Lapsen ja isän riehakas leikki on hyväksi - Äitiyden Ihme
 

Lapsen ja isän riehakas leikki on hyväksi

Lapsen ja isän riehakas leikki on hyväksi
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsen ja isän riehakas leikki ja siitä aiheutuva melu ja pauke saattavat huolettaa äitiä. Tällainen leikki saattaa kuitenkin edistää lapsen onnellisuutta.

Lapsen ja isän riehakas leikki

Po Bronsonin ja Ashley Merrymanin kirjoittamassa kirjassa Top Dog käsitellään voittamisen ja häviämisen tiedettä, ja kirjan kirjoittajien mukaan rajumpi leikki voi tarjota lapselle kilpailuetua. Heidän mukaansa riehakkaampi leikki myös auttaa lasta menestymään paremmin jatkuvasti monimutkaistuvassa maailmassa.

Voimme aistia sen maagisuuden, mikä isän ja lapsen välillä vallitsee lapsen kiivetessään isänsä päällä, vaikka saattaakin pelottaa ajatus siitä, että pian sattuu tai jotain menee rikki. Tällainen leikki on kuitenkin hyvin erityislaatuista, nimittäin se vahvistaa lapsen ja isän välistä suhdetta.

Mutta tiesitkö, että isän ja lapsen välinen suhde vaikuttaa paljon myös siihen, miten lapsi näkee maailman? Ja siihen, miten lapsi näkee itsensä osana maailmaa? Tai tiesitkö, että lapsen ja isän välinen riehakas leikki voi auttaa lasta suojautumaan lapsuusajan masennukselta? On tärkeä ymmärtää, että riehakkaammat leikit ovat hyvä tapa purkaa energiaa ja päästellä höyryjä. Samalla ne opettavat lapselle rajojen asettamisen taitoa. Kun isän ja lapsen hurjaa leikkiä katsoo toisesta perspektiivistä, voit siis rentoutua ja nauttia näistä hetkistä.

Lapsen ja isän riehakas leikki on hyväksi

Lapsen ja äidin välinen suhde

Äiti omistaa jokaikisen solunsa lapsen ravitsemiseen, hoivaamiseen ja suojelemiseen. Äiti on valmiina kiirehtimään paikalle lohduttamaan ja helpottamaan lapsensa oloa jokaisen lapsen vuodatetun kyyneleen, kaatumisen tai polviruhjeen vuoksi. Äitiys mahdollistaa syvemmän yhteyden ja lapsen kanssa symbioosissa elämisen. Äidin ja lapsen välinen yhteys on paljon syvempi kuin koskaan olisi voinut kuvitellakaan.

Lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana lapsi vaatii vanhemmiltaan enemmän. Vanhemmat omaksuvat aktiivisen osallistujan roolin, ja lapsi ennemminkin seuraa vanhempiensa antamaa esimerkkiä. Tulee kuitenkin aika, jolloin vanhempien ei enää tarvitse olla niin aktiivisia tai osallistuvia.

Lapsen ja vanhempien välinen suhde jatkaa kehittymistään itsenäisemmällä ja erityisemmällä tavalla. Äidin ja lapsen välinen suhde kehittyy varhaislapsuudessa, kun taas isän ja lapsen välinen suhde kehittyy hieman myöhemmin, kun isän rooli tarkentuu turvallisena maaperänä, jolla lapsi voi tutkia ja ottaa riskejä.

Millaista on lapsen ja isän riehakas leikki?

Riehakas leikki on molemminpuolin päällekäyvää ja vuorovaikutteista leikkiä, joka vaatii suurta luottamusta toiseen. Tärkeintä leikissä on se, että kukaan ei loukkaa itseään. Kun lapsi on saanut leikkiä hurjia leikkejä, lapsi on rentoutuneempi ja onnellisempi. Sillä on siis olennainen merkitys lapsen ja isän välisen vahvan ja kestävän suhteen luomisen kannalta.

Lapsen ja isän riehakas leikki on hyväksi

Tällainen leikki auttaa luomaan perustan sille kehityksen osa-alueelle, joka auttaa lasta toimimaan maailmassa. Se myös tasoittaa tulevien sukupolvien polkua menestykseen ja onnellisuuteen sosiaalistamalla lasta, jotta hän voi aikanaan kasvaa hyväksi vanhemmaksi.

Lapsi ja isä voivat leikkiä monenlaisia riehakkaita leikkejä. Äärimmäisen fyysisiä leikkejä karsastava isä voi helposti löytää toisenlaisia leikkejä, jotka sopivat paremmin hänelle ja lapselleen. Toisin kuin muut eläimet, ihminen tarvitsee isäänsä paljon muuhunkin kuin vain syntymiseen. Vanhemmilla on avainrooli lapsen psykologisten ja emotionaalisten piirteiden optimaalisessa kehityksessä. Näihin piirteisiin kuuluu mm. empatia, tunteiden hallinta sekä kyky ohjata sosiaalisia suhteita.

Hurjat leikit ovat hyväksi lapselle

Lapsen leikkiessä hurjia leikkejä isänsä kanssa, isä yllyttää lastaan ja sitten rauhoittaa häntä. Tämä kaava opettaa lasta kontrolloimaan tunteitaan – se on piirre, jota arvostetaan kovasti myös kavereiden keskuudessa. Isänsä kanssa riehakkaasti leikkivä lapsi kehittää todennäköisemmin terveen suhteen aikuisiin. Hän myös todennäköisemmin pystyy säilyttämään sosiaalisesti vakaan aseman ja kasvaa vanhemmiten päteväksi vanhemmaksi. Tässä mielessä lapsensa terveeseen kehitykseen sijoittava isä tarjoaa myös etulyöntiaseman mahdollisille tuleville lapsenlapsilleen.

Kaikki lapset tarvitsevat rakastavaa fyysistä kontaktia, ja niin tyttöjen kuin poikienkin tulisi saada sellaista omalta isältään. Rajuissa leikeissä lapsi ja isä voivat kokea samankaltaisen endorfiinien aiheuttaman hyvän olon kuin urheilussa, sekä kunnon halauksen aikaansaaman oksitosiiniryöpyn. Tämä hyödyttää lasta samalla tavoin, kuin oksitosiinia vapautuu lapsen saadessa lohdutusta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.