Kuinka opettaa lasta pesemään hampaat?
Oikeaoppinen suuhygieniasta huolehtiminen ja päivittäinen hampaiden peseminen ovat keskeisiä asioita lapsen terveyden kannalta. Vanhemmat ovat pääasiallisessa vastuussa siitä, että perheen pienimpien hampaat harjataan silloinkin, kun iltatoimet eivät kiinnosta lapsia lainkaan. Tänään annamme muutamia vinkkejä siihen, kuinka opettaa lasta pesemään hampaat itse.
Myös maitohampaista on tärkeä huolehtia
Maitohampaiksi kutsutaan ihmisen ensimmäisiä, pysyviä hampaita edeltäviä hampaita. Joidenkin lasten ensimmäiset hampaat puhkeavat jo 2-3 kuukauden iässä, kun taas toiset lapset pysyvät hampaattomina jopa vuoden ikään asti. Useimmilla lapsilla kaikki maitohampaat ovat puhjenneet ennen kolmatta syntymäpäivää. Maitohampaat alkavat irrota yleensä viiden vuoden iässä, minkä jälkeen ne vaihtuvat pikkuhiljaa pysyviin rautahampaisiin.
Pienet ja pehmeät maitohampaat mahdollistavat ruoan pureskelemisen, valmistellen ravinnon ruoansulatusta varten. Niillä on siis täysin sama tehtävä kuin ne myöhemmin korvaavilla rautahampailla. Tämän vuoksi maitohampaista täytyy huolehtia aivan yhtä hyvin kuin rautahampaistakin. Tämän lisäksi oikeaoppinen hampaiden harjaus on yksi tärkeimmistä tavoista, joita lapselle kannattaa opettaa jo varhaisessa vaiheessa.
Kuinka opettaa lasta pesemään hampaat?
Sen lisäksi, että lapsen hampaat harjataan, tulee hänen ikenensä ja kielensä puhdistaa. Myöhemmin opetellaan myös hammasvälien puhdistaminen Mikäli hampaiden harjaamista ei suoriteta oikein tai säännöllisesti, kertyvä plakki altistaa hampaat reikiintymiselle. Vanhempien tulee opettaa lapselle paitsi oikea hampaidenharjaustekniikka, myös totuttaa hänet rutiiniin, jossa hampaat pestään joka aamu ja ilta.
Vanhempien tulee selittää lapselle seuraavat asiat:
- Hyvä ja perusteellinen hampaiden harjaus kestää 2 minuuttia.
- Hammasharja asetetaan 45 asteen kulmaan hampaan pintaa ja ientä vasten.
- Hampaat harjataan pienin liikkein harjaa edestakaisin liikuttaen. Harjaa ei saa painaa liian kovaa.
- Sekä hampaiden sisä-, ulko- että purupinnat tulee harjata.
- Myös ienrajat tulee harjata hyvin.
- Kieli voidaan puhdistaa varovasti harjalla harjaamalla tai tarkoitukseen suunnitellulla kielenpuhdistimella.
Hampaista huolehtiminen on muutakin kuin niiden harjausta
Hampaiden hyvä ja säännöllinen harjaus on tärkein teko, jonka voi hampailleen tehdä, mutta hyvään suuhygieniaan liittyy muitakin asioita. Jokainen vanhempi haluaa tietenkin, että lapsen hampaat ja suu pysyvät terveinä. Mietitäänpä esimerkiksi tilannetta, jossa lapsi on riskissä kaatua tai pudota. Vanhempien ei tule ylisuojella lasta siinä pelossa, että tämä voi satuttaa itsensä, mutta esimerkiksi lasten leikkituokioissa ilmenevät riskitekijät on syytä ottaa huomioon.
Maitohampaat ovat alttiit halkeamille ja lohkeilulle, mikä voi olla hyvinkin kivuliasta. Pienille lapsille annetaan toisinaan kovia karkkeja, tikkareita ja muita makeisia, joita nuoren lapsen ei tulisi pureskella – ainakaan muilla kuin vahvimmilla poskihampaillaan.
Jos lapsen annetaan syödä makeisia, kannattaa suosia pehmeitä karkkeja, jotka eivät yhtä herkästi vahingoita lapsen hampaita. Olipa kyseessä mikä tahansa sokerinen herkku, hampaat kannattaa pestä sen syömien jälkeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että hammaslääkärit suosittelevat, että syömisen ja hampaiden harjaamisen välillä odotetaan vähintään puoli tuntia.
Jos lapsi valittaa hammaskipua tai kylmän tai kuuman ruoan aiheuttavan vihlontaa, kannattaa varata aika hammaslääkäriin, jotta mahdolliset ongelmat saadaan hoidettua mahdollisimman nopeasti. On hyvä pitää mielessä, että paikattu hammas ei ole yhtä vahva kuin se oli ehjänä. Pahimmassa tapauksessa paikka voi irrota tai haljeta esimerkiksi hyvin kovan ruoan pureskelun seurauksena.