Kokeile näitä menetelmiä, jos sisarukset riitelevät usein
Parhaimmissakin olosuhteissa sisarusten välinen terve suhde vaatii vanhempien huolenpitoa ja huomiota. Pahimmissa tapauksissa sisarusten väliset jännitteet saavat suuriakin mittasuhteita, joten niiden ehkäisemiseksi kannattaa ottaa käyttöön erilaisia menetelmiä. Tässä artikkelissa kerromme muutamasta keinosta, joita kannattaa hyödyntää, mikäli sisarukset riitelevät usein keskenään.
Kokeile näitä menetelmiä, jos sisarukset riitelevät usein
Yhteinen marmorikuulapurkki
Sisarusten väliset jännitteet saavat usein alkunsa vanhempien huomiosta kilpailemisesta tai muiden tarpeiden täyttämisen tarpeesta. Marmorikuulapurkkia voidaan hyödyntää niin, että sisarukset saadaan tekemään yhteistyötä yhteisen tavoitteen eteen. Aluksi lapsille asetetaan tavoite tai tavoitteita, kuten asioiden jakaminen, ystävällisten sanojen käyttäminen, toisten kunnioittaminen tai avun tarjoaminen, minkä jälkeen päätetään palkinto, joka voi olla esimerkiksi pizzailta, lasten valitseman elokuvan katsominen tai koko perheen yhteinen retki lapsille mieluisaan paikkaan.
Joka kerta, kun lapsi käyttäytyy hyvin, purkkiin lisätään marmorikuula. Lapsia kannattaa kannustaa kertomaan toisilleen marmorikuulien ansaitsemisesta, mutta ei huonosta käytöksestä, sillä se voi ruokkia heidän välistään riitaa. Jos sisarukset alkavat riidellä keskenään, heitä kannattaa moittimisen sijaan muistuttaa hyvästä käytöksestä ja siitä, että käyttäytymällä hyvin he ovat lähempänä haluamaansa palkintoa. Kun purkki on täynnä marmorikuulia, kaikki saavat palkinnon. Vaikka vanhojen tapojen muuttaminen viekin jonkin verran aikaa, lapset oppivat yleensä melko nopeasti, että heidän kannattaa käyttäytyä ystävällisesti riitelemisen sijaan.
Ajastin avuksi
On hyvin tavallista, että lapset haluavat leikkiä samalla lelulla samaan aikaan. Vaikka tämä onkin turhauttava tilanne, se voi opettaa lapsille paljon. Vanhempien tulee selittää lapsille, että kaikki saavat käyttää kaikkia leluja, mutta että heidän on käyttäydyttävä ystävällisesti ja odotettava omaa vuoroaan. Jotta jokainen lapsi saa leikkiä lelulla yhtä paljon, voidaan apuna käyttää ajastinta. Lopulta sisarukset oppivat vuorottelemaan, mutta siihen asti kannattaa käyttää ajastinta varmistamaan, että jokainen lapsi saa nauttia lelusta vuorollaan. Pienten lasten kohdalla visuaaliset ajastimet, kuten tiimalasi, toimivat parhaiten.
Sisäinen dialogi
Vanhemmat joutuvat usein puuttumaan sisarusten väliseen riitelyyn saadakseen tilanteen rauhoittumaan. Vaikka tämä lähestymistapa saattaakin lopettaa riitelyn hetkellisesti, se ei ratkaise varsinaista ongelmaa ja opeta lapsille ongelmien ja konfliktien käsittelyä. Näin ollen seuraava konflikti johtaa todennäköisesti jälleen riitelyyn. Lasten ohjaaminen erimielisyyksien käsittelemiseen sisäisen dialogin avulla sen sijaan voi olla huomattavasti hyödyllisempi metodi. Vanhempi voi ehdottaa tilanteeseen ratkaisua niin sanotusti ajattelemalla ääneen lasten puolesta.
Jos esimerkiksi tytär haluaa käyttää veljensä tusseja, vanhempi voi sanoa “Jos haluat lainata veljesi tussia, voit kysyä häneltä, saisitko keltaisen tussin.” Aikuisen ei kuitenkaan tule suoraan puhua lasten puolesta. Myöskään suora ohje, kuten “Jos haluat lainata veljesi tussia, kysy häneltä”, ei toimi, sillä se johtaa helposti riitelyyn. Sisäisen dialogian avulla lapsi saa ajatuksen, mikä sallii hänen tehdä itse päätöksen siitä, toimiiko hän ajatuksen mukaisesti vai ei.
Päivittäinen fyysinen aktiivisuus
Jotta sisarusten välille ei kerry liikaa jännitettä, on tärkeää varmistaa, että lapset osallistuvat joka päivä erilaisiin fyysisiin aktiviteetteihin. Sen lisäksi, että liikunta tekee hyvää lapsen keholle, se auttaa lievittämään jännitteitä ja parantamaan mielialaa. Vanhempien kannattaakin käyttää mielikuvitustaan ja keksiä erilaisia luovia keinoja, joiden avulla lapset saavat purkaa energiaansa pitkin päivää.
Päivittäiset rutiinit
Jokainen vanhempi on epäilemättä kuullut tämän neuvon lähes kyllästymiseen asti, mutta jotta lapsen päivä sujuu hyvin, on tärkeää pitää kiinni rutiineista ja aikatauluista. On vanhempien tehtävä varmistaa, että lapsi syö säännöllisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa, noudattaa hyviä nukkumisrutiineja ja saa leikkiä tarpeeksi. Nämä rutiinit tukevat lapsen terveyttä, minkä lisäksi niillä on tärkeä merkitys myös mielialan kannalta – kuka tahansa nimittäin on pahalla tuulella väsyneenä ja nälkäisenä.