13 tapaa osoittaa, kuinka paljon rakastat lastasi - Äitiyden Ihme
 

13 tapaa osoittaa, kuinka paljon rakastat lastasi

13 tapaa osoittaa, kuinka paljon rakastat lastasi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa esittelemme 13 tapaa, joilla voit näyttää, kuinka paljon rakastat lastasi. Nämä tavat myös osoittavat, että lapsen ja äidin välinen rakkaus on aina molemminpuolista ja ehdotonta.

Äidin rakkaus lastaan kohtaan on mittaamatonta, ja sitä voi olla vaikea määritellä. Mutta älä huoli, äiti, jaamme nyt yksinkertaisia tapoja osoittaa, kuinka paljon rakastat lastasi.

Siitä hetkestä lähtien, kun lapsi alkaa kasvaa kohdussa, äidillä on ihmeellinen kyky ja lahja jakaa lapselleen hellintä rakkauttaan. 

Tämä erilainen rakkaus, jota äiti tuntee lastaan kohtaan, näkyy esimerkiksi siinä, miten äiti suunnittelee yhteistä elämää lapsensa kanssa:

  • Äiti käy neuvolatarkastuksissa ajallaan.
  • Äiti sisustaa vauvan huonetta.
  • Vanhemmat ostavat sellaisia vauvan tarvitsemia tavaroita kuten vaunut, kehdon, rintarepun, ammeen sekä vaatteita ja asusteita.
  • Äiti muodostaa tulevasta vauvasta mielikuvia ja näyttää ultraäänikuvaa jokaiselle vastaantulijalle.
  • Äiti stimuloi kohdussa olevaa vauvaa silittämällä vatsaa, lukemalla, laulamalla ja puhumalla vauvalle.

Kun olet vihdoin saanut vauvasi käsivarsillesi, on monia keinoja näyttää pienokaisellesi, kuinka paljon häntä rakastat. Rakkaudenosoituksia ovat muun muassa yhteiset imetyshetket sekä vauvan siistiminen, hoitaminen ja kantaminen sekä muut stimulaatioharjoitukset.

Sinulle, rakas äitini. Olet ensimmäinen henkilö, jonka nimen opin, ja joka osoittaa rakkautta ilman rajoja. Sinä opetit minut puhumaan ja kävelemään.

-Daniela Aragunde-

13 tapaa näyttää, kuinka paljon rakastat lastasi

13 tapaa osoittaa, kuinka paljon rakastat lastasi

Rakkaudellasi lastasi kohtaan ei ole rajoja, ja jokainen askel, jonka otat, on lapsesi parhaaksi. Nämä askeleet sisältävät myös lapsen käytöksen muokkaamista ja korjaamista.

Lasten on joskus vaikea tunnistaa ja ymmärtää heitä kohtaan osoitettu rakkaus. Tämän vuoksi tarjoamme 13 tapaa osoittaa lapsellesi, kuinka paljon häntä rakastat ja arvostat:

  1. Toivota lapselle hyvää huomenta hänen herättyään. Kerro rakastavasi ja kaipaavasi lasta ja puhu hänelle kunnioittavasti. Tällä tavoin lapsi ymmärtää, kuinka tärkeä hän on sinulle ja muulle perheelle.
  2. Ylläpidä lapseesi fyysistä kontaktia silittelemällä, halailemalla ja suukottelemalla häntä. Osoita lapsellesi, että luotat häneen, vaikka mitä tapahtuisi.
  3. Opettele lapsellesi tärkeiden animaatiohahmojen nimet. Laula tiettyä laulua, kun lapsesi satuttaa itsensä.
  4. Ole nöyrä ja pyydä lapselta anteeksi, kun huomaat olevasi väärässä. 
  5. Lue lapselle kirjoja, kerro tarinoita ja sattumuksia omasta lapsuudestasi. 
  6. Ole esimerkkinä. Toimi lapsesi roolimallina sekä ole rehellinen, ahkera, kärsivällinen ja kunnioittava vanhempi.
  7. Pyhitä lapsellesi laatuaikaa. Vaikka lapsen kiinnostuksen kohteet muuttuvat, muista viettää aikaa lapsen kanssa.
  8. Luo kurinpitosäännöt ja opeta lastasi sopeutumaan yhteiskuntaan.
  9. Motivoi lasta saavuttamaan tavoitteensa, oli se kuinka pieni tai suuri tahansa. Lapsen on tärkeää ymmärtää, että tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista vaivannäöllä ja periksiantamattomuudella.
  10. Matkustele, leiki ja laula lapsesi kanssa. Nämä ovat loistavia tapoja osoittaa lapsellesi, kuinka paljon häntä rakastat ja hänestä välität.
  11. Ole kiinnostunut lapsesi koulunkäynnistä. Kommunikoi lapsen opettajien kanssa säännöllisesti, jotta olet perillä lapsen mahdollisista heikkouksista.
  12. Vastaa lapsen tunteisiin. Kun lapsesi osoittaa sinua kohtaan rakkauden eleitä, jätä se, mitä olet tekemässä. Kiitä lapsen hellyydenosoituksista hellästi. Osoita lapsellesi ehdotonta rakkauttasi tukemalla häntä vaikeuksien keskellä tai hänen sairastaessaan. 
  13. Toivota lapselle hyvää yötä ennen nukkumaanmenoa, samalla antaen hellän suukon lapsen poskelle tai otsalle.

Vastavuoroinen rakkaus

13 tapaa osoittaa, kuinka paljon lastasi rakastat

Lapsi on kykenevä muodostamaan vahvan suhteen sellaiseen ihmiseen, joka pystyy vastaamaan hänen fyysisiin ja henkisiin tarpeisiinsa. Tällaisen täydellisen ja syvän suhteen lapsi muodostaa ihmiseen, joka tarjoaa tukea, turvaa ja rakkautta.

Osoittamalla, kuinka paljon arvostat ja rakastat lastasi, helpotat lapsen ymmärrystä siitä, miten hän voi antaa ja saada rakkautta.

Muista, ettei ole olemassa voimakkaampaa ja vastavuoroisempaa rakkautta kuin äidin ja lapsen välinen rakkaus.

Äidin ja hänen lapsensa välinen yhteys vakiintuu ja vahvistuu jatkuvan vuorovaikutuksen ja molemminpuolisen rakkauden pohjalta. Tämä rakkaus muodostaa yhden vahvimmista ja voimakkaimmista ihmissuhteista, joita luonto voi tarjota. Äidin ja lapsen välinen rakkaus on korvaamaton, välttämätön ja ikuisesti kestävä.

Kiitos, äiti. Lapsena uskoin sinun olevan supersankari. Mutta nyt, kun olen kasvanut, ymmärrän, että sinä todella olet supersankari.

-Nimetön-


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1969). Attachment, Vol. 1 of Attachment and loss. New York: Basic Books.
  • Delgado, A. O., & Oliva Delgado, A. (2004). Estado actual de la teoría del apego. Revista de Psiquiatría y Psicología del Niño y del Adolescente4(1), 65-81.
  • López, C. y Ramírez, M. (2005). Apego. Revista Chilena de Medicina Familiar6(1).
  • Barudy, J., & Dantagnan, M. (2005). Los buenos tratos a la infancia: Parentalidad, apego y resiliencia. Editorial Gedisa.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Mosquera D, Gonzalez, A (2009) Escala de Apego y Patrones Relacionales.
  • Mosquera, D., & González, A. (2013). Del apego temprano a los síntomas del trastorno límite de personalidad. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia, 3(3), 1-33. http://www.psicociencias.com/pdf_noticias/Apego_y_TLP.pdf
  • Shaffer, D. R., & del Barrio Martínez, C. (2002). Desarrollo social y de la personalidad. Madrid: Thomson.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.