Mitä tehdä, kun lapsi ei syö?
Kun lapsi ei syö, vanhemmat luonnollisesti huolestuvat ja miettivät, tekevätkö he jotain väärin tai onko lapsi sairas. Huonosti syövä lapsi ei välttämättä saa tarvitsemiaan ravintoaineita kasvaakseen ja kehittyääkseen ja voi herkistyä erilaisille sairauksille jo lapsuudessa. Nämä taudit voivat seurata lasta lopun elämää.
Ihmisen keho vaatii ruoan tarjoamaa energiaa, jotta elimistö voi suorittaa kaikki tarvittavat funktiot. Kukaan ei pysy hengissä tai terveenä syömättä. Aikuinen kyllä ymmärtää tämän ajatuksen, mutta lapsen voi olla vaikea käsittää asiaa. Tämän takia on vanhempien vastuulla varmistaa, että lapsi syö hyvin.
Mutta mitä vanhemmat voivat tehdä, kun lapsi ei syö? Täytyykö tämä pakottaa syömään vai kannattaako odottaa, että hän alkaa syödä omaan tahtiinsa? Tässä artikkelissa vastaamme muun muassa näihin kysymyksiin.
Kun lapsi lakkaa syömästä yhtäkkiä
Lähes jokainen lapsi käy läpi vaiheen, jossa hän ei halua syödä tiettyjä ruokia. Vauva on esimerkiksi voinut rakastaa papuja, mutta alkaa yhtäkkiä torjua ne. Kuin taikaiskusta lapsi saattaa syödä viikkojen ajan pelkkää riisiä ja sylkeä suustaan kaikki kasvikset, lihat, perunat ja muut ruoat, joita hänelle tarjotaan.
Tilanne voi totta kai olla myös päinvastainen, ja vanhemmat saattavat yllättyä, kun lapsi alkaa omasta tahdostaan syödä jotain, mitä hän on aiemmin inhonnut.
“Tärkein sijoitus kehosi ja mielesi hyvinvointiin on ravinteikkaaseen ruokavalioon panostaminen.”
– Tuntematon
On myös lapsia, jotka syövät hyvin läpi koko lapsuutensa ja aina aikuisuuteen asti. Toisilla lapsilla syöminen voi heitellä paljonkin niin, että välillä ruokahalu on hyvä ja välillä huono – mikä saattaa hämmentää vanhempia.
On täysin normaalia, että lapsi käy läpi vaiheita, jolloin ruoka maistuu hänelle tavallista huonommin. Mutta mitä tehdä, jos lapsi ei suostu syömään edes pientä palaa?
Vinkkejä vanhemmille, joiden lapsi ei syö
Lakkaako lapsesi toisinaan syömästä? Tuntuuko, että teet kaikkesi saadaksesi hänet syömään? Seuraavaksi listaamme muutamia mielessä pidettäviä vinkkejä.
Anna lapsen syödä ruokia, joista hän pitää
Salli siis lapsen syödä ruokia, joista hän pitää, kunhan kyseessä ei ole roskaruoka. Jos lapsi esimerkiksi pitää jogurtista, maidosta, juustosta tai jäätelöstä, ja haluaa syödä sitä lounaaksi, anna lapsen tehdä niin. Nämä ruuat kuitenkin tarjoavat monia lapsen tarvitsemia rasvoja, vitamiineja sekä mineraaleja.
On kuitenkin parempi syödä jotain kuin olla tyhjällä vatsalla.
Pyydä lasta auttamaan ruoanlaitossa
Vaikka lapsi olisikin vielä pieni, hän tykkää auttaa vierelläsi ruoan valmistuksessa ja hieman myös sotkea samalla.
Anna lapsen olla aktiivisessa roolissa ruoanlaitossa. Ja vaikka haluatkin opettaa lapselle hyviä käytöstapoja, kannusta lapsia käsiä käyttämällä tutustumaan ruokalajeihin, joita olette valmistamassa.
Tämä kasvattaa myös lapsen ruokahalua. Vaikka lapsi ei haluaisikaan syödä valmista ruoka-annosta, sinua kuitenkin helpottaa se tieto, että lapsi on valmistusvaiheessa jo maistellut ruokaa.
Tarjoa lapselle monipuolista ruokaa
Jos lapsesi aina välillä haluaa olla syömättä, kannattaa yrittää tarjota mahdollisimman monipuolisesti eri ruoka-aineita. Käytä värikkäitä ruoka-aineita ja luo kauniin muotoisia, kuten hymynaaman, veneen tai talon muotoisia ruokia – hedelmät ja kasvikset ovat loistava vaihtoehto tähän tarkoitukseen.
On tärkeää selvittää, millaisista ruuista ja miten valmistettuina lapsi niistä pitää.
Anna lapsen syödä itsekseen lusikalla
Vaikka istuisitkin häntä syöttämässä, laita hänelle ruokalappu ja anna harjoitella tai leikkiä ruuan kanssa.
Tiedät, että tämä voi johtaa kaaokseen, kun et pysty varmistamaan lapsen ruuan saantia, mutta lapsen harhauttaminen ja itsenäisyyden tunne voivat motivoida lasta syömään.
Älä pakota lasta syömään
Jos lapsi haluaa syödä vain välipaloja, mutta ei kunnon ruokaa enää niiden jälkeen, älä pakota lasta syömään. Tämä vain pahentaa tilannetta.
Tarjoile raaka-aineet erikseen
Tarjoa lapselle erilaisia ruoka-annoksia niin, että kaikki raaka-aineet ovat eroteltuna toisistaan. Ruokahaluton lapsi voi häkeltyä, kun samalla lautasella on liikaa erilaisia ruokia, ja jättää tästä syystä syömättä.
Suosittelemmekin erottamaan ruoka-aineet toisistaan. Jos lapsi vaikka syö jotain laatikkoruokaa, eikä se maistu lapselle paria lusikallista enempää, laita laatikkoruoka syrjään ja anna lapselle riisiä. Kun riisi ei enää maistu, anna lapselle lihaa, tämän jälkeen salaattia ja niin edelleen.
Jos lapsi maistaa jokaista ruokalajia edes vähän, voit olla tyytyväinen, että lapsi on saanut syötyä edes jotain.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Franco, L. V. (2006). El niño inapetente: Doctor¡ Mi hijo no quiere comer!. Revista Mexicana de Pediatría, 73(4), 157-158. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=8686
- Ortíz, H., & Barragán, A. (2012). Inapetencia infantil. Gastrohnup, 14(1), S35-S35. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA420436249&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=01243691&p=IFME&sw=w
- Ducuara-Mora, P. E. (2011). Consideraciones sobre la inapetencia infantil y la adopción de hábitos alimentarios saludables. CES Medicina, 25(2), 153-167. https://www.redalyc.org/pdf/2611/261122529004.pdf