Miksi lapselle ei kannata antaa kaikkea hänen haluamaansa?
Lapselle ei kannata antaa kaikkea hänen haluamaansa, sillä tällä voi olla suurempi vaikutus hänen kehitykseensä kuin kuvittelemmekaan. Suojellessamme lasta turhautumisen tunteilta, saatamme tahtomattamme kasvattaa hemmotellun ja huonokäytöksisen nuoren.
Moni vanhempi antaa lapsen pelata videopelejä koko päivän tai ostaa tälle kaupasta karkkia keskellä viikkoa vain välttyäkseen kyyneliltä ja julkisella paikalla alkavalta kiukkukohtaukselta.
Jopa jotkut ammattilaiset, kuten lastenlääkärit, suosittelevat, että lapsen annetaan syödä ja nukkua miten paljon tahansa ja koska tahansa oman mielensä mukaan. Tällaisilla metodeilla kuitenkin opetetaan lapselle, että vanhempi joustaa ja antaa periksi kaikissa tilanteissa.
Lapsi voi alkaa ajatella, että hänellä on oikeus saada mitä tahansa pelkästään pyytämällä, näkemättä itse vaivaa. Pahimmillaan tällainen lapsi kasvaa itsekkääksi ja pinnalliseksi nuoreksi. Jos vanhempi todella välittää lapsensa tulevaisuudesta, hän kasvattaa tästä ihmisen, jolla on hyvät ja terveet arvot.
Miksi lapselle ei kannata antaa kaikkea hänen haluamaansa?
Lapsi, joka saa kaiken haluamansa, ei koe koskaan turhautumisen tunteita. Nämä tunteet ovat kuitenkin tärkeitä ja tarpeellisia siinä mielessä, että ne opettavat lapselle taitoja, joita tarvitaan tulevaisuudessa haasteita kohdattaessa.
Pahimmassa tapauksessa vanhemmat muuttuvat lapsen palvelijoiksi, jotka käyttävät aikansa pitääkseen lapsen tyytyväisenä ja tarjotakseen tälle kaiken tämän haluaman. Tällainen lapsi voi kuvitella, että vanhempien kuuluu totella hänen jokaista käskyään, vain koska he ovat hänen vanhempiaan. Tämän tuloksena lapsi ei koe tarvetta ansaita mitään itse – koska hänen ei ole koskaan tarvinnut.
Valitettavasti hemmotellut lapset ovat usein itsekkäitä, pomottelevia, aggressiivisia, suvaitsemattomia ja pinnallisia. He välittävät materiasta, eikä heillä ole empatiankykyä. He eivät myöskään ymmärrä vaivannäön arvoa, eivätkä halua ottaa vastuuta asioista.
Yksikään vanhempi tuskin haluaa lapselleen kuvatun mukaista elämää. Lapsen jatkuva hemmottelu ja tämän jokaiseen toiveeseen ja käskyyn taipuminen ei loppujen lopuksi hyödytä kumpaakaan osapuolta. Tällä tekniikalla vanhemmat eivät auta lasta kasvamaan ja kypsymään.
Pienet lapset pyytävät tavallisesti yksinkertaisia ja helposti hankittavia tai toteutettavia asioita, mutta lapsen kasvaessa myös pyynnöt monimutkaistuvat.
Mitä riskejä on siinä, että lapsi saa kaiken haluamansa?
- Suvaitsemattomuus. Etenkin kahden ja neljän vuoden ikäiset lapset turhautuvat, kun he eivät saa tahtoaan läpi. Tämä on tärkeä osa oppimista. Hemmottelemalla lastaan vanhemmat kasvattavat nuoren ja aikuisen, joka ei pysty käsittelemään turhautumista. Hän ei osaa toimia tilanteessa, joka ei etene hänen suunnitelmansa tai tahtonsa mukaan – ja jokainen meistä törmää tällaisiin tilanteisiin. Tällaisen aikuisen on hyvin vaikea toimia yhteiskunnassa.
- Masennus. Lapsen kasvaessa myös tämän vaatimukset kasvavat. Jos lapselle ei anneta tai hankita hänen haluamaansa asiaa, hän saattaa muuttua aggressiiviseksi, koska ei osaa hallita tunteitaan. Murrosiässä tilanne voi pahentua masennukseksi.
- Ahdistus. Kun lapsi omistaa kaiken haluamansa, hänellä ei ole aikaa käyttää kaikkea omaisuuttaan. Tämä puolestaan voi alkaa tuntua lapsesta ylivoimaiselta, mikä johtaa ahdistukseen.
- Kiukunpuuskat. Vanhempien kannattaa välttää uhkauksia lapsen kiukunpuuskan aikana. On parempi vaihtoehto puhua lapselle rauhallisesti ja piilottaa oma turhautuminen tai kiukku. Vanhempi voi kertoa olevansa ärsyyntynyt ja pahoillaan lapsen käytöksestä, mutta ei lapsesta itsestään.
Kuinka välttää kasvattamasta hemmoteltu lapsi?
Lakkaa vastaamasta kaikkeen kyllä ja opettele sanomaan ei lapsen vaatiessa tarpeettomia tai turhia asioita. Jos lapsi haluaa jotain, mitä ei todella tarvitse, näytä hänelle, kuinka ansaita asia hänen ikäänsä sopivilla aktiviteeteilla.
Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, kuinka kiellät asian lapselta. Ole rakastava, mutta jämäkkä. Vaikka asioiden kieltäminen voi tuntua vaikealta, sillä on itse asiassa ehdottoman positiivinen vaikutus lapsen terveeseen kehitykseen.
Ole kärsivällinen. Jos lapsi ei saa haluamaansa, hän todennäköisesti kiukustuu ja voi jopa aiheuttaa aikamoisen kohtauksen. Tämä menee kuitenkin ohi, ja vanhemman on tärkeää pysyä rauhallisena ja hillitä itsensä. Antamalla lapsen ärsyttää itseäsi, annat hänelle uuden keinon manipuloida itseäsi ja saada haluamansa. Mutta kun pysyt rauhallisena, opetat hänelle, että kiukkukohtaukset tai muu huono käytös eivät ole tapa saada tahtoa läpi.
Älä tunne huonoa omaatuntoa joutuessasi kieltämään lapselta asioita – edes siinä vaiheessa, kun tämä makaa kiukuissaan ruokakaupan lattialla huutamassa. Kaikki tämä on osa kasvatusta ja vanhemman tehtävää ja tulee ainoastaan kasvattamaan lapsen luonnetta. Se, että vanhemmat opettelevat sanomaan ei oikeissa tilanteissa, on lapsellekin huomattavasti hyödyllisempää kuin ainainen tahdon läpi saaminen. Lapsi tulee kiittämään sinua myöhemmin, ja näet itsekin, kuinka hyödyllistä oli olla hemmottelematta häntä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gómez Gómez, Olga; Martín Nieto, Javier. (2013) Cómo fomentar la autonomía y responsabilidad en nuestros hijos e hijas. CEAPA; Madrid; 46 págs. https://www.ceapa.es/sites/default/files/Documentos/Guia%20Como%20fomentar%20la%20autonomia%20y%20responsabilidad%20en%20nuestros%20hijos%20e%20hijas%20CEAPA.pdf
- Aprender a poner límites. Orientaciones para padres y educadores. (2014) 11 págs. http://apyma.es/wp-content/uploads/2014/02/1aprenderlimites.pdf