Kuinka toimia, kun lapsi ei halua opiskella? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun lapsi ei halua opiskella?

Jos lapsi ei halua opiskella, moittimisen sijaan kannattaa selvittää ongelman varsinainen syy.
Kuinka toimia, kun lapsi ei halua opiskella?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 kesäkuuta, 2019

On hyvin yleistä, että lapsi ei halua opiskella, ja syyt tähän ovat moninaiset. Motivaation puute voi johtua esimerkiksi vanhempien asettamasta paineesta, kapinallisesta vaiheesta tai koulussa tapahtuvasta kiusaamisesta.

On vanhempien tehtävä selvittää, miksi lapsi ei halua opiskella, ja usein tämä onnistuu tarjoamalla lapselle omaa apuaan. Lapsen kanssa voi olla haasteellista kommunikoida hänen eläessään kapinallista vaihetta, kuten esimurrosikää tai murrosikää, ja keskustelun avaaminen saattaa vaatia vanhemmilta kärsivällisyyttä.

Kuinka toimia, kun lapsi ei halua opiskella?

Kuinka toimia, kun lapsi ei halua opiskella?

Kuuntele tarkasti

Pysy rauhallisena ja kuuntele lastasi. Jos lapsi ei halua puhua, älä lannistu, menetä toivoasi, suutu tai pelästy. Kun lapsi haluaa purkaa tunteitaan sinulle, älä keskeytä häntä, sillä se voi tehdä itsensä ilmaisemisesta epämukavaa.

Kun lapsi huomaa sen, kuinka ymmärtäväinen häntä kohtaan olet, on todennäköisempää, että hän haluaa työstää ongelmiaan kanssasi.

Anna lapsen tehdä muita asioita

Sekä pienet lapset että teini-ikäiset tarvitsevat koulun oheen myös vapaa-aikaa. Jos estät lasta osallistumasta koulun ulkopuolisiin aktiviteetteihin (kuten musiikin kuunteluun, urheilemiseen tai tanssimiseen), vieläpä ilman hyvää syytä, lapsi saattaa kapinoida sinua vastaan opiskelemattomuudella.

Joten sen sijaan, että lapsen elämä olisi pelkkää koulunkäyntiä, anna lapselle aikaa ja tilaa osallistua myös muihin aktiviteetteihin. Ota sinäkin osaa niihin. Tuloksena lapsi tulee huomaamaan, että elämän on tärkeää olla tasapainossa.

Ole ymmärtäväinen

Älä ole passiivinen, vaan korjaa lasta, silloin kun on tarpeen, olematta kuitenkaan liian jyrkkä. Olemalla joustava voitat lapsen luottamuksen puolellesi.

Näin lapsi tulee kertomaan sinulle, mitä hänen elämässään on meneillään ja uskoutuu sinulle herkimpiäkin asioita. Tämä mahdollistaa sen, että ratkaisu ongelmaan voidaan löytää yhdessä.

Kuuntele lastasi tarkasti, niin saat tietää, miksi hän ei halua opiskella

Auta lasta kuvittelemaan tulevaisuuttaan

Voitte lapsen kanssa yhdessä miettiä, mitä seurauksia sillä on, jos lapsi ei aio opiskella. Osoita lapselle asian hyvät ja huonot puolet. Käytä tämä aika hyödyksi, ja kysy lapselta, mitä hän haluaa tulevaisuudeltaan, mitä hän haluaa tehdä, kun hän on itsenäinen tai millaista uraa lapsi haluaisi luoda.

Tämä auttaa lasta ymmärtämään paremmin, mitä hänen tulisi tehdä saavuttaakseen tavoitteensa. Esimerkiksi selvittämällä paremmin, mitä lapsen haaveilemaa ammattia varten tulee tehdä, kannustaa lasta se keskittymään paremmin opintoihinsa.

Osoita lapsellesi, että jos hän haluaa tulla joksikin ja maailman tunnustamaksi, hänen tulee tehdä kovasti töitä ja ylittämään itsensä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.