Kuinka toimia, jos lapsi ei syö?
Lähes jokainen vanhempi joutuu kohtaamaan vaiheen, jolloin lapsi ei ole halukas syömään. Tilanne on luonnollisesti vanhemmille paitsi huolestuttava, myös turhauttava. Syyn selvittäminen siihen, miksi lapsi ei syö, voi olla vaikeaa. Lapsi saattaa olla sairas, hänen asenteessaan voi olla vikaa tai hän ei yksinkertaisesti pidä tietyistä mauista.
Kuinka toimia, jos lapsi ei syö?
Syömättömyyden syyn selvittäminen
Jotta ongelma voidaan ratkaista, on selvitettävä, miksi lapsi ei syö. Mahdollisia syitä on lukuisia, ja monet niistä liittyvät lapsen ikään:
- 1-5-vuotiaat lapset: Ravintoasiantuntijoiden mukaan vuoden ikäisen lapsen kyky nauttia ruokia laskee. Tämä voi vaikuttaa vanhemmasta siltä, että lapsi ei halua syödä, mutta todellisuudessa pienen lapsen vatsa täyttyy nopeasti, ja hän saa tarvitsemansa ravinteet jo pienestä määrästä ruokaa.
- 6-8-vuotiaat lapset: Tässä iässä lapsi alkaa syödä entistä enemmän, mikä johtuu osittain kiihtyvästä fyysisestä kasvusta.
- Psykologiset syyt: Hemmoteltu lapsi saattaa kieltäytyä istumasta ruokapöydän ääressä tai syömästä tiettyä ruokaa.
- Sairaudet: Tietyissä tapauksissa alle vuoden ikäisen lapsen syömättömyys voi johtua sairaudesta. Munuaisiin, keuhkoihin tai ruoansulatuskanavaan liittyvät häiriöt voivat kaikki aiheuttaa ruokahalun menetystä. Jos lapsi syö todella huonosti, kannattaa ehdottomasti kääntyä neuvolan hoitajan tai lääkärin puoleen.
Kun syy lapsen syömättömyydelle on selvitetty, on aika keskittyä saamaan lapsi syömään. On tärkeää erottaa lapsi, jolla ei ole nälkä, lapsesta, joka ei halua syödä hänelle tarjottua ruokaa. Vanhempien tulee välttää myös syöttämästä lasta liikaa. Vaikka voi vaikuttaa siltä, että lapsi syö pieniä annoksia, hänen vatsansa saattaa tosiasiassa olla täynnä.
Ravintoasiantuntijoiden mukaan vuoden ikäisen lapsen kyky nauttia ruokia laskee. Tämä voi vaikuttaa vanhemmasta siltä, että lapsi ei halua syödä, mutta todellisuudessa pienen lapsen vatsa täyttyy nopeasti, ja hän saa tarvitsemansa ravinteet jo pienestä määrästä ruokaa.
Käytännöllisiä vinkkejä
- Tarjoa lapselle hänen ikäänsä sopivia annoksia käyttäen talouden isointa lautasta. Tämä luo efektin siitä, että ruokamäärä on todellisuutta vähäisempi, jolloin lapsi kuvittelee saaneensa ainoastaan pienen määrän ruokaa.
- Älä anna lapsen juoda mehua tai liikaa vettä ennen aterian nauttimista. Muuten lapsen vatsa on niin täynnä, ettei hän jaksa syödä ruokaansa.
- Sulje television ja pyydä lasta asettamaan lelunsa sivuun hyvissä ajoin ennen ruokailua. Näin mikään ylimääräinen ei vie lapsen huomiota, ja hän pystyy keskittymään syömiseen.
- Älä käytä ruoka-aikaa riitelyyn. Älä ota pöydässä puheenaiheeksi kouluun liittyviä ongelmia tai toru lasta hänen sotkuisesta huoneestaan. Tämä saa lapsen ainoastaan yhdistämään ruokailun negatiivisiin asioihin.
- Älä anna periksi kaikissa asioissa. Lapsi saattaa kieltäytyä syömästä pöydän ääressä, haluten nauttia ateriansa television edessä. Lapset myös haluaisivat usein syödä pelkkää pikaruokaa ja makeita herkkuja terveellisen ja tasapainoisen ruoan sijaan. On tärkeää, että vanhemmat eivät anna näissä asioissa periksi, vaan pysyvät tiukkoina, kuitenkin antaen lapselle tilaa. Odota, että lapsi on tarpeeksi nälkäinen istuakseen pöydän ääreen ja syödäkseen hänelle valmistetun aterian.
- Vältä runsaasti sokeria ja vääränlaisia rasvoja sisältäviä ruokia. Tutkimukset osoittavat, että liikaa sokeria tai arominvahventeita sisältäviä ruokia syövät lapset ovat muita haluttomampia nauttimaan terveellistä kotiruokaa.
- Älä koskaan rankaise lasta ruoka-aikaan. Lasta ei myöskään tule jättää istumaan yksin ruokapöytään niin kauaksi aikaa, että hänen lautasensa on tyhjä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Martínez, E. (2020, enero 28). Niños con poco apetito: ¿cómo ayudarlos? Recuperado mayo de 2020, de https://mejorconsalud.as.com/ninos-con-poco-apetito-ayudarlos/
- Carabaño, T. (2019a, enero 8). Qué hacer cuando los niños no quieren comer. Recuperado mayo de 2020, de https://mejorconsalud.as.com/que-hacer-ninos-no-quieren-comer/