Kuinka oppia sanomaan ei positiivisesti - Äitiyden Ihme
 

Kuinka oppia sanomaan ei positiivisesti

Kuinka oppia sanomaan ei positiivisesti
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ei-sanan sanominen positiivisesti on yksi vaikeampia uusien vanhempien kohtaamia asioita. Lapselta tämän haluaman asian kieltäminen on iso haaste, mutta samalla tärkeä oppimiskokemus. Tämän päiväisessä artikkelissamme pohdimme, kuinka on mahdollista oppia sanomaan ei positiivisesti.

Opettele sanomaan ei positiivisesti

Jos olet joskus miettinyt, kuinka voit oppia sanomaan ei positiivisesti lapsellesi, jatka lukemista. On monia tapoja esittää asioita, ja tapa, jolla tuomme asian esiin, voi määrittää lopputuloksen.

On esimerkiksi eri asia sanoa ”En voi leikkiä, minulla on muuta tekemistä” kuin ”Auta minua petaamaan sänky, ja sen jälkeen voimme leikkiä”. Kuten huomaat, jälkimmäinen vaihtoehto on selvästi positiivisempi tapa ilmaista asia.

Pidä mielessäsi, että vanhemmat kieltävät jatkuvasti asioita lapsiltaan. Päädymme antamaan lapselle negatiivisen viestin, jos kaikki, mitä hän kuulee, on ”ei, ei, ei”. Pyri siis käyttämään tasapainoista kieltä; kerro lapselle, mikä ei ole mahdollista, mutta myös, mikä on.

Asioiden kieltäminen olematta negatiivinen

Lasta on mahdollista kieltää tekemästä ei-toivottuja asioita käyttämättä ei-sanaa, ja tämä itse asiassa hyödyttää lasta. Muotoilemalla vastauksemme uudestaan, voimme auttaa lasta ymmärtämään, miksi jokin ei ole mahdollista tai sallittua.

Näin lapsi oppii ymmärtämään vanhempien asettamien sääntöjen syyt, jolloin niitä on huomattavasti helpompi noudattaa. Tämä johtaa lopulta vastuullisempaan käytökseen lapsen oppiessa yhdistämään teot ja niiden seuraukset.

Opettele sanomaan ei positiivisesti

Tämän tuloksena lapsi alkaa tehdä itsenäisiä päätöksiä, ja hänen itseluottamuksensa kasvaa. Valittuasi positiivisen kielen, huomaat lapsesi ymmärryksen lisääntyvän ja kykyjen kehittyvän.

Jatkuva ei-sanan käyttäminen sen sijaan voi johtaa siihen, että lapsi ei enää kiinnitä huomiota vanhempansa sanomisiin. Säästä siis tämä sana vain todella tärkeisiin tilanteisiin.

Käytä ei-sanaa tilanteissa, joissa lapsi asettaa itsensä alttiiksi vaaralle. Näin tapahtuu esimerkiksi lapsen lähtiessä ylittämään tietä pitämättä kiinni vanhemman kädestä tai kurkottaessa ulos yläkerran ikkunasta.

Positiivisen kielen käyttäminen

Se, että muutat tapaasi puhua ja käyttää sanoja, ei anna lapselle lupaa tehdä mitä hän ikinä haluaakaan. Itse asiassa tilanne on täysin päinvastainen; vastauksesi on edelleen sama, mutta siihen liittyy selitys, jonka lapsi ymmärtää.

Tämä ei tarkoita, että ei-sanaa ei voisi käyttää missään tilanteessa. Tarkoituksena on varmistaa, että sana ei menetä merkitystään.

On tärkeää, että vanhemmat pitävät yllä sopivaa kuria, laativat noudatettavat säännöt ja auttavat kasvattamaan lapsensa luonnetta. Lapsen kieltäminen on tärkeä osa tätä kaikkea.

Opettele sanomaan ei positiivisesti

Mutta lapsen kieltämisen ei tarvitse tapahtua tiettyä yhtä sanaa käyttämällä. Vaihtoehtoja ei-sanan käyttämiselle ovat esimerkiksi seuraavat tavat:

  • Ehdota lapselle muuta tekemistä. Jos lapsi esimerkiksi ei pääse puistoon juuri nyt, voitte vaihtoehtoisesti valmistaa yhdessä ruokaa, maalata tai katsella televisiota. Innosta lasta tekemään jotain, mikä on mahdollista suorittaa juuri nyt, vaikka kyseessä ei olekaan asia, joka lasta kiinnosti alun perin.
  • Lapsen pyytämää asiaa voidaan lykätä siihen asti, että velvollisuudet on hoidettu. Jos lapsi haluaa tehdä jotain, mikä ei ole mahdollista juuri sillä hetkellä, kerro hänelle, milloin hän voi sen tehdä. On tärkeää, että tämä lupaus myös pidetään.
  • Jos huomaat lapsen aikovan tehdä jotain kiellettyä, älä sano heti ‘ei’, vaan pyri keskustelemaan lapsen kanssa ja perustelemaan kantasi. Jos lapsi esimerkiksi haluaa lyödä sisarustaan, selitä, mitä tapahtuu, jos hän toimii näin. Kerro lapselle, että hänen teoillaan on seurauksensa.
  • Keskustele säännöistä lapsen kanssa. On tärkeää, että lapsi tietää, mitä säännöt ovat, ja ymmärtää, mitä ne tarkoittavat. Kun joudut kieltämään lasta, hän ymmärtää, miksi näin tapahtuu. Kun lapsi oppii kodin säännöt, hän pystyy ennustamaan vanhempiensa reaktion, ja tietää, mistä asioista voidaan neuvotella ja mistä ei. Samalla lapsi oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja, jotka hyödyttävät häntä koko loppuelämän ajan.

Muista, että se, että opit sanomaan ei positiivisella tavalla, tekee jokapäiväisestä elämästä hieman helpompaa. Se myös auttaa lasta ymmärtämään, miksi toimit kuten toimit, ja miksi sinua on tärkeä kuunnella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.