatukseen. Varsinkin jos lapsi näkee, että sinä itse värjäät hiuksesi, ja jos et anna hänelle johdonmukaista selitystä, hän ajattelee, että haluat vain kontrolloida häntä.
  • Käytä yksinkertaisia argumentteja: Voit selittää päätöksesi syitä käyttämällä lapsen ikään mukautettua kieltä. Tällä tavalla hänen on paljon helpompi ymmärtää kieltäytymisesi. Samalla on syytä mainita tämän päätöksen väliaikainen luonne: “Ei” ei tarkoita, että et koskaan anna hänen tehdä sitä. Nuorena on mahdollista, että halu värjätä hiukset liittyy enemmän roolipeleihin ja tutkimiseen. Siksi voit ehdottaa vaihtoehtoa, kuten peruukin tai värillisten irtosuortuvien käyttöä.

Jos annat luvan…

Lapsesi haluaa värjätä hiuksensa siniseksi.
Pysyvät väriaineet voivat vaikuttaa haitallisesti hiuksiin, joten on parempi valita poispestävä tuote.

Jos olet päättänyt, että lapsesi voi värjätä hiuksensa, voit ryhtyä seuraaviin varotoimiin:

  • Älkää valitko kestovärejä: Uusi ilme voidaan saada aikaiseksi poispestävällä tuotteella, joka ei aiheuta haitallisia vaikutuksia.
  • Anna tietoja: Kerro lapsellesi toimenpiteestä ja sen mahdollisista vaikutuksista hänen hiuksiinsa. Anna hänelle myös ohjeita hiusten hoidosta ja hiusten palautumisesta. Tällä tavalla lapsesi voi myös itse päättää, toteuttaako hän pyyntönsä, samalla kun opetat häntä olemaan vastuussa valinnoistaan.
  • Poista tuote nopeasti: Vaikka kyseessä olisikin pintavärjäys, on suositeltavaa poistaa se hiuksista samana päivänä kun se on levitetty. Kun teet niin, varo, ettei se joudu kosketuksiin hänen silmiensä kanssa.
  • Varmista, ettei allergista reaktiota esiinny: On tärkeää aloittaa työskentelemällä pienellä rajoitetulla alueella. Levitä tuotetta ja odota sitten muutama minuutti tarkastellaksesi, mitä tapahtuu.
  • Ajattele asteittaista muutosta: On tärkeää, että kerrot hänelle aiheesta ja ehkä suosittelet asteittaista muutosta. Monilla lapsilla ja nuorilla on jatkuvasti muuttuvat maut ja kiinnostuksenkohteet, joten heidän tämänhetkinen ulkonäkönsä muuttuu pian. Joten voit esimerkiksi ehdottaa, että sen sijaan, että hän vaihtaisi tumman sävynsä platinablondiin, hän voi kokeilla jotain vähemmän radikaalia sävyä tai raitoja.

Tietoon perustuvia päätöksiä

Jos lapsesi haluaa värjätä hiuksensa, päätöksestäsi riippumatta on aina tärkeää asettaa pyyntö kontekstiin. Miksi hän haluaa tehdä sen? Joskus se on vain halu tutkia ja kokea muutos. Toisissa tapauksissa, ehkä enemmän murrosiässä, se saattaa olla ryhmäilmiö, “olla kuin muut”. Tai ehkä lapsesi ei tunne vielä itseään kovin hyvin.

Lähestymällä lastasi ja puhumalla hänen kanssaan voit sinäkin oppia tuntemaan hänet paremmin ja ymmärtämään hänen motivaationsa. Tällä tavalla voit myös tarjota neuvojasi sen suhteen, mikä on mielestäsi parasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Benaiges,Aurora (2007). Tintes capilares. Evolución histórica y situación actual. Offarm: farmacia y sociedad, ISSN 0212-047X, Vol. 26, Nº. 10 (NOV), 2007, págs. 68-72.
  • Troice, E. M., & Icaza, M. A. V. A. (2001). Como Poner Limites a Tus Ninos Sin Danarlos. Editorial Pax México.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.